【終於上映】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (8)

1001 回覆
22 Like 6 Dislike
係咪唔會有standard answer 解釋我睇咗啲乜
今集己經係最直白畫哂出腸
因為邏輯上知點解同真係buy個結果係兩回事
線索得三句說話
好難咁就buy佢
本身EVA世界唔係假
如果唔係成套EVA就係楚門的世界
只係當進入左負宇宙 一個想像同創造既空間 對各人進行補完
以拍特攝呢個手段黎包裝令EVA消失呢個目的
我自己係咁理解
老實講,我地而家睇晒劇透先咁冷靜
一早做晒期望管理

當日第一日上映
日本網絡上係幾咁崩潰仲歷歷在目

無諗過劍劍同東治會再出場
劍劍仲要同明日香一齊住
最後件公仔衫除頭套係劍劍黎

根本無人預計過結局會係真治同瑪莉手拖手離開
仲要之前所有商品合作係以明日香x 真治展開
完全無劇透下睇到個咁既結局
忠實fans 會唔會崩潰?
邊個位覺得真嗣鍾意佢
一路都係真希波選擇陪住真嗣咋嘛
冬月係咪都係源堂整出黎嘅人造人?
所以最尾離開nerv太耐爆咗做橙汁
咁司令真係一個由細到大都冇朋友嘅毒撚
套劇入面根本就無講到明邊個配邊個…
CP黨發咩癲?
可能你講得啱
可能因為最終回發情期搞到我哋覺得最尾個shot企埋一齊就係夾埋一對
好多人以呢樣做精神食糧
CP呢樣野同作品人氣本身就相輔相成
其實庵野自己都得益於此 加上佢本身都係毒撚
只係好多極端廚偏離晒作品原意先至心灰意冷
但係個世界就係咁
佢唔係留喺L力場太耐變汁咩?
唔係好記得上一集有冇講普通人入紅色區會點
「感情」呢味嘢有好撚柒多種…
擺明Eva係行高檔路線肯定就無晒啲膚淺嘢,要玩CP大把後宮作可以滿足啦
其實套嘢有bug 一開波行去第3村嗰陣
真嗣係唔使著保護衣咁穿過紅色區
後尾跟劍介做科研嗰陣又要著
我自己覺得真希波既出現簡直就係對EVA系列既救贖
其實真嗣一路以來都唔知自己想要咩
見到人就鍾意 青少年水平既性幻想 先可以大玩曖昧
因為咁香黨 麗黨 薰黨 美里黨咁多年黎都津津樂道
結果由破開始 真係出個新角色黎破局
CP黨就屌撚晒鬼 從來都無諗過自己對所謂CP既情愫只係一廂情願
賣商品梗係得啦 多多都賺你 但中間唔識拎平衡咪俾佢吞噬返自己轉頭囉
本身真嗣補充其他人之後就會徹底係所有EVA世界消失
佢慢慢由動畫變分鏡稿變線稿就係暗示黎
但真希波帶真嗣走番出現實(所謂冇EVA嘅世界)
佢應該係為左真嗣老母先咁做
因為漫畫暗示佢都係真嗣老母啲瘋狂受害者之一
咁真希波就變左真嗣融入新世界嘅第一步
我諗係慢性瓜,長期留喺紅區先會LCL
揸過EVA嘅人都係唔洗 劍介叫佢著啫應該 唔係bug黎
同埋真嗣唔同明日香 佢冇「自己已經唔係人類」嘅諗法
認同, 無新角的話真係走唔出個死胡同
真希波對真嗣一定有特別原因既執著
線稿一幕其實補完已經由老豆老母進行緊
真希波喺最後一刻按照約定接返真嗣走
當佢地重遇既時候 補完結束 一齊迎接新既世界
真希波世一
唔係要變成戀愛嗰種
私心少少
如果大個仔真嗣唔係神木龍之介係鈴村健一就完美
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞