我青梅竹馬同咗個死MK仔一齊

1001 回覆
321 Like 54 Dislike
「咁你食咗幾多條女?」我問A0嘅傻仔腎。

「係咪想隻揪?」傻仔腎真嬲。

「總之我要去dramatic咁表白去氹佢落塔?」我無視傻仔腎上一句。

「類似啦。你哋本身都鐘意對方,唔洗太特別都得。」

然後嗰晚,我同傻仔腎一齊係房構思點樣溝阿敏到手。

有呢個肯一齊癲嘅朋友真係好。

「回憶加上禮物再加埋呢段深情剖白,一撚定掂呀!」大大個黑眼圈嘅傻仔腎興奮咁講。

同傻仔腎籌備咗成晚,搞到第二朝早9點先瞓。最後,我哋兩個都瞓到閪迷,好彩今日唔洗教書,所以我由得自己瞓。

瞓醒嘅時候已經6點,成功走晒啲堂。瞓喺隔離床嘅傻仔腎就成隻死豬咁,我感覺到書檯嗰邊有人坐咗係到,我坐起身望過去,係阿敏。

「終於醒啦咩。」玩緊手機嘅阿敏同我講。

「呀⋯⋯你等咗好耐?」瞓到矇矇地嘅我講。

雖然無約好,但阿敏不時會係hall到上嚟我間房搵我。因為我長期唔鎖門,所以佢成日都自出自入。

「係咪好累呀,煮啲嘢你食啦,想食咩?」阿敏問。

「我要卡邦尼。」我講完就攤返低繼續瞓。

阿敏好似嘆口氣,然後噠噠聲咁行出去廚房煮嘢俾我食。
Sorry,有部分段落重覆咗
More
more 推推推
點解唔食白汁雞皇飯
有文未
再次蘇醒,今次係俾食物嘅香氣整醒。

「醒啦你兩個!」阿敏開燈,用光去燦醒我哋兩個。

我同傻仔腎不若而同都發出怪叫:「呀!」

「食嘢呀!」阿敏喊道。

聽到食嘢兩個字,傻仔腎就一個鯉魚翻身彈落床。

「起身啦撚樣,我要食嘢呀。」傻仔腎打咗我幾巴,痛撚到我都彈埋起身。

「屌你!」俾傻仔腎打醒屌醒之後,我一掌拍落作下陰。

「呀!」傻仔腎又發出怪叫。

「哈!」阿敏都忍唔到笑咗聲。

「食嘢啦!」講完我就開餐。

「阿敏煮嘢真係好好食!」傻仔腎講完就狼吞虎嚥碟意粉。

之後我都開始食,阿敏煮嘢真係好好食。

見有機會,我就講:「話說,我同小璇分咗手。」

傻仔腎聽到我咁講就噴返啲意粉出嚟仲係到狂咳。

「吓?!」阿敏就一臉震驚。

「係囉,咳⋯⋯你無啦講乜⋯⋯」傻仔腎都加把嘴。

「我對佢淡咗咪分手。」我講。

「咁呀。」阿敏比我想像更冷靜。

「約咗人,走先!」傻仔腎一臉緊張咁走咗出去。

傻仔腎走咗之後,呢間房得返我同阿敏兩個。
傻仔腎聽到我咁講就噴返啲意粉出嚟仲係到狂咳。

「吓?!」阿敏就一臉震驚。

「係囉,咳⋯⋯你無啦啦講乜⋯⋯」傻仔腎都加把嘴。

「我對佢淡咗咪分手。」我講。

「咁呀。」阿敏比我想像更冷靜。

「約咗人,走先!」傻仔腎一臉緊張咁走咗出去。

傻仔腎走咗之後,呢間房得返我同阿敏兩個。

「你點解同佢分手?」阿敏又拉返去呢個話題。

「我對佢無感覺啦。」我老實講。

「吓?」阿敏唔知係唔信定係驚訝。

「同埋我哋去迪士尼單嘢俾佢知道咗,有人影咗相俾佢,影到我哋兩個拖手。」雖然小璇講過我識返佢身邊就得,但呢件事得我知就夠。

「對唔住⋯⋯」阿敏道歉。

「唔緊要,我本來都打算同佢分手。」由第一日拍拖,我就預咗隨時分手,根本愛上唔到小璇。

「但係明明佢咁適合你⋯⋯」阿敏又講呢句。

「你可唔可以唔好次次講起小璇都話佢好適合我?夾唔夾、鐘唔鐘意應該係由我揀,咁我唔鐘意,就算我哋夾都唔可能一齊。最重要係有另一個人更適合我。」我嬲嬲地,鑊撚鑊都話自己唔好,好撚忟架師傅。

更重要嘅係因為你呢句,我哋一直都一齊唔到。

「Stop。我真係唔可以同你一齊,你試下去氹小璇啦。」阿敏又想拖我去搵小璇,明明出軌都算係感情入面嘅大件事,佢為咗唔同我一齊可以去到幾盡?

「唔得。我已經好狠咁同佢講咗分手,已經傷得佢好深。另外,佢都唔會想同出過軌嘅男朋友復合。」我今次唔撚會縮架啦,你就嚟走啦,無時間俾我縮啦。
「只要你氹兩氹⋯⋯」阿敏仲想撞我搵返小璇。

「唔得。最重要係我心有所屬,我一直都係鐘意嗰個女仔,只係近排先下定決心一定要同佢一齊。」偷偷地表一次白,雖然有啲同計劃脫勾。

「唔可以呀,我無資格同你一齊⋯⋯」阿敏無自信咁講。

八婆,你想點呀!

我都只係心入面咁諗,講出口同自殺無分別。

「八⋯⋯唔係!只要鐘意對方就夠。你唔洗諗咁多有冇資格。拍拖係兩個人嘅事,你唔好再妄自菲薄。」好彩收得快,差啲叫咗佢做八婆。

「但係⋯⋯」阿敏仲想推走我,啲女人真係好煩又蠱惑。

「屌你唔好再但係。星期六,係屋企等我,到時我會過嚟搵你。」我要拉返去原來嘅計劃到,順便偷偷地屌柒佢。

「點解呀⋯⋯」阿敏仲想扭扭擰擰,我哋以前嘅影子仲係到,但係無時間俾我哋原地踏步啦。

「約會。」用嚟表白嘅約會,今鋪我吾志所向一往無前,一定要追到你先收手。

無時間再俾我退縮啦,阿敏去exchange之前我一定要追到佢。

「啱啱分手就溝其他女⋯⋯」阿敏姐,唔好再咁啦好嗎?

「唔係其他女,係你。咁你去唔去?」flirty啲,反正佢就嚟走,我無嘢好輸,柒咗都只係一個月嘅事。另外,我真係燥到有啲炸裂。

阿敏紅都臉曬咁講:「去呀。」

「咁得啦!依家落去九龍城食糖水!」我講完就拉咗阿敏落九龍城食糖水。

其實我係驚驚哋先有啲惡同咁大聲,為咗唔好俾自己笠水,我今次真係去到盡。
黎料男主搶返主動權 先似男人架嘛
終於型返一次 仆街仔
一日睇到live左
點解要對我咁殘忍…

…仲未完故
腎仔終於可以返房食意粉
做咩唔捧埋碟意粉出去食 On9仔喺到等
佢話約咗人吖嘛唔通拎住意粉出去
呀敏擺明係M底
屌呀 一口氣追到live 咗
咁先係㗎嘛,成日拖拖啦啦俾阿敏講兩下就縮縮你老味
推 快D屌柒佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞