【終於上映】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (8)

1001 回覆
22 Like 6 Dislike
之後就出左Q
係 但有好多線索可以推理14年內大概發生過啲乜
渚阻止左近三沖 其後碇司令引發真三沖
係 俾真嗣掹返入初號機
因為戀妻狂個老婆同時係佢學生
ending配埋林原惠首歌 當年睇到眼濕濕
https://twitter.com/K15821002/status/1425899671906439172?s=20

咁啱睇到個小細節,真嗣第一次見到明日香個DSS choker 嘔完之後,明日香載圍巾遮住個DSS choker 。

雖然唔代表啲咩,但我個人意見始終覺得劍介同明日香只是父女或照顧關係多於情侶。

Btw 真係好唔捨得啲角色😭😭😭
十幾年既陪伴,最終都要迎來最後一刻
以故事發展黎講同意 係全線最高潮最吊癮既位
但可能呢世都唔會知原本Q既編排會係點

舊tv 版回憶場面好多都係黑白原稿

有一幕唔記得係漫畫定tv 版
係真嗣小時候係公園沙堆度玩
身邊一個個小朋友都有父母黎接走
最後剩低真嗣一個無助咁喊

最後沙灘上同舊版回憶相呼應
都係黑白畫面
真治一個人係沙灘上孤零零咁等緊

今次終於等到有人黎接佢
真希波一跳入海,世界就由黑白變成彩色
睇完都唔知庵野做乜Q
除左大凌波個頭外,我超滿意
好想睇原先劇本係點
身為真希波派,我都好鐘意個end
真治真係同所有eva 訣別啦

其實好多人都接受唔到唔係明日香end
畢竟係最受歡迎既女主角
薰話時機到就會再遇 所以後期先開門出到去 你無初號機一樣廢 wunder 要初號機去推
父子打交係過程 希望之槍到絕望之槍
槍仙給用其他wunder 做出黎 所以佢地都做到 只要有數據
真嗣己經唔係3.0 前既真嗣 司令要佢反覆失去令佢變成熟 了解何為負任再成為神 最後深信真希波會黎接佢 知道自己唔會再係一個人 舊劇場會補完因為死左最好 所有人都去死
你無留意細節當然變左爛片
見到黑麗變lcl 知道唔面對問題逃避都係會失去一切
同渚薰>>>>>真希波
破的確最好睇
真嗣鼓起決心
美里大叫 為你自己去做你想做嘅嘢
幾撚燃
你諗吓 eva幾時燃過

點知Q 一開波
以為自己skip咗一集....
當真希波係女性版既渚薰得唔得

一樣都係對真治無條件付出,全肯定全包容

同埋又係來路不明,背景唔詳細
唔係好明個結局,係咪即係明日香同其他人返晒去舊世界,而真希波同真嗣去咗新世界?

咁司令係咪有返肉體去返舊世界?
個人覺得係
真治真希波兩個一齊同其他人分道揚鑣去左另一個世界

有人覺得係世界reset
仲有另一個講法係呢個係隔左好多年,文明復興後既舊世界(gunbuster 1 故事?)

司令同老婆永遠係埋一齊啦
其實所有真希波派喺真希波未出現之前
好可能都係屬於其他派別
只係慢慢覺得真希波既走向
越黎越似係被設計成安排俾真嗣既一個貼切人選
大家都明白其他派別背後有各自既缺陷
結局黎講同真嗣始終無一個官方圓滿既補完
如果願意接受劇組既心意 就會漸漸變成真希波派
好難集集都咁熱血既
不過要做庵野一定做到
但佢唔會做重複既野,同埋集集都破咁熱血結果都未必會好。
好似今集咁明明安守本份做第三村堆動畫幾世界級,但佢最後都要玩下d特別野

利申 好鍾意前半第三村劇情,畫面勁靚
睇完呢集先發覺真希波咁大波

我係真理黨呀
其實係第三村既時候班長教 麗 さようなら 係為左再見返想見既人而講既咒語,而係最後既對白又居然係:

さようなら, すべでのエヴァンゲリオン。

會唔會再見返真是可圈可點
好欣賞前幾頁有個巴打既講法

最後同你一齊既人 唔一定你最愛 甚至曾經真心鐘意既人
而係經歷左某d事件後 佢願意近乎無條件扶持你 而你終於願意接納既人
明日香有佢自己既經歷同需要既愛 已經解開當年同真嗣互相鐘意又但唔識表既心結 加埋同劍介既經歷 真嗣同明日香都唔再"需要"對方

真希波開始可能係代替唯保護真嗣 秘密執行冬月既副線(?)
但過程中成長既真嗣 亦識得同真希波一齊用"大人既方式"相處
係舊世界去新世界之後可以一齊繼續生活

20年老粉表示收貨
破一出場已經請真治食波餅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞