我失戀之際,有個女同學與我展開同居生活 //《同居女孩》

26 回覆
19 Like 0 Dislike
舊故:
我青梅竹馬同咗個死MK仔一齊//《不懂愛的青梅竹馬們》
https://lihkg.com/thread/2583136/page/1

IG: littlemanhkg
https://www.instagram.com/littlemanhkg/
ig未有嘢住,超慢更

本作簡介:
男生失戀嘅時候,班上嘅邊緣人女生要搬入佢屋企,兩人因此展開咗令雙方成長嘅同居生活。校園欺凌、家庭帶來嘅迷惘、對自身嘅懷疑,二人的相遇又會編織出點樣嘅故事?
Lm
【第一章 開始同居】

「你好,我係阮倩兒,由今日起我會係你屋企寄住。」一個身材高挑而且皮膚白哲嘅長髮女孩係梁諾衡門口自我介紹。

阮倩兒見到開門俾佢嘅男仔時有一下不自覺咁露出咗驚訝嘅表情,但係下一秒又擺塊個臭臉(aka閪臉)出嚟。

女孩眼前嘅男孩叫梁諾衡,佢一臉不可思議咁掃視阮倩兒。

梁諾衡,身高近一半八嘅男仔,因為經常留係室內所以皮膚好白,但佢會健身所以手腳都唔算太幼。

「係你!?」梁諾衡細聲地自言自語,然後就陷入沉思。

阮倩兒係梁諾衡嘅同班同學,佢係班入面嘅邊緣人,諾衡未見過佢朋友一齊玩,每一日都獨來獨住。

阮倩兒係典型嘅書呆子樣,一副金絲眼鏡,由黑色頭髮扎起嘅雙馬尾,老套又典型嘅陰沉讀書女仔嘅樣子。

雖然阮倩兒個樣好唔起眼又係邊緣人,但係諾衡對佢係有啲印象。

因為某一次嘅巧合,諾衡見到除咗眼鏡同放下長髮嘅阮倩兒,絕對可以稱作美女。

雖然未到驚艷嘅程度,但係諾衡對阮倩兒美貌已經刻骨銘心。

呢次巧合之後諾衡試過起阮倩兒底,不過出乎意料地,佢搵唔到阮倩兒嘅社交媒體,又冇同任何人做朋友。阮倩兒就連班嘅通訊群組都無加入,因此諾衡連傳訊息俾佢都做唔到。唯一知道嘅就係阮倩兒讀書成績好好,長期居於全級頭十。

雖然好在意呢個女仔,但係諾衡一直都無去接近佢。然後隨時間推移,諾衡已經經歷咗拍拖同分手。

「咁我可以入嚟未?」阮倩兒唔耐煩咁問,咁樣亦都打斷咗梁諾衡嘅回憶。

「可以。」梁諾衡有啲唔確定咁答,佢講完之後退後一步,讓啲空間俾拖住行李箱嘅阮倩兒走入嚟。

阮倩兒入咗屋之後就問:「你著返條褲先得唔得,淨無得底褲有啲嘔心。」

阮倩兒講完之後,梁諾衡先發現佢自己淨係穿住條底褲同一件純白恤衫,於是佢急急腳走返房著返條面褲。
出返客廳之後梁諾衡仔細打量阮倩兒,阮倩兒穿住白色嘅直間小背心,下身就係藍色嘅牛仔短褲,胸前係有啲料到。阮倩兒有對長腿,無乜贅肉而且白白滑滑,梁諾衡都唔知要望對波定對腳好。另外,阮倩兒有一把睇落幾順滑嘅黑色長髮,為佢個人添加咗一啲貴氣。

「你望夠未?」阮倩兒語帶鄙視咁講。

「對唔住⋯⋯」梁諾衡有啲尷尬咁道歉,然後施施然咁閂門同叫阮倩兒去飯檯坐。

「淫蟲。」阮倩兒唔留情咁講,頭先俾梁諾衡扮量全身令佢有啲唔舒服。

「唔⋯⋯」梁諾衡唔知點否認。俾同班女同學話係淫蟲,個心好受傷。

「點稱呼?」阮倩兒問。

「我叫梁諾衡,叫我阿衡得啦。」

「我識你。再講多次,我叫阮倩兒,無花名。」

「你識我?」

「點解咁多垃圾都唔扔?」阮倩兒無答問題,反之佢提出疑問。

梁諾衡呢排都係食外賣渡日,雖然佢有將食完嘅外賣盒放入垃圾袋同綁好,但係佢就無拎出屋外揼,結果成間屋都係一袋袋嘅黑色垃圾膠袋。

「er⋯⋯」梁諾衡又失語,呢個唔熟嘅女同學、今日開始同居嘅女仔講嘢都幾唔留情面。
好睇嘅請正評加幫下P牌仔推post
「點都好,我今日開始就會係到住,打攪曬。我同世伯傾好咗,我會幫手照顧你嘅起居飲食,你唔洗再食啲唔健康嘅外賣。」阮倩兒講。

因為無交租,阮倩兒唔想白住人哋地方,所以佢入嚟之前就決定咗會幫忙照顧呢個同居男孩嘅生活。

「吓?」梁諾衡有啲不知所措,無啦啦照顧啲咩,老豆都無提過。

「我間房係邊?」阮倩兒又無視梁諾衡。

「等陣先,你真係要係到住?」雖然有老豆首肯,但係梁諾衡始終覺得孤男寡女共處一室唔係太好。

「我依家已經返唔到屋企,如果你唔收留我,我就無地方可以去。」阮倩兒輕描淡寫咁講。

梁諾衡唔覺得阮倩兒唔似講緊大話。

因為覺得問咗會失禮,梁諾衡壓抑住問點解嘅衝動。佢嘆口氣然後指住一間房:「咁好啦,你住係間工人房啦。」

好人嘅梁諾衡唔捨得要一個都叫做識得嘅同學浪落街頭,加上佢屋企又有空房,再加上係佢老豆提出吓,佢就唯有收留咗呢個女仔。

係暑假嘅最後一個月、八月頭,梁諾衡開始咗同同班女同學阮倩兒嘅同居生活。
留名
留名

梁諾衡,身高近一八嘅男仔,因為經常留係室內所以皮膚好白,但佢會健身所以手腳都唔算太幼。

捉到自己錯字
阮倩兒入咗屋之後就問:「你著返條褲先得唔得,淨得底褲有啲嘔心。」

時間回到一日前。

雖然係暑假,不過啱啱失戀嘅梁諾衡就好似一個漏氣嘅氣球咁, 每一日都攤喺床上面度過大部分時間。

今日喺佢瞓緊覺嘅時候,佢身處外國嘅老豆突然打咗個視像電話畀佢 。

係床攤緊嘅佢出盡九牛二虎之力先落到床去拎起放係檯面嘅電話聽。

寒暄咗幾句之後,佢老豆終於講正題。

「聽日會有個女仔搬嚟同你一齊住。」老豆講。

「是但啦。」梁諾衡唔太在意。

「個女仔同你差唔多年紀㗎喎,應該幾靚女。」老豆補充。

「咁點解你要畀個後生嘅女仔同你呢個後生嘅兒子一齊生活呀?你唔驚會出意外咩?」梁諾衡都係隨口問下。

「你諗都唔好諗,佢係我好朋友個女嚟。人哋屋企有啲事,無地方住,我先叫佢搬過嚟,你好好地咁照顧人呀。」老豆叮囑。

「你真係唔擔心?」梁諾衡唔敢直接話唔想同人住,失戀嘅佢只係想獨自抑鬱一排,所以佢嘗試旁敲側擊令佢老豆放棄呢個念頭。
Sorry,有啲嘢想改改佢,之後會開個新post重新post過,敬請見諒
支持
會唔會交代下因咩事同居?btw 好鐘意呢類既愛情故 好有以前高登風味
快d更新
Sorry 原來有交代 無睇到
支持下
放心,已寫三萬字,我搞掂另一個故就返嚟。
都推下這個故啦
去咗另一個post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞