我青梅竹馬同咗個死MK仔一齊

1001 回覆
321 Like 54 Dislike
依家打緊!
PUSHHHH
比d效率!
之後我哋就喺球場慢慢行去我哋屋企附近嘅茶餐廳。

阿敏一邊行一邊講佢啲八婆friends嘅嘢,邊個想溝邊個條仔,又話邊個表面上同另一個好friend,但實際上就好憎對方。

我都唔明點解啲女人咁鍾意講呢啲嘢,我淨係知道我今日都冇晒啲朋友。

我諗都冇乜邊個男人會對女人嘅八婆嘢好上心咁聽,我都係不停咁重覆,「係呀」、「嘩」、「咁仆街」。呢三個回覆已經夠我應付佢講嘅是非,仲令佢覺得我有認真聽佢講嘢。

係餐廳坐低之後,我就叫侍應過嚟。

「兩個沙嗲牛麵,配火腿奄列。一杯茶走,一杯凍奶茶少甜多冰。」

我一次過落晒我同阿敏要食嘅嘢。

「多冰?」個侍應有啲疑惑咁樣反問我。

「無錯。」

阿敏笑住咁望住我:「好彩你記得我要多冰。」

「邊有人咁奇怪飲嘢要多冰。」

阿敏好鐘意咬冰,佢每次出去食飯都一定要嗌凍飲加多冰,結果好多時落單嘅時候都會俾人用驚訝嘅語氣去問清楚我係咪真係要多冰,搞到我好似有啲奇怪生物咁。

啲嘢食好快就到手,我哋亦都好快就食晒。

終於唔係白汁雞皇飯。

走出餐廳之後,阿敏話:「我唔想行返去啊!」

「乜Q呀,食飽就行下啦。」

我心諗,想點呀,好麻煩。

「唔濟呀!」

佢講完就谷起塊臉再嚟痞起到唔郁。

「唉。」

我知佢想點啦,佢又想坐車。

將軍澳周圍都係共享單車,我租咗架藍色嘅共享單車,再叫佢坐上嚟。

「知你又想坐車嚟,上嚟啦。」

佢即刻跳咗上後座,然後攬實我條腰。

「我開車啦。」

我慢慢咁沿着將軍澳海旁踩返我哋屋企,夕陽的餘暉咁啱灑落我哋身上。

沿途人來人往,我哋就靜靜地、慢慢地前進。

我望向後邊,見到陽光喺佢塊面上,突然覺得呢個女仔嘅側面都好靚。

阿敏皮膚其實好好,外貌都算標青。

有一刻我好似心動,但下一秒我就有罪惡感。

呢個女仔應該係我親人,我點可以對佢心動?

我同自己講我唔會鍾意佢,呢種感覺唔會係鐘意。但係佢真係好靚。

突然,我見到阿敏望住我,我就即刻望返前邊。

然後,阿敏就成個人伏係我背脊度,再講:「好暖。」

佢個胸大咗。呢個係我一個感受,之後我再覺得其實我哋今日好溫馨。

我不自覺咁放慢左踩單車嘅速度,好想拉長呢一刻嘅感覺。

呢啲可能就係家庭溫暖,同埋應該唔會係愛情。

始終我哋相處左咁耐,點會突然之間有火花?

返到屋企之後,阿敏沖完個涼就過咗嚟我屋企做功課。

佢心情好好咁,喺度嘻嘻笑,好想問佢笑乜,但怕問要俾佢鬧,所以廢事。
有了
謝謝
p牌仔靠大家推post
好啊
細路仔唔識嘢係咁㗎啦
睇個標題即刻笑左
往事只能回味
想問呢個係故定真人真事改編
嗰日我唔太能夠專心做功課,我不時望住阿敏,我對呢個女仔係咪有啲感覺?

但我好堅定咁同自己講呢個應該唔係愛情,因為我哋識咗好耐,所以冇理由係愛情。

囉囉攣。

我嘅專注力好自然咁俾阿敏吸引。

我哋做功課做到10點來終於做完。

「好肚餓呀!」做完功課嗰刻空腹感來襲。

阿敏企起身講:「煮個西多士你食啦!」

「敏姐萬歲!」

好彩聽日係星期六,食完可以慢慢瞓。

咁啱呢個時候我阿媽返咗嚟:「阿敏你又煮嘢食比個衰仔啊!真係辛苦你囉。」

「好小事姐!我哋啱啱先做完功課我都肚餓嘅!我順便煮埋俾佢食咋。」

「衰仔,去幫下人手啦!」老媽子扑咗我個頭一下,佢再講:「我今晚出去打牌啊,唔返嚟㗎啦。轉頭我就走啦。」

難得老媽子有娛樂,我都無謂阻住佢。

老媽子來去如風,入一入嚟留低幾句說話就出返去。

間屋又淨返我同阿敏。

老媽子唔係到,今晚間屋咪得返我一個。

食完西多士之後阿敏話:「咁我返屋企啦。」

嗰日我都唔知自己發生咩事,我拉住阿敏隻手,問佢:「可唔可以留喺度?」

我唔知點解自己想佢留喺度,都唔知點解會講出口,更加唔知叫佢留喺度可以做啲乜。

但係一切都好突然,我就係想佢係我身邊。

阿敏瞪一瞪大對眼,再講:「……好呀。」
no ntr no sad end plz
Ntr 文學

虐心但又好想睇

好撚忐忑
已經ntr 左啦
未confirm 既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞