【終於上映】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (8)

1001 回覆
22 Like 6 Dislike
直接睇Anime啦
接舊劇場版(全員復活)咁發展
呢幕係咪向搜查官系列致敬
有人講到釋放角色真係好開心
咩遺憾論真係搞到秒5咁, 庵野無佢地諗咁唔溫柔, 係度俾遺憾你
但就講緊, 愛應該係克制自己唔好去束縛對方, 將心意傳遞到俾對方就得
EOE點解最終近乎吉姆王結局仲要摙頸, 因為刺蝟太想得到但太害怕得不到而受傷害
不求回應去將心意傳遞係今次告白既意義, 如果可以接受到對方無回應甚至"拒絕"(EOE), 先係真正既大個仔啦

如果成日講後悔遺憾(點名庵野EOE兩隻歌), 不如努力d傳遞心意, 或者對方都有意呢?
"過去式"都可以變"現在式", "過去式"真係代表無機會同完左?
明白香個面紅已經否定左依個睇法, 真嗣都無用過去式形容明日香
(唔好學明白香面紅扭埋一邊, 應該好似retake明白香咁直接衝鋒)

或者好藍色窗簾, 但3月果時, 畫Q前傳漫畫既松原秀典推左依篇文, 感受唔少
https://twitter.com/HideMatsubara/status/1375626722360451072
計埋打第四使徒差啲俾初嘅機踩死
睇完再聽番One last kiss真係覺得呢首歌係每個人送俾每個人嘅One last kiss
真嗣 > 明日香
明日香 > 真嗣
真嗣 > 麗
渚 > 真嗣
美里 > 真嗣
數唔完
腦補cp派不如幻想下佢兩個走出車站見到香香再其實搵埋其他人一齊去聯誼(所以有兩個喺對面月台)
咁人唔會好d?
冇睇過eva 但係入咗呢個post睇 搞到想補番,舊tv 直接睇解說會唔會影響觀感
呢d 真係睇觀眾自己點樣解釋

個人就覺得對面月台上既明日香三個只係隱喻
象徵佢地上左火車向相反方向離開
同走出火車站既真治真希波永遠唔會再有交集
對面有上車啫?我淨係見到有車到之喎
作為成套作品最後出現既女人
都無理由話佢哋無咩關係既

其實就係好平常既a同b攪一大輪野最後同c一齊咁
會,你由頭順序煲會好d
會呀 有時間既自己睇一次 俾佢mindfuck一輪先出黎睇解說
Ok
咪係 我想睇真希波呀
普通同人出唔出得?
如果係成年人睇既話 一齊生活都唔代表要相愛
有時相愛易同住難

或者咁諗 最尾果幕係仲develop緊感情 等大家腦補
認同
點解d人一定要有cp檔

冬月我都覺得描述唔夠,想見返自己的學生 就同碇一齊顛咁多次
佢自己都鐘意唯 但返生後唯又會同源堂一齊 都唔知算咩感情
同埋溶入初號機都係唯的意願
師兄總結得幾好

同埋明日香雖然一路都好惡劣,
但迫緊真嗣長大,可以好似一個成熟男人咁愛佢,所以先咁恨鐵不成鋼。
所謂放低,邊有咁快Q到終唔夠一個月,但生離死別唔放低都要放低姐。
對方活著先係會有幸福。

真希波真係愛佢,應該好似麗同明日香咁留係依個抑鬱既男人身邊,推動佢企返起身,夢洋子就係咁樣留係依個抑鬱既庵野身邊。做人唔好咁忘本。
個人認為明日香都最尾都唔太放得低真嗣
一路都吊住佢尾
可惜既係心智年齡碇仲係細佢14年
對比返美里上次同真嗣講"行っていらっしゃい"嘅氣氛
今次嘅真嗣已經唔再係EoE嗰個廢到累死埋美里嘅垃圾
只係一句簡單嘅對答已經包含咗千言萬語
要睇 睇完先知果時點解會變經典 同埋eva式意識流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞