【終於上映】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (8)

1001 回覆
22 Like 6 Dislike
成個故仔都亂七八糟
我係真嗣快快脆脆補完計劃算數
成班女都癡媽根
約唔信佢地意就發癲又打又開槍
良善巴

真希波<=>唯<=>源堂<=>冬月 同一時代做研究係佢地既背景
真希波 1) 係高材生 2) 鍾意LCL味 3) 仰慕唯
所以佢有份參與複製人研究既可能性 (可能喺歐洲NERV)
只係可能日本NERV既唯失敗左 而佢成功左 而且能夠保有完整靈魂
因為源堂同冬月之後打算執行自己既補完去見返唯
但真希波其實知道唯既真正心意
所以佢選擇採取手段慢慢接近真嗣 從而保護佢
同時知道呢個行為同源堂心中既補完違背 所以俾冬月稱為叛徒
偏偏去到最後至發覺 有真嗣喺其中既補完先係源堂見返唯既方法

新劇場版加入真希波呢個角色 一黎擺脫左以往補完既破局 令真嗣成長
二黎都係庵野借他人之手將真希波=佢老婆呢個概念加入EVA 拯救自己

利申:真希波廚
因為隔左咁耐先唔會覺得太廢
如果呢套新劇場版係連續咁上
個故事一定比人屌到PK
agree
亂又未至於, 但明顯花大量篇幅描述人類逆境中生存, 於絕望中尋找希望
只係真嗣完全被邊綠化, 用真嗣廢, 去襯托出配角路人甲乙丙求生意志
話真嗣最後成長, 不如話佢唔逃避, 正式接受自己係一條廢柴
反正對新版無期望就沒有失望
只係新版增加設定, 綾波對真嗣感情係被設計好
隱藏意思, 明日香對真嗣感情都係被設計好
所以真嗣由始至終, 都未被其他人真正愛過, 可憐吶
真嗣由始至終角色設定都係窩囊廢
直到終敢直接面對先至係有真正成長
用長時間去鋪排佢終於肯轉變既決心又話累贅
短啲又實會俾人話變就變
「完全係廢物一件」即係表示你否定佢最後既轉變

用WILLE條骨造出意志之矛有交待過背後理論 一係得一係唔得
而當時都唔會有其他選擇 你要咁睇都只係結果論

至於班女唔知頭唔知路義憤填膺 支線野我自己就唔太上心 反正茄喱啡黎

父子對決 暴力=起弶=排斥 要靠卸下心防先能夠完成補完

大家各有各睇法 純粹就住你講既失望分享下
唔理劇情
純粹作畫我已經想嘔
去北極個陣個音樂係發生緊乜撚嘢事
巨型淩波麗個頭又係乜撚嘢畫風
你畀返廿年前個畫面我靚幾撚多
事實係無如果
正如套戲入面講
無近三沖 就未必有加持同美里個仔
無真三沖 就未必有東治同班長個仔
換轉另一個估唔到既劇本 就會唔覺得佢係差?
結果一樣可以係差 呢啲都係自我感覺膨漲既幻想 無意思
我係咪少數滿意個結局嘅

唔講太多設定野
開頭麗麗同真嗣形成對比
一個努力生活面對
一個一味拒絕

但始終人都係抗拒唔到同人嘅交流
老豆咁 幾自閉都總會有個人打開心房

真嗣之前都只係為左付合人地嘅期望而去完成一啲野
今次終於係真嗣自己從同人嘅交流中明白自己要點做
而選擇面對

去到最後更加係咁多個角色嘅解脫
老豆 明日香 麗 薰
終於搵到各自嘅心理出口

從感情面 我好鍾意個結局
而個結局都好Eva咁完
屌晒鬼
以新劇場版既美學風格水平黎講 一定係特登
同埋今集啲3D動作明顯feel到比過去劇場版窒
但未有人想幫佢做解釋 我選擇暫時忽視先
如果入戲院睇啲咁既作畫同音樂肯定當場爆粗
暫稱麗係一個面對新鮮事物 不斷學習既人
真嗣係已經做得多錯誤選擇 飽受挫折既罪人
兩個出發點唔同 無得直接比較
我都覺得係,所以最後佢地走出車站係用返真實世界航拍機拍,感覺上係想表達同原本eva 個世界唔同(同埋新個大綾波麗睇落都係用真人樣放入去唔係畫/cg)
https://twitter.com/K15821002/status/1426340276675629058?s=19

呢個對比幾好
真治 加持-> 真治 劍劍
睇完,感動,無憾
唔會去批評啲劇情乜乜乜,感動已蓋過晒所有
再見了 所有的 evangelion
臨尾真嗣坐海灘每下海浪都越變越簡單就黎變埋原稿,直到真希波出現就變返彩色,係咪代表真希波黎救佢?唔救佢就會同負宇宙個世界一齊消失?
舊劇場版前已經喺tv出現,應該唔係量產

我估係零波自爆,第三個新盧之湖果幕嘅零號機殘骸黎
等BD BOX
係唔係即係有14年留白左
渚唔係阻止左3衝咩 點解都陷球鏟咁濟
長髮麗=比使徒食左果個?
副司令點解會肯陪個白卡戀妻狂玩到咁大
開始補完首音樂勁正喎
自己都想見返唯
破ending 係所有eva 系列既最高峰

破前半都係舊故事
由三號機突然急轉直下,明日香退場
第十使徒出場先開始進入全新劇情

真治覺醒
既然救唔到明日香,就算毀滅世界都要救返綾波
引發第三次衝擊

片尾
渚薰mark6 終於有專用機
同第一次着駕駛服
從天而降煞氣出場

最後預告
明日香以一個自信笑容,戴住眼罩復活

十分鐘內滿足晒綾波派,明日香派,薰派fans 既需求
動畫史上都好難搵到一個咁令人期待度爆燈既片尾預告
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞