我青梅竹馬同咗個死MK仔一齊

1001 回覆
321 Like 54 Dislike
Push 阿敏好卑微
以前有個故都係咁
阿敏俾返部手機我:「我幫你約咗小璇下星期六見,佢一定會出嚟。」

我望望手機,阿敏真係send咗個信息叫小璇下星期六同我出街,小璇上線中,但係無覆到。

「佢會,下星期六係25號,你哋一齊嘅日子。」

阿敏竟然記得我同小璇一齊嘅日子,佢對我嘅事真係好上心。

「阿敏,我哋⋯⋯」

阿敏又打斷我,今餐飯佢就不停咁打斷我,好唔想俾我講嘢咁。

「你去氹番佢,呢個係我嘅請求。」

「好。」

阿敏已經先斬後奏幫我搵咗小璇,又咁堅決我無辦法拒絕。

「記住,我哋嘅事收係心入面。你鐘意嘅係小璇,呢樣嘢我好肯定。問清楚你個心,你會發現你係鐘意佢。同埋你唔係鐘意我,你對我嘅只係性慾。」阿敏講。

「但係我覺得唔止性慾。」我講。

「如果你係鐘意我嘅點會依家先發現。」阿敏反問。

我語塞。

「總之你呢個感情係由性慾而生,你唔係鐘意我,只係想同我上床。呢份感情你同愛情混淆咗。」阿敏好強硬咁講。

阿敏講完就繼續食飯,然後佢就返屋企,臨走前佢仲提我洗碗。

佢再加多句:「我哋以後都會係青梅竹馬,無更多啦。」
好撚多文呀!!!!!

再阿敏視覺

-----------------------
叫樂文同小璇復合之後,我就趕返屋企。

入到門口之後,我就靠住道門坐咗係地下喊。

小璇先係俾到佢好嘅人,我做嘅嘢係啱嘅。

但係心就好痛,淚水源源不絕咁流出嚟。

樂文⋯⋯

原來傷心真係會令到個心痛。

兩門之隔嘅距離原來都可以咁遠。

我唔可以將佢留係呢個世界,佢值得更好,我唔配係佢身邊。

明明咁樣係啱嘅,但係點解我會咁痛苦?
---------------------------
今日應該爆完seed,睇下仲嘔到幾多。
好正樓主加油
係阿敏走咗之後,小璇就覆咗我話下星期六可以見面。

問題:我係咪準備好同小璇復合。

首先,我係咪已經誠心地、完全地鐘意小璇。

唔係。

我已經發現我鐘意咗阿敏,我做唔到100%去只愛小璇一個。

第二,如果我同小璇一齊返之後,我有冇信心一心一意同佢一齊?

無。

第三,我能唔能夠真係俾到小璇想要嘅愛佢?

唔知。

諗唔到。

於是我又滑下手機,睇返過去半年同小璇一齊影嘅相。

去大尾督踩單車、去唔同商場掃街、去攀石、去遊走唔同嘅山峰、去演唱會、去睇戲、去好多好多嘅地方,呢一切嘅中心都係小璇。係佢帶我出去,我先會探索呢個世界咁多嘅地方。

每一張相都係我哋獨有嘅回憶。

如果去呢啲地方嘅時候無小璇又會點?

得返我自己嘅話,呢啲回憶會變得枯燥起嚟。

小璇嘅笑容,小璇對我嘅喜愛,仲有,我對佢嘅喜愛。

睇下睇下,我開始流淚,呢一切都好開心。
到底敏姐想點,同第一篇差好遠
呢個女孩已經進入咗我嘅生活,我仲想同佢去更多嘅地方。

佢已經融入咗我嘅生活,佢帶咗我出去外面嘅世界。未來,我已經唔會滿足於呢百幾呎嘅單位,我已經俾外面嘅景色深深吸引住。而呢個外面嘅世界,小璇嘅存在係不可或缺。

但係我亦都鐘意阿敏,多情。

呢一刻,我最唔想失去嘅小璇。

混亂、卑鄙、可恥,一個人嘅心會傷害到另一個人。

最終,我諗嘅只係嗰個人對我重唔重要。

「對我」,最後都係諗自己。

陽光一直照耀我,佢亦講明會繼續係我背後,叫我返去拎返起顏色筆。
人生中段出現嘅顏色筆同由細就陪伴我嘅太陽,兩樣我都鐘意。

用簡單嘅排除法嚟思考嘅話,我應該繼續去為人生呢塊畫布上色。

陽光都講明唔會同我更接近,只會繼續在背後默默守護我。

顏色筆大概只係發脾氣,只要我認真對待佢,我哋喺未來一定可以好好走落去。

//問清楚你個心,你會發現你係鍾意佢。//

我係鐘意小璇,但我同時都鐘意阿敏。
唔會失去阿敏,咁我應該可以放心、全力將心意投放俾小璇,當係為咗自己,為咗佢,為咗補償。

追返小璇,呢個係唯一選擇。

我不停同自己講,我愛小璇。

如果佢之後想上床,我又應該點做?

我戴返起阿敏除落嚟,由小璇送俾我嘅手錶,然後繼續係床上思考。

//我哋以後都會係青梅竹馬,無更多啦。//

阿敏咁講,其實已經無希望啦。

就將所有心機都投放係小璇身上。

我要收起啱啱發現,但一直存在、對阿敏嘅呢份感情。

我將對阿敏嘅感情定義做純性慾,我唔鐘意阿敏。

我咁樣催眠自己。
唔好咁呃自己啦,唔work㗎
星期六,我約咗小璇係坑口嘅TKO gateway嘅food court食嘢。(全黃店,有時間支持下。)

「對唔住。」小璇一坐低就道歉,呢樣係我始料不及。

「我先係應該講對唔住嗰個。」我答。

係因為我嘅半吊子先令到你唔開心。

「唔係。我同朋友傾過,我唔應該咁心急。佢哋同我講,男仔係唔愛惜個女仔先會一早出手,如果男仔係真心鍾意個女仔嘅話,佢哋唔會介意等。」小璇仲係哭腔。

唔係呢個原因。

「你咁心急,係咪因為你唔太感受到我鐘意你?」我問。

我好想確定呢樣嘢嘅答案。

「係。」小璇肯定。

「對唔住。」我又道歉。

「唔緊要。由一開始一齊嘅時候我已經知道你唔係太鐘意我,係我期望係拍拖之後你可以慢慢愛上我。」

小璇開始眼濕濕。

小璇由一開始就知道,但佢都想同我一齊。
「你嘅期望已經達到。」我講。

我已經落咗決定,之後嘅都係小璇嘅決定。

「吓?」小璇驚訝咁抬頭望住我

「我係呢半年已經鐘意咗你,係想同你拍拖嘅鐘意。我想同你去更多嘅地方。」

我同時發現自己鐘意阿敏,但又怕失去小璇。

又做仆街。

「真係?」小璇向我確認。

「真。所以,你可唔可以再做我女朋友?」

我已經選擇咗小璇,呢個星期我當係催眠自己,不停同自己講我鐘意小璇。

阿敏都叫我選擇呢條路,所以我唔會回頭。

對阿敏嘅心意我要收係心中,隨時間過去,對小璇嘅愛意會蓋過對阿敏嘅愛意,我相信。

最終,呢份心意只係收埋咗,並無消失。

而一個係未來嘅引爆點會將呢返心意從谷底抽返出嚟。

小璇一邊流淚一邊拖起我隻手:「好。」

佢流完眼淚同冷靜落嚟之後就話:「我哋可以慢慢嚟,只要按照屬於我哋嘅步伐去行就可以。」
我緊握小璇隻手:「我愛你。」

拍拖半年,我第一次同小璇講愛佢。

「我都係,我愛你。」小璇從一而終。

「我知道過去半年我俾唔到你想要嘅你,但係未來嘅日子我會慢慢令你感覺到我愛你。」我期望。

我又再講我愛你,可能我已成功愛上小璇,或者只係催眠嘅效果。

無論如何,我要同小璇展示嘅係我嘅決心,當係為咗佢,為咗阿敏,同為咗我自己。

就係咁我同小璇一齊返。

無激烈嘅衝突,無惡言相向,無長篇大論,一切都好平淡、好短促。

只係幾句對話我哋就一齊返。

一直係我背後嘅太陽從呢日起就好似無咁耀眼。
出咁多文無人講!?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞