【終於上映】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (8)

1001 回覆
22 Like 6 Dislike
成個北大路咁
肯定有畫大波咗
之前邊有咁大
加持同薰對話果段算不算阻止真3沖前的事?
點解薰會變左司令
我都留意到呢點
係 我都覺
巴黎果幕仲有乳搖
真三衝似乎真係要等佢設定補完先知件事係點
初初係咁㗎咋

佢仲話呢件心口緊
但明明序入面嘅さようなら唔係咁解我一聽到班長咁即刻記起綾波句さようなら
同埋またね先係再會咁解
今次的沖擊係用新的方法? 太多野太難明....
源堂係車廂傾完見到真治長大左 所以自己落車?
見到佢終於攬到自己老婆 果下我自己都補完左
14年間發生過既事 未有官方解釋
有人估近三沖發生之後
NERV被聯合國讉責 碇司令同冬月表面被祭旗
暗地裡執行另一條補完路線 (應該同SELEE有關)
呢段時間渚薰同加持暫代兩老既位置
加持慢慢發現呢個佈局下陰謀 所以秘密建立WILLE謀反
直至碇司令再次啟動三沖 加持將WUNDER交俾美里
然後犧牲自己中止真三沖
https://www.letsgojp.com/archives/449436/
多數的日本人在日常對話中是不會用到「さようなら」。而且更因為使用頻率低,而逐漸被視作「死語」。多數日本人不用的理由是,「さようなら」給人冰冷的感覺和「再也不會相見」的意涵,造成現在「さようなら」幾乎只會出現在「永別」和「學校」兩個場合。

因為「さようなら」多給人「再也不會相見」的印象,所以常被使用在「分手」、「離婚」甚至是「天人永隔」的場合,除了可在戲劇和電影中看到外,更常常以「さよならsayonara」或「サヨナラsayonara」的形式出現在歌曲當中。
源堂以為要放棄個仔先可以見返唯
但原來要見返唯其實係要接納個仔
做到呢下既同時 佢先終於明白 補完到自己
好多娜汀亞影子
撞爛艾菲爾鐵塔
美里留係船度點火 (尼莫船長)
強衝入反宇宙結界 再送8+9+10+11 號機入去 (小坦克)
好多人講破好睇的確remark 黎講真係唔係單單畫面提升咁簡單
但真嗣老母擋槍個幕我覺得仲震撼 今集真係解左好多謎個人偏向係由
reboot 變 remake
You are (not) alone
You can (not) advance
You can (not) redo
3.0 + 1.0 THRICE UPON A TIME
頭3集無 not 都好似講舊劇場版
真嗣由頭都尾都好寂寞老豆又唔理佢 (alone) 第三次衝擊(進化)放棄人類補完(redo)
Not 就似新劇場版既推進 第一集有麗 第二集俾不能進化俾薰封印 第三 四集不重來直接remake 變成3.0 終 1.0 新紀元
亦交代左好神秘既錠司令對唯個種執著 用左薰去對應自己對真𠻸個份愛 因為真嗣對佢黎講就係唯
結局無可能係幻想 最尾真理話真嗣成個大人咁 因為佢地一齊係另一個世界番黎 真嗣應該係14歲既身心 但佢亦將自己年紀提升到同真埋一樣
最後係佢拖人走 以經唔再係大家所認知既真𠻸
未二刷 amazon prime D 翻譯真心麻麻
覺唔覺wunder隻艦好廢? 來來去去都係果4支大炮
冬月控果幾隻艦使徒式攻擊一睇就知勁野

點解一上艦要同eva駕駛員住係爆炸屋隔離? 明日香又要帶DSS?
當我知道呢個明日香係複製版 就覺得佢下一秒消失都冇所謂
Tv個忽流先最gfable
さようなら 係有再會既意思

反而真希波對明日香個句“お達者で” 就係此生此世既永別

またね 呢句平時同frd 輕鬆既場合先會講
薰係司令對真嗣愛既層面即體現
隻wunder都講咗未完成
葛城果邊本身資源都好緊絀
好似話prime video果條係加左新片段?但prime video 無中字
麗係老母,俾返老豆啦
WUNDER係加持搶返黎俾WILLE既唯一艦
其後NERV仍然有繼續開發同生產既能力 (連帶一堆4號機自動雜魚)
技術上一定有瓶頸落後於NERV

DSS係因為使徒可以被用作引發沖擊用
好似終裡面明日香俾13號機吸收引發四沖
明日香DSS自爆之前嗰刻軀體被吸走左 就已經阻止唔到

其實明日香俾使徒入侵之後已經唔係舊香
真係唔使為佢既行徑同處事咁上心
盞自己鑽牛角尖
但係最尾見到明日香被人del淨兩個file
所以其實係咪3號機被初號機屠果陣一號file已經死左
然後Q開始出現(帶眼罩果個)就係二號file?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞