【終於上映】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (8)

1001 回覆
22 Like 6 Dislike
1. 一個究極毒撚去批判毒撚, 睇佢老婆套監督不行届, 佢根本係御宅四天王最毒果個, 佢都幾厚面皮。不過自我救贖同和解又真既
2. idea睇落幾有趣, 有d似retake個concept, 但睇司令個回憶就唔似啦, 無EVA既世界邊有劇本俾真希波拎住過場? 渚薰SL咁多次都失敗邊有咁易拯救真嗣
3 & 4. 你感動到庵野就成功啦夠既啦, 唔洗幫佢FF
我嘅理解係真希波同真嗣嘅緣份係喺無EVA世界(最後大結局世界),真希波先再跳入EVA世界。前提係EVA係一個循環時空+真希波有進入其他維度嘅能力。呢度可能係我自己腦補太多。不過終集嘅速寫畫風回憶入面,真希波有喺碇源堂同唯後生嘅場景出現!
終嘅title其實係 :|| 。一個音樂嘅反復符號,意味重頭反復或再來一次。呢點都好有心思。
見住真嗣比人笑廢物笑左咁多年,今集終於大個仔
係,終集嘅劇本寫得好好,處處點明題旨,但又唔流於直白。
嗯 同埋英文副標題 THRICE UPON A TIME
係一部時間穿越既小說
點解係創造新世界唔係改寫現實世界?
DLS, 當年同真嗣一樣咁大
開頭講佢好易崩潰,但係之後就話就算有人離開佢都唔會傷心
即係人長大,就係唔會因為人離開而傷心?

其實佢心諗…….屌,個個都變晒橙汁,都慣晒啦
次次都係佢面前變橙汁
睇完,個人理解兩樣野
1. 所有EVA嘅結局,(應該)以後都唔再畫EVA
2. 叫你班毒撚返現實呀
我都係咁諗
然後佢兩個就留左係果個反宇宙/負宇宙
純個人睇法
見到真嗣大個仔
仲口遁返唔掂叔轉頭
最後沒有eva既世界
真係有種釋懷所有野都完結既感覺

至於黨爭就....你地慢慢
喺啲科幻設定、宗教符號度鑽牛角尖一定難明架
其實唔使諗得咁複雜
睇Q個時就真係1999啦
其實明日香個姓由「惣流」變為「式波」係點解
Don't think,
Feel
應該係分開兩個人
因為性格都唔同曬, 背景又改曬

但今集個職員證係 S.S.AUSKA
又唔知賣咩藥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞