【終於上映】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (8)

1001 回覆
22 Like 6 Dislike
唔滿意都係cp 黨
問題真係得真希波同真嗣冇交流
甚至配角冬二劍介都交流得多過佢
佢加個新角入去但又唔敢cut走零同明日香既戲份
做成真希波描寫不足又要做重要角色既位置
真希波去裡宇宙既動機
除左因為得佢可以唔驚力場外
俾唔到咩感情既原因我
要係佢去救真嗣
美里同東治個妹都可能更說服到我
因為真係太少描寫
個感覺更多係因為佢係唯既仔
好似石內卜對哈利咁
其實唔駛太在意真嗣嘅感情生活
成套rebuild 入面佢都只係不停心理掙扎
未見過佢認真去諗男女感情
諗老豆老母就多
就算最後同真希波對話其實都唔似戀人
無論真嗣同邊個一齊
戀愛世界從來唔係重點

我自己嘅睇法
射走明日香 叫零波出影棚
都係代表真嗣要抺除/釋放呢兩個角色
最尾一幕現實世界好清楚見到渚同真希波
但只係見到模糊嘅明日香同零波背影
都係想代表返現實世界/新世紀佢地都不復存在

而真希波不過係代表住將真嗣召回現實嘅一個契機
並非eva 世界中嘅相遇令佢地現實喺埋一齊
而係現實世界中真希波到埗叫醒咗真嗣
所以先喺eva 世界中途出現真希波
有啲似鬧鐘響夢入面聽到
都未真係一齊
最尾真嗣同真希波只係互相調戲
拖住手咁走
如果突然打咖輪就話交代不足姐
又冇咁樣

劍明又係
都冇話係一齊

有啲人真係過度反應

我相信呢兩對係會發生
但會係終完結之後既事
同人幫到佢地
薰嗣就應我最多
東治妹沉晒船
櫻嗰種愛恨交纏其實好有創作空間
不惜殺咗真嗣都唔俾佢上EVA

真愛
唔係太get到生命之書姐係點
滿意 唔要求太多 唔需要再介懷了
庵野本筆記

真嗣都走左出現實
擺明庵野係神啦
但唔係麗先係母親嘅投影?
麗就係麗
就算係碇唯嘅複製人,麗都成為唔到母親
其實算唔算最後有2個時空,本身同現實,除左真希波同真嗣,其他人全部唔識?
阿當一開始就揀左真,一個至善既人類
明日香同綾波麗都係為咗EVA而生產,稍微唔同嘅係,明日香係以養蠱方式決定駕駛員,原型就好似碇唯咁變咗操縱系統。

而綾波麗就係一壞就出新麗嚟代替,由此都再次確定EVA技術係歐洲支部先進同穩定啲,因為零號型最初試駕係暴走過,證明綾波麗嘅駕駛系統都唔穩定。
因為真嗣許咗願,話唔要EVA嘅世界,實現途中嘅一個步驟,應該就係解除不老詛咒先——所以呢個應該係28歲、成熟肉體嘅明日香嚟 
唯係攞咗去做EVA嘅「操作系統」,真希波係駕駛員,唔係做咗駕駛系統。
因為廣義上櫻本人係三衝之前真係比佢救過
又因為三衝死老豆 依D反應先叫正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞