【終於上映】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (8)

1001 回覆
22 Like 6 Dislike
今套正啲喎
面紅個下索到
仲有一點好多人有提
係真希波出現之前
真嗣部錄音機一直係第25-26首歌之間LOOP
直到係學校天台撞到真希波之後
就跳左去第27首

合理聯想就係
第25-26 首歌岩岩好代表電視版第25-26 集
直到真希波出現
真嗣終於突破到,去到下一首
所以先話佢係外掛
班長教麗話sayonana 係分開個陣你想下次再見到個陣講
咁最後真嗣點解又用sayonana , 佢都唔想再生活係eva世界, 日文無其他講法例如永別之類咩
https://collider.com/hideaki-anno-evangelion-interview/

Are there any plans to revisit Evangelion in the future?

ANNO: So, upon remaking Evangelion, there were many interesting things to do, but to remake something we had already done was a very stressful process. There were so many fans that have their own values for it, which I always kept in mind while making the movies, while also create something new and interesting to those fans as well. So, and for myself, at this point I don't feel that I have the desire to continue on with Evangelion, but there's always the 14-year gap in the story, so in some form, I want to shed light into that. But at this point, I don't feel that I'm going to continue on the story where I left off.

被人鬧得太勁
好似真係想補返果空白14年
小光講“さよなら”って何?そうねまた会うためのおまじない
さよなら = goodbye 應該無錯既
但好少用 “さよなら” 去講 "再見", 因為"さよなら"就有幾個meaning
https://dictionary.goo.ne.jp/word/%E3%81%95%E3%82%88%E3%81%AA%E3%82%89/#jn-89485

"さようなら" 會正式D? 有永別既意思
庵野應該係食字玩曬兩個意思
證明根本由一開始就應該攻略老豆
兩個女主係“障眼法”
記得上序個陣我好似仲讀緊中學
終於完我既青春
好想入戲院睇
喺屋企睇呢套野浪費晒
but there's always the 14-year gap in the story, so in some form, I want to shed light into that.

睇落無人鬧佢呀? 但補返故事係好事既
或者漫畫? 其實松原畫得幾靚
我相信會繼續有eva睇既

上序時庵野講過好多野
應該冇乜人記得
例如佢話過一年一集

佢仲有話過想將eva打造成高達咁樣
可以俾唔同人無限咁出落去

依家有空白14年
無限次輪迴
冇eva之後既日常故事

佢刻意留左好大空間俾其他人

我覺得庵野都仲有機會做多一次
就係真人版
佢可能會有興趣
做埋個攝影棚出黎然後同你講「我去搵一個我唔駛再駕駛eva嘅世界」
都講到腸都擺埋出黎啦

就算你話佢等錢駛再reboot...今舖由q開始玩到咁,都好難再reboot喇掛

不嬲個人都係直接睇藍色窗廉嘅人(中學最憎嘅功課就係中文問答)

只係我想要一個mari完整d嘅人設
淨係知佢係老豆老母輩嘅人
見唯只係司令唔想面對失去唯既事實
而佢亦好明真嗣即係唯 而佢亦係心底愛真嗣
既然係假 咁點解真希波仲會出現
個結局完全糞
屌 嗰陣啲人又講到NTR又乜咁
結果只係平鋪直序咁講佢同劍介一齊咗
又唔係無拿拿就跟咗
又有解釋返原因
都唔知有乜好崩潰
真嗣要既係母愛
好撚好睇
未睇之前重屌緊明日香同劍介一齊個D濕鳩野
但睇完完全接受左 將TV同舊劇場版個明日香帶落黎根本就成件事錯撚哂
美中不足係真希波個人設太少 多返幾分鍾去補佢人設就一流
好似暗示咗幾次真希波係佢老母嗰輩
但我都係唔明點解真嗣會鍾意佢
其實睇完成套我都冇感覺佢地兩個有關係
唔係講冇一齊 係直頭連好好嘅朋友都唔似
似租客同包租公
大波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞