我青梅竹馬同咗個死MK仔一齊

1001 回覆
321 Like 54 Dislike
【終章】

中學畢業之後,我同小璇都夠分入大學,但小璇嘅成績比我好好多,佢入到三大BBA,但我就入非三大文科。

呢年幾,我同小璇嘅感情越嚟越平淡,或者顏色筆已經耗盡。

激情都無得七七八八,好似變咗為拍拖而拍拖,但係又唔會想分手,始終有條女係身變好過無。同埋我對小璇都仲有感情,唔知仲有幾多,但係我仲係愛佢。

有學資處嘅資助下,我Year 2嘅我決定入hall住下。

入咗hall第一件事就係ocamp,我同阿敏再次相遇,或者我哋嘅緣分係切唔斷。

「你唔好亂咁識第二啲女仔呀!」幫我搬完嘢入hall,坐緊係我將床嘅小璇講。

我住係一間二人房,我室友仲未入hall,所以間房得我同小璇兩個人。

「我知啦,聽日我會乖乖地架啦。」

小璇錫咗我一啖,我哋就搭𨋢落hall can食下午茶。

𨋢門打開嘅時候,一個意想不到嘅人出現係我哋眼前,係阿敏。

我尷尷尬尬咁同阿敏打招呼,阿敏都尷尷尬尬咁應我。

「你都入咗呢間u呀?」我問。

「係呀。你又係住呢個hall?」

「咁啱呀,哈哈哈⋯⋯」

小璇見我哋尷尷尬尬,佢就講:「你哋識架?等陣先⋯⋯你好熟口面,你係咪我哋中學架?」

「係呀,我哋同屆架,不過你B班我C班咁。」

小璇好似恍然大悟咁:「我記得你啦!你以前嚟過睇足球隊比賽嘅!」

小璇講完就更用力拖實我。

「係呀⋯⋯」

到地下,阿敏先拔頭籌離開架𨋢,但小璇又加多句:「你幫我睇住佢呀!唔好俾佢亂咁係hall到識女仔呀!」

「好呀。咁我走先啦。」

阿敏講完就急急腳走咗出去。

「我哋去食嘢啦。」小璇講完就拖住我行去hall can。

「聽講啲嘢好難食。」

「試下先知!」

我無諗到我同阿敏會入同一間大學,仲要咁好運入同一間hall,我更估唔到嘅係,聽日嘅ocamp我哋會入咗同一組。

當晚,我收到組爸whatsapp叫我聽朝9點係hall can集合。佢仲提我唔好鎖門訓,如果我唔知醒佢會嚟我間房叫醒我。

已經無見阿敏好耐啦,一個巧合令我哋重遇。

總而言之,ocamp就嚟開始,嚟緊三日我將會同小璇分開。
「我組爸叫豪仔,你呢?」我問我室友。

介紹返,hall一間房有左右兩張床,中間有條走廊仔。兩間房夾埋就係一個unit,兩間二人房中間有廁所同沖涼房,一個unit就共有四個人。

介紹返我室友,世界好細,香港好細,我室友竟然係我中同,仲要係足球隊嘅隊友。

「我組爸叫Alex。」

除咗阿敏,我係呢個hall見返傻仔腎。

「點解會咁唔好彩同你住埋同一間房。」我抱怨。

「你驚我阻住你同小璇扑嘢呀?」傻仔腎咁講。

「收皮啦。死仔你入到大學都唔講聲。」

「點講呀!派DSE成績嗰日已經一片愁雲慘霧,已經唔敢開聲問大家考成點。到派Jupas嗰日,大大聲講自己入到U又好似好串咁,所以咪唔講。」

「咁我都明。」

「我哋呢啲緣份嚟。你要扑嘢同我講,我即刻讓間房俾你!」

「多謝喎。」

「老老豆豆,我當年仲以為你會同阿敏一齊,點知你最後會同小璇一齊。小璇係咪盲撚咗,明明我靚仔咁多。」

「食屎啦你。」

「訓先,聽日叫醒我。」傻仔腎講完就倒頭大睡。

我都諗住訓嘅時候,我被組爸拉咗入一個whatsapp群組,我即刻睇下群組有咩人。
200正皮加更
淫賤O CAMP瘋狂扑阿敏
支持 阿敏返嚟了
一條氣追到live 又要等出文
背德性愛屌得仲金
傻仔腎先係你真愛
當年帶女比賽都係佢最大反應
會唔會阿敏一直無同其他人扑,等緊男豬!
日日比人插 性幻想係樂文
樂仔呢?
屌緊敏敏
阿敏,佢個名都係成員名單入面。

呢啲先係緣份?

當時我諗都無諗過,呢一年宿期竟然係我重新認識阿敏嘅機會。

翌日,我一早就起咗身,因為唔太習慣新床。但傻仔腎就訓到成隻豬咁,我彈彈佢賓周,佢即刻成個人彈起。

「咩事!」

「起身啦,刷牙啦。」

傻仔腎摸住自己春袋講:「洗唔洗咁大力呀。屌你!依家先8點,俾我訓多陣啦。」

我唔理佢自己入去廁所刷牙先。

刷完牙我發現收到阿敏message。

阿敏:「我哋一組喎。起咗身未?」

差唔多成年冇同阿敏傾過計,估唔到佢會主動搵我。我本來以為我哋一世都唔會再傾到計,但係緣份又將我哋拉返埋一齊。

我:「係囉,又會咁啱都有。起咗啦,做咩?」

阿敏:「一齊食個早餐先?」

我:「好。5分鐘後地下得。」

阿敏:「好。」

一陣間會唔會好尷尬?都好耐無傾過計,佢近排點呢?

陣間又可以講啲乜?

陣間再算啦,見步行步。
追到live,唔想完
想屌佢屎眼
「我落去先啦傻鳩。」我同傻仔腎講完就換咗件入hall時由莊員派俾我哋嘅橙色camp tee。

「屌你啦,咪係其他面前叫我雙鳩呀,阻你扑嘢呀。」

「得啦得啦。」我hea答完佢就拎埋個hall嘅索繩袋出咗門口。

落到地下,阿敏就企咗係到等我。

阿敏今日著咗件藍色camp tee,件tee對佢嚟講好似有啲太細件,胸嗰到好窄。下半身佢就著藍色熱褲,落咗成條腿出嚟。仲係咁白。

個衰妹將索繩袋嗰兩件帶放係事業線中間,真係好過份。

「望夠未呀!鹹濕仔」阿敏發現我係到打量佢,佢一嘢敲落我個頭到。

「頂你咩咁大力⋯⋯」我摸住俾佢打個位嗌痛。

「點都好啦,好耐無見。」

「明明琴日先見完。」我反駁。

「你明㗎⋯⋯」

「明明就係你避開我。」

「但始終避唔開你。」

「你係要避開我嘅,做乜又要約我一早去?」

「都無得再避啦。唔好講我啦,你同小璇過得好開心啦,琴日見你哋係到放閃!」

「你都有男朋友啦。」

「你又知?」

「吓?」

「做咩呀?想知我有冇拍拖呀?」

「都想㗎。」

「你⋯⋯未放低到?」

「邊有咁易。」

「你果然係賤人,琴日先同女朋友開開心心咁拍拖。」

「我一路走來始終如一。你又放低到?」

「我都未㗎,不過我一直都話自己仆街。」

無變到。
就算超過一年無傾過計,再次相遇後,我哋都毫無尷尬,仲係好似以前咁好舒服咁相處。

我哋繼續我哋嘅有話直說。

陽光,好耐無感受過。

單單係傾計,呢份安心感就返咗嚟。

阿敏又再講:「總之我哋係朋友。避唔到你我都無辦法,係我太唔好彩。」

阿敏同我就好似將一年多無相處過嘅時間化為烏有,佢對我講嘢完全無隔膜。

係真係無嘢定係大家要扮無嘢?

點都好,我同阿敏係無乜戲劇性場面嘅情況下,突然變返好似以前嘅關係。

我以為斷絕來住再相遇只會係無限嘅尷尬。如果無戲劇性嘅轉折大家係唔會返到從前咁,點知現實唔係,只要大家踏出一小步,或許以往嘅衝突其實對現在唔會有大影響。

現實同想像嘅距離係會令我哋意想不到。

或者係因為我同小璇已經無咗以往嘅新鮮感同刺激,係我需要一啲嘢去寄托嘅時候,阿敏返咗嚟。

新鮮感無曬嘅時候,我先識好欣賞家嘅舒適。

雖然家曾崩塌,但係依家我又機會砌返好呢個只屬於我哋兩個嘅家。

出去玩唔緊要,最緊要識屋企?

屋企又砌唔砌得返?

阿敏唔肯同我一齊嘅原因,又或者叫做心結,我能唔能夠解開佢?

唔肯同我一齊?

我已經假定自己想同阿敏一齊,即係我想同小璇分手?

對厭咗小璇?

係有啲厭嘅。
用左大半日 終於追到live 第5章好有花樣年華feel
push
橙呵
識啲嘢
𨳒你 live咗 正評 推post 快𨶙啲出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞