【終於上映】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (8)

1001 回覆
22 Like 6 Dislike
睇完好撚普通 4部曲 得破好睇
我自己覺得個結局有少少
第四面牆手法,尤其真嗣
講,再見了所有EVA機

好似同觀眾講我成長了
有事唔再逃避了,
雖然唔知之後會點
但大家唔使擔心我
大家保重
冇爛尾已經偷笑
仲想點
其實只係同老豆講, 你同我一樣咁廢
由Q開始因為311急轉彎整個消失的14年出黎
可以拗返個咁既結局已經算係咁
最唔順氣, 拉埋明日香同相田一齊
綾波又無, 明日香又無, 原來真希波先係真女主
Q就係老鼠屎

怪就怪311大地震搞到庵野抑鬱發作性情大變

https://home.gamer.com.tw/artwork.php?sn=5032859
先從TV版來說,庵野曾經在創作EVA第一話時,多次痛苦對同事說:我怎樣都沒有辦法超越鋼彈第一話啊!。然後庵野在製作TV版過程中為了塑造凌波零的心境,找了心理疾病的書籍參考,才發現自己的行為與症狀有諸多相同。以動畫話數來說,16話製作中,庵野發現自己原來有抑鬱症,動畫16-26話可以說是一位發現自己有抑鬱症的導演作出來的作品。而25-26話,庵野曾表示這確切地反映了他當時的情緒。*6
再說說新劇場版,序跟破還算是老老實實的濃縮原作,但是Q的變化卻是讓人始料未及的。這種始料未及以前也發生過,就是TV版的25-26話。自己的抑鬱症,再加上311大地震,讓他把Q打掉重練。初期配音的時候,庵野跟緒方*2這樣說:「你想像一下,面前是跟311大地震一樣慘的地球,而這一切都是由真嗣造成的,體會好了,再來配音」,緒方當場就愣住了。
好好醜醜, eva新劇場版算收到尾, 唔會變有生之年
個個睇完出黎都黑人問號
然後一堆解讀大戰
庵野:睇死你班死毒撚 計画通
HxH真係等我死都唔會完
拎人地解說片既素材黎做自己既解說係咩玩法
獵人至少你仲有得等, 烙印戰士正式宣佈玩撚猿
暗黑的破壞神就黎十年無下文
搵到老豆當完左
最好睇真係破

Btw prime上左NHK個紀錄片
我覺得作為fans最失望係庵野真係唔鐘意Eva
睇得出佢幾想擺脫Eva
終 最後個part 佢想同Eva講再見個種感覺好強烈
感受唔到作者對作品既愛其實都幾sad
要睇埋團長係天空競技場對白咭佬
頂上念能力對戰
係漫畫版, 貞本整死凌波, 冤有頭債有主, EVA班主創撚人好開心。
貞本只要洗走死穴-呀媽clone問題, 以漫畫個故事應該好好咁LRS。
果時睇完Ending第一個feel就係撚我(dllm 麗無左?果時未係扭曲既香黨), 轉頭就掉落二手賣左佢。
麗黨睇到<破>就唔洗睇落去, 鬼同庵野和解, 賺我錢要我同你和解?

今次我有仲入曬全套終劇場特典同folder, 真係睇在鶴卷係漫畫狂塞糖份上

同埋re-take係同人,唔係官方作品, 連官方同人都唔係。就算官方同人, 正式係香黨贏都係得鋼鐵女友2漫畫(外號渚薰助攻戰士)。
雖然re-take OOC情況真係好嚴重, 但東毅既救贖idea好正同浪漫。
最尾見到依對扭曲既細路, 可以接納對方真係幾感動, 唔洗多真係一隻手指尾就夠。後面既德文告白係純粹係後記浪漫收工。
量產形唔會咁細隻
可能本身心境既問題, 同埋D 人淨係會記得 做EVA既庵野
每個創作人都想超越自己嘅前作
Even富野都想甩咗高達嘅IP
佢地想進步 所以有「擺脫」嘅諗法係好正常
真希波留俾牙嗣

藍長直就留返俾我
全部都有著,外面再加普通衫
美里: 我有真嗣既監護權
型到呢
庵野有份參與話事作品, 應該無一套可以同福音戰士比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞