我青梅竹馬同咗個死MK仔一齊

1001 回覆
321 Like 54 Dislike
Push
lm 好好睇 好sweet
我再話:「我買碗雞粥俾你好唔好?」

「唔好。」佢抽泣住答。

「咁你想食咩呀?無嘢落肚食唔到藥㗎。」

「唔知。」

「我揀俾你食啦好無?」明明我頭先先揀錯,點解又會有信心再揀。

「你會買咩?」阿敏停咗啜泣,雙眼望實我。

我拗拗頭再講:「白汁雞皇飯⋯⋯?」

「白癡!」佢笑住咁用拳頭打落我心口,再咳咗幾聲。

「咁白汁雞皇飯啦,好唔好?」

佢無應我,於是我就抱返佢上床。

我轉身諗住走嘅時候,阿敏拉住我衫袖講:「鮑魚雞粥。」

女人⋯⋯

「好啦。」

最後搞咗一大輪,我去返同一間粥店都買粥俾佢食。

返到去佢屋企,我食碗魚片粥,佢食碗鮑魚雞粥。

「餵我⋯⋯」佢又用水汪汪嘅眼神望住我,無計。佢係病人,佢大曬,我照佢說話餵佢食粥。

我𢳂起匙粥,吹吹佢再餵俾阿敏。

食完粥同藥之後,佢又瞓返上床。

我以為佢瞓著咗,打算返屋企。點知一企起身佢就打住我衫袖:「唔好走。」

佢講完我就坐返低,結果我坐著咁瞓住咗。

第二日,佢好返,我病咗。
多謝大家支持
黑雨繼續打文
我以為佢瞓著咗,打算返屋企。點知一企起身佢就拉住我衫袖:「唔好走。」

佢講完我就坐返低,結果我坐著咁瞓住咗。

第二日,佢好返,我病咗。
點解咁sweet 都唔一齊同左小嫙一齊就算之後搵返阿敏都會傷左小嫙
樓主....講錯
主角而家點都做左仆街架啦
唉!當阿敏咩呀!無飯食先記得人!自已風流快活成日
「你搞咩病呀?」

阿敏坐係我床邊講。佢已經幫我換咗幾次濕毛巾,啲燒都退得七七八八。

佢好細心咁照顧我,佢煮白粥俾我,再餵我食。每一啖佢都會吹凍先餵我。

陽光。

陰影一直喺我身邊,我好自然咁專注你陰影,結果忽略咗去思考點解有陰影。

有影嘅地方就有光。

點解屋企咁令我安心係因為陽光係呢到。

任世界再擴闊,都唔會有如此令人覺得溫暖嘅地方。

有陽光嘅地方就只有這裡。

無論我走得多遠,陽光都會在這裡等我。

就係因為知道陽光係呢到,就係因為嗰種溫暖,我先咁鐘意待係呢個地方。

病嘅時候好應該瞓教,但我就停唔到思考。

「阿敏……多謝你。」

「病到傻咗?快啲瞓啦!」

「你返去先啦,我瞓啦。」

趕走阿敏之後我繼續諗。

陽光令人安心,顏色嘅感動。

世界很大,走遍世界後,陽光還會在。

昨日,我走進了迷霧,發現世界的多姿多彩。

沿著色彩走,迷霧內嘅一切都精彩得很,每次到達新的終點,那未曾見過的色彩都能夠震撼我。

但陽光又是否真的一直會在這裡等我?我又是否真的需要陽光?

陽光或許會在不久的將來被陰影段過來籠罩,變得肢離破碎。

--第三章 完--
好睇嘅希望大家正評同留言,呢啲係我寫文嘅原動力,多謝大家。
牙敏bb
快手啲啦
你今晚唔撚出文,mk仔屌完阿敏就過對面單位屌埋你
邊位呀你
我係mk仔個老豆
小劇透,慎入

好睇
摩牙
我都有過類似嘅經歷 睇到好sad
好睇呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞