【終於上映】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (8)

1001 回覆
22 Like 6 Dislike
其實唔差

感覺就好似睇緊富野D 作品咁, 由殺人王變做皆大歡喜果種心境既變化

庵野終於都可以走出EVA 既魔咒之中

每個人都有佢既救贖

おめでとう
咩looping 冇睇舊劇
TV/漫畫唔係Nerv/ Seele嘅特務殺死?
日本上映個陣喺劇透區po過一次
宜家再po一次先

https://youtu.be/rHIvs0Q-uKI

祝大家早日擺脫Eva的詛咒
作為香黨苦戰左起碼4, 5個post
每個post都俾人撚鳩拎camrip做證都俾人撚鳩
係鶴卷大佬自己都頂唔順, 出埋漫畫(#16)先救我出水火之中

第三村: 先來的客人, 明日香都係客人

而劍介既行動都係想真嗣走出陰影, 關公角俾個on9聲優同流言搞到變左NTR角
同為左真嗣先放低遊戲機既鏡頭都唔好視而不見, 電影既鏡頭係有目的性。

明日香個回憶, 想人認同, 想人讚既鏡頭都係真嗣有關

劍介由頭到尾都係叫式波, 保持距離感
公仔套劍介講"明日香就係明日香"果時, 細個明日香係詫異"呀?"左聲
然後就醒左, 自問係米訓著左

真嗣用劍介公仔補完明日香係失敗, 明日香係驚醒(類似發夢發現唔對路咁), 劍介無真嗣諗咁對明日香有幾重要 [藍色窗簾漸濃]

之後去到海灘補完, 明日香語氣已經變左破果時既"baka sinji"
真嗣第一句係"太好啦, 可以再見到你"

可以咁諗: 本身真嗣以為用劍介親情可以補完明日香就送佢走
而明日香都無選擇到劍介去補完
真嗣亦有自己有私心想回應返個明日香個告白 (個bgm就係法文私心, 鷺巣詩郎100%就係私心)
庵野唔知係點諗, 但唔好同我講白色海灘, 圓月同紅海, 庵野自己無EOE私心

公仔套劍介係真嗣導演戲棚既工具, 而真嗣點解送明日香劍介度係因為除左劍介佢都無人識, 冬治小光就唔好搞佢兩公婆, 真希波仲係出面打緊, 美里又死左, 真嗣自己都要犧牲自己改寫世界, 可以點姐? 佢兩個既朋友圈交集有幾多姐?

渚薰睇住個海灘補完已經睇透左真嗣唔識處理。

渚薰: 佢走左啦, 真嗣你唔寂寞咩?
真嗣: 唔緊要 (大丈夫) (個樣似大丈夫咩?
明日香個補完根本係無處理到

真嗣同明日香都無"和解"(握手), 真嗣同零、薰、司令、美里都有和解, 而真正既補完成功都係和解成功自己走出戲棚, 只有明日香無做到。
硬頸明日香係JA準備定第九使徒既血已經係尋死一樣, Wille已經allin, 戰場上無人救到佢, 變第九使徒擬神化贏左都係要死。
佢地只不過想對方可以活下去, 心意"告白"傳到俾對方就夠, 然後就可以安心去死。
再唔係舊作咁扭曲愛恨互相傷害 (不過我鐘意)

另外, 個漫畫私心到核爆 (#16)
萬葉集, 真希波應援歌都算。海同圓月扣返海灘補完。

另外, 唔好同我講唔好用CP角度睇EVA。
一來高度商業化電影睇CP好合理。
二來庵野今次個說教同演出都幾一般, "面對現實?"佢轉頭就衝去搞宅野(特攝)真係零說服力。佢的確有佢既"解脫同和解", 但果種咩"成長啦"對住出左嚟社會做左咁多年野既我真係無咩感動, 最多都係感動係真嗣大個仔同終於完到啦。
真係好垃圾
草草收場
同東京奧運一樣
庵野: 最尾一集我分明就亂鳩咁黎, 你班L樣解釋到好似玄學節目咁神秘睇見到好笑
細個都有大家鍾意大家

但最尾都無一齊到

我覺得明日白 真嗣就係咁

以為咁做係為大家好

結果大家錯過大家

我自己就感動到

特別真嗣口花花咁同真希波講句野

感動既
弱弱一問

呢部8+2係咪只有係預告出現過 之後因為劇本大改所以冇用到嘅棄案
食左自己大同個仔
52 歲食14 歲
penpen 係邊度變咗咁多隻出嚟 明明係人工基因改造產物 得佢一隻
山下話太難畫又唔好睇就無用到
你睇下把刀都係Anima既 (山下都幾慘係佢套amina上唔到位)

老細庵野都話唔寫無真嗣既故事,
劇本永在庵野心中, 不要問只要信
del得理直氣壯啦
有冇邊套外傳係麗end
加持係同misato 告別前登上嘅直升機上面已經有WILLE 嘅logo
姐係係近第三次前WILLE 已經存在?
8 + 9 + 10 + 11 + 12
佢呢幕啲作畫又好似唔同style
TV 版已經出現過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞