我青梅竹馬同咗個死MK仔一齊

1001 回覆
321 Like 54 Dislike
第四章 女朋友

12月23日,中四嘅學校聖誕派對結束後,同班嘅小璇叫咗我去天台。

小璇係一個身高比較嬌小嘅女仔,佢係班入邊嘅開心果,亦都係足球隊嘅經理人。

佢有啲天然呆,但又唔會令人討厭,結果大家都好鐘意佢,佢亦到係好多男同學嘅女神,因為佢好可愛。

我都小璇中一起就同一班,所以關係都唔差。幾乎所有group project或者分組活動,我都係同佢一組,所以我哋都叫傾到下計。

有時放學佢都會主動約我去掃下街,每次阿敏話烹飪學會嘅活動會搞到遲啲先放學嘅話,我都會同小璇行街。

小璇係繼阿敏外同我最親密嘅女仔。如果阿敏係好獨立嘅女性,小璇就係好想令人保護佢嘅存在。

我幾享受同呢個可愛嘅女仔行街,我對佢都有啲異性嘅好感。

靚女喎,邊個唔鍾意。

我推開走入天台嘅門,發現小璇已經企咗喺度等我。

佢背對着我,望向操場。佢呼咗口氣,佢口中飄出一縷白煙。

睇嚟天氣真係好凍,竟然要個女仔等我咁耐。

「小璇……」

我叫佢一聲,等佢知道我嚟咗。

我對小璇係有好感,但又未到鐘意。

小璇聽到我把聲之後就即刻擰轉身,佢皮膚真係好白,但佢塊面係紅卜卜。

呢個女仔算係可愛型,見到咁樣都想抱一抱佢。

「唔好意思呀,咁凍仲要你上嚟搵我。」

小璇磨擦住雙手同我講,睇嚟佢好怕凍。

「唔緊要,我驚你凍親。」

小璇呆一呆再講,再揼低頭細聲小小講:「…多謝你。」

講完佢塊面好似又再紅咗。
push
助推
垃圾男豬
狗嚟
依家嘅氣氛有啲曖昧,我擰歪臉唔出聲,但又不時擰頭望向小璇。

過咗一陣,我忍唔住問:「係呢,你想講咩啊?」

「其實每一次同你出街我都好開心。」

小璇一邊扭住上身一邊講。

我都覺得好開心,同小璇一齊我是都好多以前冇想像過嘅事情。

小璇續道:「我以前以為迪士尼好幼稚,但其實好開心。」

我第一次同埋唯一一次去迪士尼就係同小璇一齊去。

「原來去葵廣食啲平價小食原來都可以咁開心。」

原來除咗將軍澳,香港仲有啲咁特別嘅平民地方。

「去旺中迫下都可以咁高興。」

旺中每一條行都好迫,又多人,每次行都好辛苦。

但係有小璇陪著,人多嘅焦躁感就好似不翼而飛。

係小璇但係我離開將軍澳,佢帶我見識到呢個世界。

原來除咗屋企嗰幾百尺同埋樓下將軍澳個商場以外,呢個世界仲有咁多奇特有趣嘅嘢。

新奇有趣新鮮嘅事物一浪接一浪。

同阿敏一齊嘅時候,我哋大多嘅時間都係喺狹窄嘅空間、固定嘅路線,慢慢我哋就冇咗探索世界嘅能力。

去到迪士尼,我先知道機動遊戲原來咁刺激、有趣。

去到葵涌廣場,我先發現將軍澳啲商場賣嘅小食原來賣得好貴。

去到旺中,我先發現原來香港有小店賣衫,而唔係得U記。

呢一切一切都係由小璇約我出街開始。

如果唔係小璇帶我出去,我應該唔會知道世界原來係有咁多色彩。

佢將我嘅世界有少少嘅幾百尺,擴展到無盡嘅天空。

我唔知點解會將呢兩個女仔放埋一齊比較,或者佢哋兩個都係我有好感嘅女仔。

小璇抬起頭望住我,用率直嘅眼神望住我講:「你令到我啲人生精彩咗好多。」

你都令我嘅人生精彩咗好多,你幫我嘅人生填滿左色彩。

「你可唔可以做我男朋友?」

聽到之後我立刻心跳加速,塊面開始發燙。

其實我都有諗過佢係咪想同我表白,但估唔到親耳聽到呢句說話係咁衝擊。
加甜
呢個位停
就沖擊緊我啦
今日返工,夜啲出文
Lm
屌你老味 有無咁多女溝豬角呀
幫你推
冇錯,我係對小璇有好感,但又好似未到好鍾意。

就咁同佢一齊好似唔係太好,因為我唔知自己準備好同佢成為情侶未,我又未知我想唔想拍拖。

無論我嘅答覆係點,我同小璇嘅關係都唔會去返以前。

我唔答應佢,我哋就會尷尬到相處唔到。

我答應佢,我哋就會成為情侶,可以繼續走落去。

要唔失去小璇,只有一個答案,但我可唔可以俾到呢個答案佢?

呢一刻我無答案,所以我選擇咗一個拖時間嘅做法。

「可唔可以俾啲時間我諗吓?」

小璇馬上由堅定並帶期盼嘅眼神變成失落無神嘅臉容,佢強忍抽泣講:「⋯⋯可以⋯⋯」

小璇忍住眼角嘅淚水,企咗係原地到無郁到。

見到佢個人都震晒,我走上前攬一攬佢,佢當刻成個人硬直咗,無再震落去。

下一秒我就意識到唔應該攬佢,本來攬佢係怕佢凍同想俾啲安慰佢,但諗諗下呢個動作可能俾錯signal。

「凍呀,我哋一齊走啦。」然後我就拖住佢行返入校舍,我唔想留低佢一個係天台。

入返室內後,我就話:「咁我返屋企先啦。我會盡快俾個答覆你。」

我轉身走之後,小璇講咗句:「可唔可以快啲答我⋯⋯」

我完全唔敢回頭望小璇嘅表情,只能夠一邊落樓梯一邊答:「好。」
返到屋企之後,阿敏已經煮緊飯。

「返嚟啦!今日煮聖誕節大餐!你估下我哋食乜?」

「唔會係白汁雞皇飯掛?」我當堂嚇一跳,細個到依家我已經食過好多餐阿敏煮嘅白汁雞皇飯,如果連聖誕大餐都係白汁雞皇飯,我應該會喊出嚟。

不過我都衰仔嘅,點解當年我要話白汁雞皇飯好食。

「你估啱咗一半啦!」

仆街,聖誕節都逃避唔到白汁雞皇飯。

阿敏開估:「係白汁雞皇意粉!」

「屌!」我忍唔住大叫咗出聲。

「你咩態度呀!有咩唔滿意呀!」阿敏谷起臉頰盯實我。

「無唔滿意!我係想講:『屌,咁撚正!』」

「哼!當你兜到!快啲執枱!」

「知道敏大人!」我快快手手執乾淨張枱攤好枱墊等食飯。

「你知唔知邊個係小璇?」我坐喺沙化度問阿敏。

「知道呀!成日同你一組做功課嗰個女仔呀嘛!同埋佢係足球隊經理呀嘛!有時睇波都見到佢。」

阿敏都幾了解我身邊嘅人同事。

「佢今日同我表白。」

bulubulu……

白汁滾起嘅聲音好響。

我擰轉頭望住睇住廚房嘅阿敏,發現阿敏停咗手。佢啲劉海遮住咗佢對眼,搞到我睇唔到佢嘅表情。
「咁你有冇應承佢?」阿敏有啲冰冷咁講。

「我話要啲時間諗吓。」

阿敏聽到之後好似鬆一口氣。

「你覺佢點?」

「唔知呀,所以想問下你覺得佢點。」

「佢⋯⋯幾好,又可愛⋯⋯又善解人意。」

「係呀,佢好隨和下,又好就得人。」

「你好了解佢咁。」

「你頭先咪講咗一次。好多功課同佢一組㗎嘛,我哋又係足球隊,都算熟㗎。」

「咁你鐘唔鐘意佢?」

「有啲啦。同佢一齊嘅時候都好開心嘅,同埋佢都靚女喎,性格又好。」

「⋯⋯」

阿敏無應我,我又再講:「你覺得我應唔應該同佢試下呀?」

「……唔好。」阿敏好細聲咁講,我見到佢個嘴郁但係聽唔到佢講乜。

「咩話?」

「你話有啲鐘意佢,但係點解當時你唔即刻答應同佢一齊?」

阿敏一語中的,我想爭取時間去諗乜?

「我對佢係有好感,又未去到想成為情侶。或者咁講,我想繼續係佢身邊,但係未必係以情侶身份。」

同埋如果我同佢斷絕來往嘅話,我同其他有啲同學都可能唔能夠就一齊玩。我諗大家只會揀我哋其中一個繼續玩落去,因為表白失敗嘅尷尬其實會將一個圈子分裂。

情侶呢個身份對我來講其實有啲壓力。

喺呢個世代,好多嘢感情快來快去,亦都因為係咁所以好多人唔識珍惜。

更多嘅人係傷害咗曾經嘅另一半,但完全唔會覺得自己做錯。

另一個原因可能係因為我怕愛,又或者係我唔理解愛。

單親家庭,同老媽子相處嘅時間極少,我好似冇乜感受過愛,導致我唔知點樣去掌握愛。

我唔係話怪責我老媽子,佢都係感情上嘅受害者。我老竇一知道我媽媽大咗肚就即刻走佬,但老媽子堅持要生我落嚟,結果佢依家每日都要奔波勞碌。

一個唔覺意就會成為傷害人嘅人,呢份罪惡感其實好似好沉重。

又或者小璇唔係值得令我承擔呢份壓力嘅人。
今日完,明日再來
Lm
加速
好睇呀 睇到眼濕濕
「表咗白,一係做情侶一係做陌生人,唔會有第三條路揀。」

阿敏講完之後我就好似俾人打咗一拳,殘酷嘅事實血淋淋咁擺咗喺我眼前。

「另外,小璇都唔係一個咁好嘅女仔。」

阿敏講完就熄火,坐咗係我隔離。

「一個女仔好地地點會加入成班男仔嘅足球隊做經理人。」

「你頭先先話佢係好女仔。」

「咁……頭先嗰啲只不過係門面說話,依家先係講我想講嘅嘢。總之佢唔係好女仔啦。」

「你點可以因為呢個原因就話佢唔係好女仔,講唔過去囉。」

「佢身邊有同性朋友嘅話,點解要走去得成班男人嘅地方?」

「咁佢又唔係冇女性朋友,我哋班入邊佢都有好多朋友成日一齊出街。睇吓佢ig都見到啦。乜你好憎佢咩?」

「我唔理呀,總之佢唔係好女仔。」

「你搞乜啊,你係咪好唔鍾意佢?」

「唔係呀!我覺得你唔好同佢拍拖會好啲囉!佢真係唔係好女仔!呢個係我嘅直覺!」

阿敏燥燥地,我都唔明點解佢咁唔鍾意小璇。

小璇係班入邊都算中心人物,做人又隨和,又容易相處,又冇乜嘢缺點。

「你咁樣講我朋友我有啲唔舒服,小璇唔係你講到咁壞㗎。」

「哦。你依家因為佢鬧我啦。」

「唔係鬧你,我只係唔明點解你要咁樣講佢。」

「唔好意思囉。我咁樣話你『女朋友』。」

「等陣先。我冇話同佢拍拖。」

「你話要諗吓,其實你心入面都係想同佢拍拖㗎啦!」

阿敏越講越激動,都唔知佢嬲乜。

「我就係唔知想唔想,我先同佢講話要諗吓!」

「咁你都話咗想喺佢身邊,你唔同佢拍拖嘅話又點繼續喺佢身邊呀!」

阿敏用力咁睥實我,佢好少會咁嬲,我都無謂同佢死拗。

「唔好講住啦我哋快啲去食飯先啦。」

我嘗試拉開話題,講完就即刻走去飯枱,但係阿敏就坐係梳發唔郁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞