【終於上映】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (8)

1001 回覆
22 Like 6 Dislike
二刷完 都仲係唔知點咁
個大綱主題feel就當然feel到嘅
但係當中嘅細節好難話求其啦feel到就算
當套戲係同人作品咁睇會舒服啲
乜波物波果堆係人造人
睇左第2次
我覺得最kick都係到底係reset定有2個世界

Btw我都係唔明,點解有人話對面月台既薰麗唔係幻影?
明明白鴿飛走後真係見唔到佢地

刷左2次後,我覺得真嗣安排明日香番原世界
麗同薰就放低原有既角色,可以自由幸福咁生活
至於真嗣就創造左個冇eva既世界,係個個世界,佢可能會再見到明日香 薰佢地都未定,但最重要係宜家主動踏出一步,展開新旅程,呢個先係對面月台既意義,表達緊新既可能性
補充少少 臨尾片場個幕,係見到tv版既eva戲服
對於薰同麗 佢地無論係邊一個平行時空都係bad end,因為eva而受苦
所以真嗣為佢地做既就係寓意住未來無論邊一個世界都好,佢地都可以放低eva「演員」身分,自由咁生活落去
而最後月台見佢地只係代表緊其中一個可能性
四眼係最後贏家。
宇部新川駅廣告
好新海誠feel
最後月台三個係對面係咪可以解做去咗新世界?
真嗣同真希波就留係負宇宙 但係都有可能性
你地真係覺得好睇?
麻麻地
但都叫釋懷啦
叫你地放過過咗咁多年角色同庵野啦
如果唯將真嗣送咗出去 咁海灘究竟係負宇宙定新世界?
如果出咗去 咁真希波係入咗負宇宙出返嚟?
我諗都可以係送完支槍自己摸返路出嚟 但係咁嘅話即係新世界有出現過eva
又或者個海係象徵住負宇宙 上咗岸先係新世界
捱完個唔知做乜鳩嘅Q
完全冇期望之下睇完都會有釋懷嘅感覺
睇唔明 但成為左鈴原櫻 嘅支持者
病嬌
去到邊個位就會reboot?

好似依邪那美咁?reboot到啱為止?
一路唔會停
不論咩end
直到終今次創造無eva 嘅世界先真正完左looping
真希波係咪
二刷完
估唔到會有埋舊版畫面
同埋連新世紀個title都出埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞