【終於上映】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (8)

1001 回覆
22 Like 6 Dislike
其實喺度最後結局車站嗰度 點解男主角唔去同明日香嗰啲講嘢 重新認識下都好呀
前面講左啦
喜歡過...
過....
大了, 過去左了
我會係巴打你見解上加多一層
庵野係神 O
碇源堂想弒神 X
觀眾想弒神 O

新eva劇場版最後boss係碇源堂, 佢搞大龍鳳都係為見返唯, 比起eoe要同人類開火, 講人與人之間嘅AT力場, 他人即地獄呢啲哲學思想少咗深度,
但其實就好比觀眾, 佢地唔了解庵野就係想我地班毒撚返去現實, 但結果作品帶出黎有好多CP廚 (不能接受劍劍, 真希波etc), 一堆逐格睇, 個個terms查聖經嘅重度宅 (甚至腦補, 外加解釋比佢啲不明所以嘅符號) , 仲畫一堆同人作品 (後來仲嬲到ban埋)
其實eva嘅詛咒同時都係講緊觀眾, 觀眾仲停留係eva時代, 佢希望大家成長
於是佢用新eva劇場版再一次話比大家知佢先係作者, 佢先係神, 唔好再解讀我作品啦, 返現實啦仆街
完得有d 似netflix 套dark
漫畫end咪認識囉
新世界明日香只係14歲 28歲明日香係4衝Eva 世界
阿當配番夏娃 真嗣應設定去番28歲
庵野訪談入面話唔鐘意重複, 所以更加冇可能重複漫畫版結尾
啱啱先第一次睇序 成套戲劇情同舊電視版一樣嘅 高清重製?
補完時每個人都唔同場境 但元堂同薰就同一車箱
似係司令樣係對唯既執念形態
薰就係司令對身子既情感投射形態
刻意講左司令都彈琴
當平衡世界睇, 又或者2週目甚至5週目(渚薰第5個棺材)
開頭一樣,
睇睇下就發現
細節設定已經唔同
都去左新世界,仲搵返舊人黎做乜呢

可能真治覺得明日香已經有歸縮

同自己無交集對佢地黎講先係最好
其實有試過
eva2同個仔傾完放棄咗

https://youtu.be/KlaswQAKqY8
新版薰第一次係月球見到司令已經叫老豆
生身之父, 叫老豆好正常, 又一暗示係司令人造人
笑左, おめでとう, 有打過依個end
仲有個係鋼鐵女友2父子互相理解跑上山隱世end
當年睇到呆左, 發生緊咩事
完美結局,比舊版好太多
不過個個結局令我想起juno拍嗰套殭屍
明日香係個設定都係人造人?
之前睇過下庵野其中一本愛妻號自傳
其實各個女主角都有夢洋子影子

明日香: 外表堅強內心柔弱, 庵野聽到老婆叫佢"バカ"開心死
綾波: 溫柔耐心對庵野, 接受到佢毒撚到不得了, 全屋到係毒撚野...
真希波: 積極樂觀面對事情, 同樣係似既

中間khara del左好多野, 兩條同東映東寶澄清片都private左
https://ameblo.jp/makaisinpei/entry-12679486766.html
khara 2號機又收返曬否定真希波係夢洋子既like

暗示左以後都唔會再出 eva
下面係貓巴士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞