【終於上映】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (8)

1001 回覆
22 Like 6 Dislike
咁唔小心啊
廿幾年前畫質, 有LIN同冇LIN都冇分別啦
真治應該天煞孤星 同邊條女都無人鍾意
你點話點好啦, 庵野都好似話會填空白14年既啦
無屌過
以佢性格補返呢段空白14年分分鐘搞到更多謎出嚟,
依家留返d想像空間咪幾好。
拍返Q原本咪係空白14年囉
漫畫我都OK
庵野老婆係下個比日本仔寄刀片
睇完淨係想知第三次衝擊d野
辛苦晒
睇完沉澱左日
結局咁樣真嗣係新世界出發好似好正面好開心
但作為觀眾又冇辦法好開心,始終有唔少遺憾
明日香咁樣隔左14年,唔可能再一齊好正常
佢果句愛過你但已經先一步長大成人
已經講出佢哋之間時間差做成既差距
佢同劍介咩關係其實唔重要,朋友,家人,同伴定戀人都唔影響佢同真嗣既遺憾
不過真希波依個角色實在係太少描寫
佢同真嗣之間其本冇交流可言
說服唔到點解要係佢同真嗣去新世界
我當真希波背後有咩理由去幫真嗣都好
但對真嗣黎講佢接近係一個陌生人黎
破入面天台撞落黎講兩句,係避難所比佢帶出去冇講嘢
之後q成集有見面冇交流過
終係玻璃房玩完估下邊個之後其實都係同明日香交流
最尾就突然話我一定會黎搵你之後就真係係個海到出黎
我係真嗣再見到佢應該會問佢你邊位呀
做咩你要黎新世界搵我
如果佢比多d情節比真嗣同真希波交流下
成件事會合理好多
唔係既真嗣自己去新世界都可以加
而家好似格梗要有個人陪係佢格黎咁
終個個女角都好正,但已經唔俾出R18 同人
睇部卡式帶機。
由舊劇場版開始一直都卡係25-26 loop , 由新劇場版mari 天降開始,佢首先撞壞咗部機。到今集係見到部機可以行到去27, 飤表成個世界脫離咗個loop
其他果d咩父子和解,
死毒撚返現實世界面對現實啦果d
其實同舊版分別不大,重講得真接淺白左添
唯一真係真希波依個角色寫得太少
成套終最唔合邏輯又的確係喺Mari身上

真嗣識得丟返明日香出街係出於自己會死嘅前題,我理解到
但轉個頭就同綾波講唔使擔心,Mari點都會接自己返去就真係好大個問號

如此這般,咁源堂同唯係唔係又冇消失喺另一個世界仍然存在?

只可以話8+9+10+11+12嘅能力可以超越一切障礙地存在於反宇宙

贏家內定係Mari會令fans失望其實都可以理解

以香派嘅角度咁睇,只要睇到真嗣嘅表白就已經唔使睇落去,做都要做到俾Mari陪真嗣,係唔需要講理由
其實改到麗同明日香都係復製人就已經係同大家講佢地係假
得真希波係真 只係eva駕駛員最後都會變左非人所以無老到
目的就係要真希波(庵野老婆)陪真嗣離開eva
另外2個女主係eva世界既創造物
但我想講14年後紅海香>=長髮麗>三村麗>>>>>>>真希波

唔係呀庵野 我真係感覺唔到真希波同我有交流
我覺得你老婆完全俾唔到戲我 真係唔係好掂
巴打都講得有道理
由此至終真希波既官方解說真係唔多
只可以靠唔同線索推測
角色背景既力量的確係比較薄弱
但偏偏佢既心態同行動力
係eva咁耐以黎最有能量既一角
呢一點係好吸引我
一開始雖然有啲糊裡糊塗
同巴打覺得夾硬係因為唔了解佢既past
但令人鼓動既係佢既present
呢個反差反而變成一種神秘既吸引力

慢慢feel到係黎為真嗣做點甚麼既時候
就覺得佢比起香麗似乎係更合適既人
起碼唔需要笠糯既真嗣主動去做選擇
而按照真嗣既性格都唔似會刻意抗拒
於是對個結局係覺得舒服既

不過無講明就係無講明
雖然唔會影響我對佢既睇法
但都會期望有日可以水落石出
最鍾意既結局係retake 同漫畫
明日香同真司一齊
其實由tv版開始,睇左咁多年
放低啦,所有的「演員」,比佢地有另一個可能性的生活,唔需要再繼續Loop

每個角色都得到佢的救贖,我覺得好完滿
之前啲loop黎,一時播錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞