我青梅竹馬同咗個死MK仔一齊

1001 回覆
321 Like 54 Dislike
建議小璇狗收收皮😅🙏
小璇鍾意男主角啲乜
屌你老母快啲分手啦
璇B
Moremore
睇到上文...先發現自已仲記住篇騎劫文
一直以為向coffee shop攤左派
分啦屌你
優柔寡斷真係好撚乞人憎
特登隔撚左幾日睇都仲未分手
快d分手啦屌你
我要屋邨妹妹小敏呀
瘋狂奶小敏呀
小敏呀
嘩 我屌.....
就係樓主啲仆街食晒啲女
痴線 條女個心有冇咁寬宏大量呀
渣男唔配擁有是旦一條女囉
我無即刻應到佢,小璇又開始講:「你知唔知我鐘意你嘅契機係啲咩?」

「依家講,重要咩?」我反問。

「依家係我做錯事?」小璇有啲兇狠咁答。

「唔係。」

「咁你聽我講。中學嘅時候,我係因為你先加入足球隊做打雜。係我加入足球隊之前,我父母嘈緊離婚、我係學校又俾女仔嘅圈子排濟,一個中二嘅女仔根本承受唔到咁多壓力。」

「咁同我有咩關係?」

「就係我最痛苦嘅時候你出現咗。我哋每一個group project都一組,慢慢我就多咗好多機會去了解同認識你。我哋第一次一組做project嘅時候,我哋約好咗係班房傾嘢,結果遲到嘅你一入到嚟就見到我係班房到喊?」

「記得。之後我俾咗粒糖你。」

「嗰粒糖俾咗我好大鼓勵。你嗰陣仲同我講,你話我無論幾痛苦都好,只要人衷心希望,就一定會有人係你身邊幫你。明明當時都唔係太熟,但係你就同我講只要有需要,你都會全力幫我。」

我都唔記得我講過啲咁中二病嘅嘢。

「對唔住。」我唔知講咩好。

「唔係,同埋我未講完。之後你仲拉咗我去學校天台睇日落,見到夕陽嘅時候,我好似諗通咗好多、暢快咗好多。係一個女仔最痛苦、最需要他人幫手嘅時候,對嗰陣時嘅我嚟講,你就好似黑暗中嘅一盞燈,將我嘅世界照亮。自此之後,我就一齊都好留意你同好想接近你,或者話我好想去了解你,所以我就去咗足球隊幫手。」

「就只係一粒糖同一番說話,你就鐘意咗一個人?」

「當時有嘅只係好感。但係,隨著時間過去,我哋相處嘅時間愈嚟愈多,對朋友嘅義不容辭,對需要嘅人唔會憐惜去伸出援手,唔怕蝕低去幫人,呢啲種種嘅特質令我慢慢鐘意咗你。」

「咁樣唔係接受到我出軌嘅原因。」我打斷小璇嘅回憶,我只係想解決同佢嘅關係一過去係點,我無興趣知。

「我想表達嘅係,同你拍拖之後,我唔覺得自己可以同其他人一齊。我覺得你就係最特別嘅一個,無論如何我都唔想離開你。你對嘅存在、你對我嘅救贖唔會有第二個人俾到我。所以一時嘅過錯就由佢。

救贖?佢玩到咁撚大,係哋準備情緒勒索?
「我唔明白。」我真係唔明點解咁樣都會鐘意到接受到出軌。

「唔緊要,我只係想講只要你最後揀我,我就可以。」小璇紅住眼、忍住淚水講。
「咁點解你要提起出軌呢件事?你係接受到嘅點解要講出嚟?」我問。

點解我要問?

點解唔可以乖乖地收皮?

女朋友連出軌都接受到,有咩唔好?

小璇無叫我解釋,無問點解,佢乜都無問。

佢只係想我留返係佢身邊。

我回唔回應到佢嘅死心塌地?

「應承我,唔好有下一次就得。」

小璇點解要忍到呢個地步?一個女仔點解可以承受咁多委屈?

阿敏都就嚟走,咁佢走咗,小璇就係我最就手嘅選擇,咁仲分唔分手?
江山易改本性難移
大鑊啦 難得下定咗決心
而家又行返舊路
明明已經下定過決心。

又扭擰。

今次我真係唔想再拖啦,就一次徹底咁傷害小璇,然後終結啦。

「我已經唔鐘意你。同出軌無關係,係我唔鐘意你。」我講。

雖然做錯事心虛嘅應該係我,但係我意圖反客為主。

唔洗同佢解釋咁多,一句已經夠。

阿敏係我邊個,我同阿敏嘅關係係點樣,一句都唔洗解釋,無必要。

我無直視小璇,但係我聽到佢係到抽泣:「⋯⋯我⋯⋯我有咩唔好⋯⋯唔好走啦⋯⋯我真係唔介意⋯⋯留係我身邊就可以⋯⋯」

唔洗解釋,拖落去只會動搖到我嘅決心。

拖到去嘅話小璇就會開始求我,然後我就會心軟,之後繼續同佢一齊。

然後,一切又會重覆。

While loop with no break。
呢一刻係打破呢個輪迴嘅時機。

我唔想再一齊啦,無感覺啦,走啦。

我無回答小璇,我向住佢屋企嘅反方向走。

小璇坐咗係地下喊。

呢個唔知點解會咁愛我嘅女仔、呢個主動同我告白、呢個同我交往咗一段時間嘅女仔,我今日同佢講分手。

我傷得佢好深。

唔太鐘意佢都同佢一齊。

一齊嘅時候佢感受唔到愛。

要愛佢嘅時候我牽起咗另一個女仔嘅手。

或者我要改名做陳庭佳。

但係,未來嘅日子我唔洗要欺騙他人、唔洗再呃嚟呃去、唔洗再偷偷摸摸。

我唔回頭,由得小璇自己係海旁喊。

唔洗再煩啦。

我終結咗一段煩心嘅關係,傷害咗一個對我好嘅人。

無得返轉頭,有啲傷心,我嘅身體好重。

但心靈就似如釋重負。

釋放嘅感覺慢慢取代虧欠人嘅自責,或者我一直無愛上到小璇先會咁。

星期一,分手了。

我無傷心不得止仲有啲開心。

睇嚟我真係陳庭佳。
【第八章 改變,嗎? 完】
即將進入最後大直路,推爆呢個post佢
今日完到?
今日推到1001嘅話,我即刻加更都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞