我青梅竹馬同咗個死MK仔一齊

1001 回覆
321 Like 54 Dislike
好多人出嚟做嘢都係噉
「係,百份之一百。一齊嘅時候就已經唔係太鐘意你。」蝦滑火上加油,都唔知話佢直率定講嘢唔經大腦好。

Mk仔開始有啲淚水流出嚟,佢跪咗落地再講:「真係唔可以同返我一齊?」

個mk仔毫無尊嚴咁求個蝦滑,睇嚟佢真係好想復合。

拍拖姐,洗唔洗搞到自己咁低賤?

「唔撚一齊呀。唔鐘意就唔鐘意,分手就分手,灑脫啲得唔得呀?」蝦滑好狠咁講。

「wu⋯⋯」個mk仔跪咗係地下喊。

「咪撚演你啲內心戲。你喊撚飽佢,我唔會show你。警告你咪撚再煩我!」蝦滑揪起mk仔衫領講。

「我唔得⋯⋯」mk仔喊曬口,柒到傻。

蝦滑一把煎落去mk仔塊臉:「講得呀!」

「得⋯⋯得⋯⋯」個mk仔好唔情願咁講,另外佢左邊面仲有個紅色嘅掌印。

「師ching,一齊走?」蝦滑問。

條女咁瘋癲,我廢事得罪佢:「無所謂。」

我講完就同蝦滑一齊行去地鐵站。
「你有冇女朋友?」蝦滑問。

「有。」mk妹真係好八掛。

「你鐘意佢?」

「關你咩事?」

「問下都唔得?」呢條女有啲惡,我俾佢嚇到個心離一離。

「得。鐘意。」大話。

「你哋拍咗幾耐拖?」

「兩、三年左右。」

「咁都幾好。」

問撚完未。

「做乜咁八掛?」

「都係問下姐。」

「你都幾有勇氣。」我讚佢。

「你指咩事先?打鳩佢?」

「打佢其一啦。你可以咁直接係條友面前話唔鐘意佢,成件事都瘋了。」

我就唔能夠對小璇坦白,我同唔到佢講我對佢已經無feel。

「對一個人老實係最基本嘅尊重,就算我唔可以同佢做情侶,我都唔可以呃佢。就算我呃佢話鐘意佢,一段有欺瞞嘅關係唔會健康。同埋,做人於忠於自己,唔鐘意就係唔鐘意,無必要呃自己。我最撚憎啲人虛偽,做個真小人好過做偽君子。」蝦滑講自己嘅世界觀。
聽完蝦滑嘅說話,我就好似俾佢打咗一巴咁。

一段有欺瞞嘅關係唔會健康。

我無同過小璇講阿敏嘅存在,亦都無同小璇講過我對阿敏嘅心意。

同我一齊嘅小璇就係我嘅後備,我同唔到阿敏一齊嘅後備。

我對小璇嘅尊重其實無,因為我係一個騙子。

「都啱嘅。你係暴力咗啲。」我講。

「我唔想扭扭擰擰,做人直接啲好。我相信唔坦誠面對自己內心嘅話,傷害到嘅唔止會係自己。如果你係重視對方嘅就更加唔應該呃佢,唔誠實嘅關係就只有傷害。」蝦滑咁講又好似佢有為個mk仔著想。

「都啱嘅。」我和應。

「同埋,同一個已經無feel嘅人一齊真係好辛苦自己。辛苦自己又辛苦人,何必?」蝦滑講。
同蝦滑分別之後我又諗起佢,唔係因為異性,而係佢處理感情嘅手法。

佢打鳩mk仔嘅畫面同說話變咗對我嘅震撼教育。

經歷完呢啲咁癡線同精彩嘅畫面,我忍唔住去思考、去回帶頭先發生嘅一切。

如果唔係有呢啲武打場面我諗我都唔會去咀嚼蝦滑講嘅嘢。

蝦滑份人好直,有嗰句講嗰句,好聽啲叫真性情,唔好聽叫唔理人感受。

但係最少佢唔會呃人,唔會呃自己嘅感受。

因為尊重。

同唔愛嘅人一齊,辛苦自己又辛苦人。

我一直都做緊呢樣吃力不討好嘅事,為嘅只係一時嘅快感,疑似愛情嘅快感。結果,每日同小璇一齊嘅日子我都係傷害緊佢。

其實我只係愛自己,咁樣嘅我能唔能夠坦誠去面對呢段關係?

我做唔到蝦滑咁直率,好似傻仔腎咁講,我係一個仆街。
我一直都傷害緊兩個女人。

小璇,我唔能夠全心愛佢。

阿敏,我一直都直接、間接咁利用佢嘅愛意。

我、小璇、阿敏,我同呢兩個女仔嘅關係好唔健康。

我對小璇唔老實。

我對阿敏能夠坦誠相對,但又拖拖拉拉。

其實我要對小璇坦白,我嘅變心、我同阿敏嘅事,就算呢啲會傷害到佢我都要講。

因為尊重同唔好再擴大傷口。

我知道我一直唔講嘅原因唔係為佢著想而係我為自己著想。

我為咗保護自己而累積咗好多謊言,我知道要誠實,但一諗到誠實嘅傷害我就一步都唔肯行。

老實講,收埋咁多謊言我都好累,或者我係時候唔再保護自己。

或者差唔多係時候要改變一下我同小璇呢段充滿欺瞞嘅關係。
作到好真實男主好狗
新故

我失戀之際,有個女同學與我展開同居生活 //《同居女孩》
https://lihkg.com/thread/2648301/page/1
push
呢到唔會爛尾,因為尾已寫好放心
返到hall,我同傻仔腎講蝦滑單嘢。

「下次拍片俾我睇呀嘛!」傻仔腎講。

「我嚇到唔記得呀!」我老實講。

「不過講真,個mk妹又幾直接同坦白,好過你個仆街仔扭扭擰擰。好心你學下人。」

「我係咪要同小璇坦白?」我問。

「你唔想再做仆街咪一五一十講曬出嚟,就算大家都受傷,你最少坦白咗。」傻仔腎講。

「點樣搞返點?」我問。

「你同佢講你鐘意咗另一條女囉,之後就順利分手。」

「咁癲?」

「你諗清楚先落決定啦。」唔記得講,傻仔腎都知道阿敏就快要去exchange,我身邊可以有阿敏嘅時間越嚟越少,而我係呢個時候同佢嘈大交。

「好想講撚曬俾小璇知然後等佢做決定。」

「仲係咁不負責任。唔通佢話可以繼續一齊你就同佢繼續一齊?」

「或者要有一個二選一嘅情況,我先可以做一個真正嘅決擇。」我講。

「其實一直都要二選一。你不如認真分手啦。」傻仔腎唔傻。

「都要分手架啦。」我知道同小璇已經無愛。

「唉,我幫你準備定大概要同小璇講啲乜,有啲乜又唔可以講。等你準備好嘅時候就同佢坦白啦。」

傻仔腎之後真係幫我準備咗講稿,佢真係好兄弟嚟。
可能最後同傻仔腎表白
過左2日之後,傻仔賢真係幫我諗左點同小旋講嘅野。

「真係唔該晒你!」我對住傻仔賢講。之後我就約咗小旋去最近嘅coffee shop。

「其實,我有啲野想同你講」我坐低之後,單刀直入就同小旋講心理面想講好耐嘅野。

「其實我係一個賤人,係你未出現之前,其實我心理面一早有第二個,可能佢先係第一個係我內心入面嘅人,同你一齊,其實都係佢鼓勵我」我望住小旋,佢雙眼已經紅晒,眼淚不斷咁流出黎,令到我都有啲後悔自己咁對佢,但事到如今,一切都要繼續落去。

正當我再想開口嘅時候,小旋突然開口「樂文...你係咪唔要我喇?...我同你一齊既時間,你唔開心咩?點解要咁對我?」

突如其來嘅幾句話,我諗唔到點解咁答,我講左句對唔住之後就離開左coffr shop,去左附近嘅一個公園坐下。

「最後你同佢講左啲咩?」傻仔賢突然係我後面出現,而我都一五一十咁講晒出黎。

「哦...咁都好嘅,係喇樂文...其實我識左咁耐,其實你知唔知我鐘意左你好耐?不如今次都比次機會我,我聽晒你同阿敏之間嘅事,我唔覺得我會比唔上一個女人!」傻仔賢佢一路講一路捉住我對手。

「你痴線嘅咩,我...我有女朋友架喇!」我講完先記得,我啱啱冇左個女朋友。

傻仔賢一嘢錫左我個咀度,我嚇撚到直刻跑走左「只要你一日同我同房,你都唔洗離開我」傻仔賢做左個心心手勢比我,不過我都冇理咁多,直至逃離傻仔賢嘅視線。
cls 咁有心機寫咁大篇騎劫
睇晒都冇發現騎劫
伏已中
伏左大家 其實篇野用黎留名
又過咗個禮拜,中學老師叫我俾啲關於Jupas意見嘅中六班嘅同學。

每個人嘅預計成績我都睇咗一睇,所以我每個人都俾咗意見,例如揀咩科比較好。

去到蝦滑,呢個有啲棘手。

佢想讀醫科。

但係佢嘅成績好一般,連入大學都有啲勉強。

因為呢條女係癡線嘅,我怕太直接同佢講嘅話會俾佢打到仆街。

不過,收咗錢就要做嘢。
今日完
你一路睇阿田同kk去寫架xd
喂屌用咗兩個鐘由頭追到live
OCamp嗰度好有畫面
自己友confirmed樓主好波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞