【終於上映】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (8)

1001 回覆
22 Like 6 Dislike
明日香解除EVA詛咒, 長大成人
凌波長髮=變成一個真正人類

我真心覺得如果錯過左呢幾個月既討論過程係好可惜

5ch eva 條shin anti thread 已經去到part 514

睇入面既討論就知
其實個個都好撚熟成套eva
你會好明顯feel 到有班忠心既fans 係好失望
希望越大失望越大
係喎
新版只係明日香想煮飯俾真嗣
真嗣係負宇宙
有返輪迴記憶先話鍾意過明日香
真香冇左還冇左 啲人吹到劍介啪左明日香14年都明顯係9up
就算最尾佢比人傳送左番去劍介屋企出黎都係睇唔出佢地兩個人會有咩親密關係
反而套片成日都講明日香放唔低真嗣
我鍾意呢個解讀
讓情愫留喺TV版都係一種遺美 起碼有官方認證
庵野:做過既野唔重覆做 要留有遺憾
其實… 戲情要點走導演話晒事,點解要期待同自己諗嘅一樣?

要戲情自主咁不如去自創啦,就係因為創唔到先去睇嘛,睇完又咁又咁… 為乜?

今次擺明就係open end,觀眾對結局要點樣打飛都得,唔明仲可以有乜不滿….

dllm 要知足吖,係呢個世代有套咁勁嘅作品
舊果套結局唔睇人解說都唔知咩事
今次清楚好多, 而且係官方解釋

作為reboot收尾幾好, 補完返舊作之餘又有新野撚下大家
估唔到呢度大部分人都對真希波有好感
至少唔反感真希波先

睇返日本係有班人憎撚死真希波
視佢係拆散明日香同真治既元凶
問題係今次個流程係:
A->B->???->E
溝通能力出左事
破果陣啲人都應該諗麗係大熱
係呀, 起乘轉合有曬, 每次新聞都有衝擊, 今套戲都無咁好睇
5ch 撚到我出屎, 仲要作埋文, 之後就無睇
(信唔信鶴卷都有睇, 日日撚到佢要出Q前傳漫畫
因為第一場導演舞台挨拶, 鶴卷已經話要出漫畫)

認真我睇<破>果時係真係以為今次麗ending
睇<Q>係明庵野作EVA故事好痛苦, 演出幾好但個你故事...
<終>咁長就係為左填<Q>個坑

經過咁多事就真係無曬感動
我係眼鏡娘黨

如果佢純粹係出嚟成就明日香嘅工具人
我諗都會好多人屌
我覺得 Kaoru 似係司令同莉莉絲嘅 DNA 做出嚟既 clone 似啲...
今次eva真係好成人向
唔係因為色情暴力
係當中既人生課題
你冇經歷過見識過係唔明

好似真香咁
現實都有好多情侶好愛對方
但真係唔夾就要分開
真香舊版已經想捏死對方
根本就唔夾

仲有講接受死亡
人生最困難既事
真嗣見到第三村所有人點接受生離死別
再見到黑波好有覺悟咁接受自己既死亡
真嗣先真正覺醒
夠資格去同老豆溝通

今集都好強調希望
碇唯舊版都講過
只要活著,哪裡都是天堂
第三村係體現左呢點
佢地都生活得好快樂
當你經歷過人生低潮
就知道「希望」有幾咁重要
我以為薰同佢會一齊
覺得佢地會互相開發
難得喺班有各種精神問題嘅適任者入面出左個各層面都好開朗無乜缺陷嘅人喺新劇場版眼前一亮,q嗰時一直睇得出佢知內情而協助明日香佢地黎改變某啲bad ending發生

終呢個結局最多感覺係佢兩個係純粹同伴而非男女關係,好難憎恨
真希波成日推動明日香同真嗣一齊
佢本身就係究極CP狗(屌CP黨請第一個屌真希波, 唔洗多謝我)
同埋佢真係當明日香係自己個女咁(應該有故事)

車站一開始真係詫異, 但諗多陣就覺得完全係庵野嚟, 所以無咩所謂
同埋我理解佢果種解脫既, 純粹唔明點解唔認左佢姐
可能就係當地輿論
就係扮晒cp 廚
推推下自己落埋場同真治一齊
真嗣: 愛又愛過, J又J過, 仲有咩遺憾?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞