我青梅竹馬同咗個死MK仔一齊

1001 回覆
321 Like 54 Dislike
話雖如此,但人好難會突然改變,尤其係我嘅劣根性,我唔覺得會改到。

所以,呢個改變嘅計劃最後都係俾我放埋咗一邊先。

我呢個人,一直都唔知自己想點,好多事都係見步行步,完全未計劃過長遠嘅事,同小璇一齊就係一個好好嘅例子。結果傷害到佢。

無承擔。

入大學都係,只係因為唔想咁快出去社會做嘢,咁啱又夠分入大學,我先入嚟讀書。

無理想。

畢業之後做乜,無構思過。

無目標。

唔識切身處地為人著想。

唔成熟。

無目標、無理想、無承擔、唔成熟。

呢四樣嘢係曬我身上。

我同垃圾有咩分別?

無。

我係咪今日先知自己咁廢?

唔係。只係今日有人同我講,我先開始去嘗試面對。
同我一樣 前路茫茫
阿敏一直都有同我講過我嘅缺點同不足,又講過我可以點樣改進,但係我從來都無將佢講說話放係心入面,亦都無認真去面對過。

阿敏一直都好了解我,佢知道我所有缺點,佢亦係我呢啲缺點嘅受害者,但係佢一直都默默承受,而且無一句怨言。

阿敏不斷提醒我要點樣改變,佢一心為我著想,呢幾年嚟佢都不時講我嘅缺點我知,佢為嘅係想我成為更好嘅人,佢希望我會改進。

只係唔重視佢嘅我,一直都當佢嘅說話係耳邊風。

一個默默對我好同為我著想嘅女仔,我只係不斷接受佢嘅好,並且傷害過佢好多次,又未試過回報佢嘅好。

阿敏真係我嘅陽光,無論我係點嘅人,佢都默默為我付出、為我著想,不辭勞苦。

習慣陽光嘅存在令我無意識到佢嘅好同重要,無條件嘅付出,為嘅只係我。

我一直都係受人恩惠嘅一方,享受他人對我嘅好意,但從未回報。

有冇反省過?

無。

要反省或者想進步嘅話,係阿敏同我講嘅時候我一早就改變咗自己。

但係我無。

我一直都對自己嘅問題視而不見,當第三方嘅傻仔腎講出嚟嘅時候我先肯去認真思考。

同我最親近嘅阿敏講出同樣嘅說話時,我卻完全無視,呢件事或多或少證明緊我唔重視阿敏。
因為親近,所以唔重視。

因為我賤,所以唔重視。

原來我咁賤格。

但我唔覺得我會因為知道自己嘅問題而改,拖拖拉拉嘅性格唔會咁易改變。

一成不變。

卑鄙自私又自我中心,一次過傷害兩個女人。

我唔搵藉口,亦都搵唔到藉口為自己開脫。

阿敏,佢真係對我好好,佢係透徹地了解我仍然肯講出鐘意我嘅女人。

突然,我覺得呢個太陽好耀眼,而我只係街邊嘅小石仔。

石仔同太陽又點會合襯?

自卑。

比唔上阿敏。

明明大家一齊成長,佢成熟、大方、得體。

我卑鄙、下流、賤格。

我開始憎恨同討厭自己。

同時,被阿敏睇穿呢一點令我非常之唔舒服,好無安全感。

我知道阿敏係為我好,但係俾人睇透嘅感覺令我全身都好痕癢。

陽光曬到我好唔舒服。
--------------------------
阿敏視覺

樂文話佢對小璇已經淡咗,佢哋只係差一個分手嘅契機。

以前我要佢同小璇一齊,係因為我覺得比起我,同小璇一齊佢先可以見識多啲、接觸世界多啲。

小璇嘅家境比我好,樂文跟住佢就可以俾人包養咁,慳錢又慳力。

小璇真係有帶樂文去周圍玩,仲不時幫樂文出錢,半包養咁帶佢去周圍玩。

自助餐、放題、水上活動等等,小璇請樂文去咗好多我哋兩個無乜機會去到嘅地方。

但係當我上到大學,識到多啲人、見識到更多人,我嘅諗法有咗啲變化。

我開始成長,我個人嘅價值上升,我有嘅資本愈嚟愈多,只要累積落去,到咗未來我就唔會係拖樂文後腿嘅人,然後就可以追上小璇嘅起跑線。

雖然唔會有父幹,但最少可以慢慢脫離貧窮嘅漩渦。

當我嘅知識同成就多咗,當我搵錢嘅能力高咗,當我有能力擺脫公屋嘅時候,我就係有資格企係樂文身邊嘅女人。

係我做到之前,就由小璇陪住佢。

以前我捨得佢同另一個女人一齊,但為咗佢好,我選擇讓路。

若果我唔再係佢嘅負累,咁樣我就唔洗再讓樂文俾其他人。
好賤。

樂文去咗人哋身邊先想同人爭。

我開頭都唔想同人爭嘢,我以為會忍到,我以為時間會令我放低到佢。

但係短短幾年嘅時間係打唔贏過去幾十年嘅回憶,我好想佢返嚟我身邊。

我真係一個蠱惑又卑鄙嘅女人。

依家我可以追到上去,既然係咁,我就要係自己拎到入場卷之後做一個卑鄙嘅女人,搶人哋男朋友。

我要搶我想要嘅嘢。

我同小璇唔係朋友,我無必要留手,我唔洗介意佢受傷。

只有行到去起跑線,我就可以上場打過。

我就嚟,唔洗再忍耐落去。
--------
一個屬於我同阿敏晚上,佢嚟咗我屋企煮飯,食完我哋又好似以前咁傾計。

「我兩個月後嘅sem break就去一年exchange啦。」阿敏突然講。

Sem 2就嚟完。

「無啦啦?你夠錢去外國咩?」我哋呢啲公屋仔點會無啦啦有舊錢去外國。

「我就無錢嘅,但係學校有!我gpa過3.6,有獎學金!」阿敏好自豪咁講。

「你咁勁!去邊個國家先?」我gpa得2.9幾,同獎學金應該無緣。

「去澳洲呀!學下英文同感受下陽光與海灘。」

「咁開心。」講完我又意識另一個問題:「咁你要去幾耐?」

「一年。」

咁樣意味住我哋又要分開一年。

「突然之間點解會想去呀?」我問。

「我想一步一步咁進步,去更了解自己同去成長。我想學多啲嘢嘅同時增廣見聞,裝備好自己!你呀,唔好成日hea啦,為自己打算下呀!」阿敏拍咗我手臂一下。
今日應該完到第七章

盡快推到入結局篇
阿敏原來已經為自己諗咗咁多。為準備未來嘅工作而搵咗實習,為咗豐富見聞而安排自己出國。但係我就仲係成個廢柴咁,渾渾噩噩,唔知自己想要乜,一步都無向未來前進。

太陽越嚟越耀眼,原地踏步嘅我,或者有日唔會再能夠係陽光底下生活,又或許陽光會因為我嘅無能而將我棄之不顧。

我怕失去陽光,我怕陽光會拋棄我。

即使曾經分開,但佢哋仍然係我觸手可及嘅地方。

但今次,我感受到太陽會離我遠去。

我明白exchange只係短途,但係阿敏急促嘅腳步我已經跟唔上,我好似真係俾佢扔低。

我係廢柴,只有我原地踏步。

明明大家同一時間入大學,點解佢已經為自己安排咗咁多,而我就只係識見步行步,大學俾乜我就要乜?

為咗唔想陽光離開我,我選擇傷害佢。

「咁你叻囉。」我發脾氣,因為自卑。
又Live左
等阿敏返黎會唔會變咗come on james
明明我最想鬧嘅係自己。

做人點解可以咁無計劃?

點解唔識為自己安排同打算?

係自己嘅錯點解要怪罪到他人身上?

「咩呀。咪咁小氣啦!」阿敏又拍我手臂。

「我係咁小氣㗎啦。我點會有你咁叻同咁識為自己嘅未來做準備呀!」我呢張臭嘴,開始講出會傷害到阿敏嘅說話。

「你發咩爛渣呀?好地地講嘢都發脾氣。」阿敏開始有啲真嬲。

「我係咁㗎啦。點會好似阿敏姐咁腳踏實地、咁有理想、咁有準備呀!我係一pat嘢嚟咋!」我成個小學雞咁講。

我嘅自卑加上連續俾幾拒絕嘅怨氣爆發咗出嚟。

呢次係我第一次都阿敏發脾氣,而且明明佢乜都無做錯,錯嘅人係我,我都知道錯嘅係我,但係我就係講咗出口。

「你點會係一pat嘢?」阿敏試圖摸我塊臉,但我一手打走佢隻手。

「唔好掂我!我好撚憎你。」因為妒忌。過份嘅說話講咗就返唔到轉頭。

明搞我哋嘅關係啱啱先修補好,結果aa膠未乾我就再打碎呢塊拼圖。

我望向阿敏, 發現佢眼泛淚光。

「點解要對我發脾氣?」阿敏講完就奪門而出走咗去。

我企係原地,心入面充斥住罪惡感。

之後幾日,阿敏都無搵過我,whatsapp同電話都冇應我。

再次,我哋斷咗聯繫。

我可憎、玻璃嘅自尊心,成為咗我哋分開嘅原因。

或者又一開始我就無資格企係呢個咁無私同大愛嘅人身邊,我哋會同對方走遠只係遲早嘅事,我只係將佢加速。

我內心一直覺得阿敏會係我之下,所以當佢超越我嘅時候我就會如此不甘同憤怒。

明明一齊起步佢就超越咗我。

但係最重要係,陽光返到嚟我身邊之後竟然同我講佢即將要離開。知曉呢件事嘅我就好似失去玩具嘅小朋友咁大發雷霆。

不知所謂。

【第七章 再次傷害 完】
屌你老母on99 阿文
明明自己廢重發人脾氣
阿文應該去番庇護工場
今日完
好正,加油啊樓豬!
樂文 真係好撚垃圾
根本一直亨受自已向呀敏之上既感覺
覺得自已食住呀敏,比佢依靠
一發覺自已比唔上人就發老脾

小旋送頭已經夠佢一世既命做代價
正一仆街
終於諗起啲人設同情節似咩動漫啦
dllm 阿敏同小旋一齊算啦,掉低條on9仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞