【終於上映】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (8)

1001 回覆
22 Like 6 Dislike
其實真波希呢個角色可以用玄學d既角度睇
時間線上佢係由頭到尾
即係無時無刻都存在既人
反轉黎講,佢都可以係任何人。

即係真治去到新世界,終會遇上對的人。

Sorry1999
睇EVA就放膽d

我依家另一個諗法係
真波希=惣流明日香

由TV版輪迴過黎
似似地命運石之門既單車打工戰士
咁佢對 加持 式波明日香 真治 既態度
對EVA世界既理解就夾哂
佢喺Q對零講過話你嘅原型好好多
但惣流都冇見過唯
路人食左正宮位

個d 乜野 零 明日香 美里 老母黨全滅
原型可以指白波或者唯
我get到嘅係講緊破嘅綾波
其實即係機械降神
個名真希波makinami 都話左俾你聽係deus ex machina

從天而降拯救主角的人
唔駛太深究佢出處
咪係....
真希波鐘意真嗣老母
依家想照顧好佢個仔咁啫...
劍介叫佢著係著俾其他人睇
唔著咪俾人知佢唔係純種李林囉
Eva連繫左現實
創作eva世界既庵野就係神
真希波就係大月俊倫叫庵野加入既破局人

所以完全冇交代過佢出身
冇提過佢父母
因為冇呢啲野
佢係一個無中生有爆出黎既人

呢個就係真希波既設定
其實真心想佢用返真希波個舊設定
作為明日香前輩, 二號機後備駕駛員既十六歲少女
你還掂都係要做真希波end, 好心就由破開始鋪陳佢個劇情啦
都係⋯佢真係唯一一個角色貫通晒老中青三代人時間線。
真希波應該同漫畫一樣設定係唯嘅同輩。唯抱住真治BB張相有一個四眼女人就係佢,另外最後源堂學生時代嘅草稿畫面又係見到呢位四眼田雞

好似上面有人分析,真治=庵野、真希波=佢老婆
一路睇住庵野心路歷程,到最後2幕都係由真希波帶住佢走

我覺得最後2個人走出車站果一幕,特登用一種非常似真實影像嘅CG做、就係要話比大家知:EVA完滿結束,各位請回到沒有EVA嘅現實世界
最後個幕出車站係真係航拍黎
唔係咩似真實影像嘅CG,真係真實影像黎
再係上面加2d真嗣佢地上去
TV版一周目冇見過唯
劇場版X周目就有了
舊版係植入阿當

有打針咩?
唔岩比例啦…
應該要出埋空白14年先攪得清真希波,唔知邊度睇到話佢想補完埋佢
其實我先得只係普通嘅廢墟雕像,唔一定下下都EVA,而且外型都似勝利女神像,可能有其他意思掛
而且係比起坐一舊普通石頭,坐雕像型棍好多
算數啦
你都係睇解說片算啦
睇唔明好正常

佢班staff 都唔知佢老細想點
https://bgm.tv/blog/304302

Q前傳漫畫,時間線大約係初號機奪還作戰前一兩小時。

其實就咁睇更加確定明日香放唔低真嗣。

同埋有一個設定,原來原本真嗣被設計為好似TV版打第十二使徒咁因為融入LCL液體太耐而同LCL同化,理論上當已經死咗。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞