我青梅竹馬同咗個死MK仔一齊

1001 回覆
321 Like 54 Dislike
push
阿敏好似睇穿咗我煩惱緊:「煩緊小璇?」

「係呀。我唔知要點做。」

「人哋咁鐘意你,你放手嘅以後就無機會。同埋人哋女仔嚟,你知唔個佢要幾大勇氣先咁同你講做愛?」

「我唔係唔想做呀,但就係有個心理關口。同埋佢都講咗分手啦。」

阿敏熄咗爐頭嘅火,走過嚟梳化,佢用力拍咗我後腦一先再坐低。

「你男人老狗有乜心理關口好驚?你無嘢蝕㗎喎。同埋女人嗌分手都係想你搵返佢姐。」阿敏講到頭頭是道。

「我唔知自己係咪鐘意佢。」我坦言。

「你一開始都有同我講只係對佢有小小好感,你哋咁樣都一齊到半年算好彩啦!」阿敏講。

「你明明啱啱先叫我唔好放開呢個女仔。」我反駁。

「你係鐘意佢嘅你一早就追返佢啦,點會係到煩惱?」阿敏又點出重點。

「我係鐘意佢同阿敏一齊嘅時候就係咁,隨住時間過去仲越嚟越鐘意,但係始終好似去唔到愛個一步。」對住阿敏,我又坦白。

可以非常放鬆咁暢所欲言,就好似有一個背後嘅支撐,一份安心嘅感覺。

相處嘅時候無顧慮,平淡但係舒服而安心。

「或者你心入面有一個比小璇更鐘意嘅女人,所以你先唔能夠愛佢。」阿敏提出一個我無諗過嘅觀點。

「有嘅話我點會唔知呀?」我又駁咀。

「或者係你唔了解自己。」阿敏指住我心口講。

「總之依家分咗手啦。」我強調。
突然出面行雷,然後咁啱我屋企就跳制,停晒電,乜光都無,屋內漆黑一片。

「嘩!!!」忽然失去燈光嚇到了阿敏,佢大叫咗出聲。

「哈!!!」我大笑咗出聲:「你到依家都仲係咁怕黑。」

講完我就打開手機嘅電筒,等間屋有小小光。

「咁人哋真係驚呀!」阿敏又鼓起塊面睥實我,平時成個大姐姐咁嘅佢依家成個小女孩咁。

「無事無事。我依家去試下開返個總制。」我氹氹阿敏。

當我想行去廚房搵個電箱時,阿敏拉住我:「帶埋我一齊去。」

「咁你跟住我啦。」

其實呢個單位就好細,由梳化行過去廚房個電箱都不過係幾步路,但怕黑嘅阿敏就乜都驚一餐,生怕我會掉低佢一個人。

推返總制上去,無反應。

我望望窗外,發現其他單位都好黑,睇嚟係成棟大廈停咗電。

「阿敏,係成棟大廈停電呀。」我講。

「咁點算呀⋯⋯」阿敏震曬咁問。

「我入房拎啲蠟燭出嚟啦。」

「好呀。」

阿敏跟住我入房拎蠟燭,我放咗幾枝入月餅罐再點著,雖然唔係話太光,但我都好清楚見到阿敏個樣。

阿敏見到個屋無咁黑之後就無咁驚,個人好似放鬆咗一啲。
努力出文等大家推post
push
已正評
「又會咁唔好彩停電。」阿敏講完就坐返去梳化,我都緊隨其後坐係佢旁邊。

「打風係咁㗎啦,加上我哋係垃圾公屋,啲設施點會好?」我抱怨。

我哋坐係到等有返供電,各自係到滑手機。

黑暗加寧靜,二人獨處嘅環境,但絲毫沒有尷尬,呢個就係我哋,無需任何刻意,不用任何對話,我哋總能夠舒服咁相處。

「登登。」

收到信息嘅鈴聲劃破呢片寂靜,阿敏同我嘅視線同時俾我投放到我嘅電話螢幕上面。

係小璇。

小璇:我唔係因為想做所以琴日同你講嗰段說話,我只係唔明如果你係愛我嘅點解會半年都唔出手。我明每對情侶都有自己嘅步伐,但係我感受同見唔到你想同我走去下一步,你連摸下我都無試過。我呢刻嘅情緒仲係好亂,所以你當分開下係俾啲時間我諗下。如果我之後搵返你,你又覺得我哋適合一齊嘅話,我哋先再拍拖啦。

我同阿敏睇完段信息都無出聲。

我已經傷害咗小璇,因為我未準備好同未夠鐘意佢就同佢拍拖。

我都開始輸入,我想同小璇講聲對唔住,但當我打算發送時,阿敏一手搶走我部電話。

「唔好覆。」阿敏講。
呀敏上呀
想問宜家個時間係阿敏話佢有男朋友之前定之後
未到。

開頭係中五,依家係中四。

呢章會上返去開頭
Lm
阿敏
加速
push
阿敏
冇文
Pish
新讀者留名
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞