【終於上映】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (8)

1001 回覆
22 Like 6 Dislike
有冇解釋點解真希波個樣同身體不老
Gainax
有人掘到新發現, 藍色應該係海水?
睇落車站應該係連接負宇宙海灘

似係專登, 後面畫既光線都唔同, 平行世界論或者被推翻?
真希波個傳送門會唔會太大咁睇佢係背後行出嚟

考據黨配合食用 360度 4K 個光影都似:
https://www.youtube.com/watch?v=cZ4_h7hDNDc&t=270s
龍貓係標誌
但真嗣最尾大個咗
點解真嗣大個摸埋聲優
咁都得

真係吹到啤一聲
因為已經無左Eva
我覺得唔係咩連接負宇宙海灘
而係所謂既負宇宙即係我地既現實世
所以係點解巨大零波個頭會變左真人化
因為another impact係同玩實有關
真嗣係現實傷改劇本消去eva之後就留左係現實
真希波都係話會黎搵佢而唔係話帶佢走
所以係海到出現就係係動畫世界(eva宇宙)去左現實(負宇宙)
我覺得唔係咩連接負宇宙海灘
而係所謂既負宇宙即係我地既現實世界
所以係點解巨大零波個頭會變左真人化
因為another impact係同現實有關
真嗣係現實修改劇本消去eva之後就留左係現實
真希波都係話會黎搵佢而唔係話帶佢走
所以係海到出現就係係動畫世界(eva宇宙)去左現實(負宇宙)
大把題材可以做OVA
前提係佢想做,或者放俾徒弟做
agger
我估佢本人唔會再做主力 最多掛名監督比下意見
我估出設定集,最多出本小說就算,動畫應該唔會再畫
如果你用返夢醒嗰個解釋
最尾一幕所有同eva 世界有關嘅嘢就只係被真嗣拎咗去ff

如果你用新世界重啟嘅解釋
可以話係真嗣保留/模仿製造出嚟

反而你話係同一個世界就有好多唔同嘅地方你要去解釋

我自己就覺得
月台光影佈局同海灘好似
係專登畫成咁放埋同一個畫面
純粹表達中間連貫嘅一種手法
實際係咩嘅關係可能根本無設定
如果有一個最高既存在可以構築/改變世界包括記憶在內既所有野,我地要點樣証明世界唔係1分鐘之前先出現?
響依個哲學思辯下,三樣理論都可以合理:
真嗣重構左世界(同一個世界),無左Eva(新世界重啟),佢以為未改變既世界既記憶只係發夢(夢醒)
等緊其他字幕組做正常既中文字幕翻譯先再睇
咩44c 同4444b Q出現到宜家都未接受到
月台呢part 真係好多元素俾我哋ff
三個補元左嘅主角喺對面月台
兩個月台就好似現實與虛構嘅分隔
同埋庵野好似講過嗰架心靈列車現實中唔會出現喺呢個站
最後航拍影住架列車離開
就好似一個告別式
其實火車站結局呢個應該係bad ending 嚟
不過佢arrage 到好似good ending 咁

補元到最後階段嗰首歌
"voyagers 沒有日期的墓碑"
其實係84 年電影sayonara jupiter 既主題曲
sayonara jupiter 個故事係講有個迷你黑洞接近地球
主角計劃炸毀木星改變黑洞軌道拯救地球
女主⻆係反對計劃既木星教團成員
最後女主角背叛教團, 同男主角一齊犧牲自己炸毀木星
結局男女主角係慢慢崩潰既太空船上相擁消失
而女主角個名就係maria

真治真希波應該係一齊犧牲左, 返唔到去第三村個世界
所以真希波同明日香道別時係講"お達者で"
同加持死之前對美里既道別一樣
真正既永別

火車站可以係現實世界同虛構世界既交界, 生與死後既交界
真治真希波永遠同eva 世界既人分道揚鑣
終係bad ending定good ending都係觀點角度問題
但我地只要知道終就係所有EVA既true ending就得
咁其實某程度上都係good end黎
脫離到永劫輪迴都唔係壞事來嘅
觀眾角度就當然希望成班人大團圓啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞