[書蟲]你最近睇緊咩書?7

1001 回覆
75 Like 1 Dislike
How to take smart notes

師兄介紹果本learning how to learn 網上睇到唔少好評
你講第一本?
我覺得佢講得唔夠深入
但對初次接觸嘅人係一個唔錯嘅overview
唔識拉丁文
巴打睇咗Dante?
我仲未睇有冇咩讀後感
推介陳冠中既什麼都沒有發生
背景係香港97主權移交,寫香港人既功利心態、個人感情同文化都係花果飄零既時代
Yes. 已save底
8-9月:
已完成:
快3倍的人生 何詠深
夜青天使系列1-11 君比
深夜綠文 莎比亞
誰明星兒心 君比
讀不出的盼望 君比
港孩心語-1)喂呀!你明白我嗎?、
2)爸媽,快來救我!(君比)
小毒男護士:1) 《小毒男護士:一個甘願為你走進病房的人》
《謝絕探訪:觸不到的護事》

閱讀中:

有時候不加油也沒關係
作者:Maggy Van Eijk
譯者:林麗雪

叛逆歲月 君比

82年生的金智英
作者:趙南柱
譯者:尹嘉玄
有冇人可以幫幫手。。。

我睇緊幾何原理。睇極都唔識點用無限黎計數。
有時google play book真係幾抵,某實體店賣本書3xx, google賣6x
最後喺台灣買實體加google ebook
對冇乜哲學底既人呢本明唔明到?
台灣買實體要唔要運費
絕對明,不過如果你有少少分析哲學或邏輯根底會有趣啲
伯特蘭・羅素《幸福之路》
Thanks 巴打
就快用audible聽完 The four winds
係本描寫一個美國女人帶住對仔女喺1930年代生存嘅小說
lm
大家有無中文有聲書既app 介紹?
之前睇咗一半inferno,發現好多context 都唔太明,因為我未睇Virgil 同唔熟聖經
War and Peace 啲人名多撚到躁
lm
Oh原來係咁,因為我早前睇咗本書叫Florentine,本書係講佛羅倫斯入面點解人才輩出,文學家,天文學家,建築大師,造就文藝復興盛世,入面介紹到但丁寫神曲,某部分係取才佢生活中的真實人物,例如現實中佢有個政敵係不斷針對佢,所以佢就寫呢個人係跌落inferno中的某一層
呢本書對中世紀意大利有興趣的朋友係值得一睇,特別有提及馬基艾維利,伽利略,數學家Fibonacci
建議你要寫筆記而且簡單記錄人物的背景
本書都過千頁,一定要花一段時間,所以唔差在寫筆記啦
我依加睇緊the count of Monte Cristo
又係好多人名,啲關係好亂
有時一個人仲要幾個名
我要睇wiki嘅人名關係圖先得
可能有巴打講嘅做筆記會有幫助
多謝巴打建議

另外因為讀果科,睇左本Zuboff 嘅The Age of Surveillance Capitalism,有冇巴絲睇過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞