我青梅竹馬同咗個死MK仔一齊

1001 回覆
321 Like 54 Dislike
Lm
睇完....到留言先發現係劫文
傻仔腎嬌喘一聲倒進樂文嘅懷裏
喺呢個時候,傻仔腎眼如微絲,濕潤嘅雙唇,微微張開,口中噴出有如蘭花一樣嘅香氣......對住如斯尤物,佛都會動心啦。樂文一手抱腰,另一隻手也不閒住喎,偷偷地從傻仔腎衣襟挖入,係佢豐滿既雙峰附近,周­圍任意遊覽。而傻仔腎既慾火再也控制不住,果兩個釘,亦由軟既棉­花糖變為硬既橡皮糖啦!
「聽講你想做Kong U喎。」我講。

「唔好兜圈,入正題。」蝦滑要我直入正題。

我俾佢嚇窒咗一秒,我講:「你依家呢個成績有啲難入港喎,有冇諗過改一改A1到A3嘅科呀?揀下非三大你都有機會入到喎。」

「唔改。入唔到港大就算。」蝦滑好決絕。

「你改下佢都有可能入到大學喎。」

蝦滑A1到A3都係港大,但以佢嘅成績真係無乜機會考到入去。HKU Space就可能得。

「對港大以外嘅大學未有興趣。」蝦滑都好決絕。

雖然佢依家唔改,DSE出咗成績之後佢都可以再改Jupas嘅排序,可能佢到時會有新嘅諗法,但係依家我又好奇點解佢要咁執住考入港大。

「點解你咁想入港大?」我問。

「你都覺得我做唔到?」蝦滑反問。

「有啲困難。老實講,入u都有啲掹車邊。」我老實講。

「唔緊要。入港大係我嘅夢想,我咁樣排Jupas係希望可以迫到自己發力,唔想有後路俾自己。」蝦滑講。
「但改下嘅話,起碼會有機會俾到大學。入唔到大學嘅話,可能要浪費時間考過,又或者要入asso架啦。」我講。

「咁個後果都係我自己承擔。其實我知道個後果同埋我願意去承擔個後果,咁樣唔係已經足夠啦咩?咁樣已經係對自己有所交代,落決定同負責任嘅都係我,我唔會後悔,所以你唔洗再勸我。」

面對蝦滑呢個我唔太理解嘅堅持,我束手無策。

諗深一層,呢個mk妹比我成熟。佢識得為為自己嘅決定負責,而且煞是堅定。

我呢個學長反而成日三心兩意,做完決定又唔想負責任,我好似又俾呢條女打咗一巴。

「你真係唔介意等多一年?」我問。

「我知道無人睇好我會入到港大,老老豆豆,我自己都覺得好難。但係就算俾人謾罵同恥笑我都會堅持,因為呢個係我嘅夢想。為夢想嘅犧牲,我願意自行承擔個後果,就算要重讀,就算要入asso,我都想入港大。」蝦滑滔滔不絕。

「就算你之後會因為呢個抉擇而痛苦?」混入咗其他嘢,唔再單純係為咗蝦滑而問。

一個學長向學妹學嘢。

佢感情上嘅誠實,為決定承擔嘅勇氣,兩樣我都無。

「就算會痛苦,我都會堅持。就好似你嚟教書你都要負責任準備教材,教得唔好會俾人炒。我考得唔好嘅話,就只會係我自己用多啲時間去實現我嘅夢想。」

佢又幾有道理。

「你都幾成熟,明明成個mk妹咁。」我講。

「外表同內在唔同嘅,我當你係讚我嘅,多謝。」

見識到蝦滑嘅堅定同承擔,好似睇到自己嘅缺點。

「你都幾犀利。」我敬佩咁講。

「你講邊方面先?」

「可以誠實面對內心,鐘意就鐘意,唔鐘意就唔鐘意,唔會拖拖拉拉。」我講。
「如果你係講上次我同個ex分手嘅話,我就都係嗰句,老實面對自己內心可以拎自己唔洗辜負人咁多。如果你講揀科嘅,唔鐘意嘅話仲揀嚟把撚咩。」蝦滑講。

同佢嘅相遇明明只係好短,我哋發生嘅事都好微少,甚至好難想像有人會因為呢啲咁少嘅事而受到影響而想去改變自己。

或者我本來心入面都覺得差唔多要解決我嘅感情問題,而咁啱俾我遇上蝦滑嘅問題。

兩者一拍即合,令我將兩者自動重合並迫使我認真地反思,再將反思化為行動。

人就係咁,無人會估到一啲咁細微嘅事會牽動到自己咁多,好多嘢都預計唔到。

我決定要係兩個女生中真正地揀好一個。

用『真正地』係因為小璇而家係我女朋友,但係我唔係全心全意鐘意佢,正確啲嚟講係我愛唔上佢。

因為我當年不負責任咁「食咗再算」就同小璇一齊,結果之後偷偷地食埋阿敏。

同阿敏斷聯後一年我又好熱切同佢重修舊好,之後我哋又發現大家都仲鐘意對方。
1001好慢長
你應該係真人

Live jor
之前會員限定嘅甜位都放咗上去
男主型一次啦 同佢分手
傻仔腎 終於有機會溝小旋
廿幾歲人,真係要成熟啲。

一個mk妹都可以為自己嘅行動咁有承擔嘅時候,我作為一個男人真係唔可以再扭扭擰擰。

我要同小璇講分手,淡咗、無感覺就分手啦。

但要確補阿敏會同我一齊我先會同小璇分手,好賤但係都要以自己為先。

要諗下幾時講,同埋點樣講,好彩傻仔腎有幫我寫到稿。

另外,講之前氹返阿敏又好唔好?

阿敏要走啦,我要係佢走前氹返佢。

於是呢個星期六我返咗屋企,去對面,㩒鐘。

揀星期六係因為我知阿敏今日會係屋企。

阿敏家門打開。

「咩事?」門內嘅阿敏講。

「之前發你脾氣好對唔住。可唔可以原諒我?」我問。

「唔原諒。」

「對唔住,係我錯。」我再道歉。

「多啲?」阿敏已經原諒咗我,我知佢依家只係想我氹氹佢。

「係我衝動所以傷害到你,依家請你落去食糖水啦。」我講。

「再多啲。」

「你想要啲咩呀?」我問。

「你點解要問我呀!明明你係嚟氹我,一啲心思都無!」

「帶你去玩點睇呀?」

「去邊到玩先?」

「迪士尼?我請。」我同小璇不時去迪士尼,小璇送咗將全年飛俾我,請佢去嘅話買一張飛就夠,慳錢又慳力。

「你有鬼錢請我呀!」

「有!呢排都有返工,有多幾個錢。」補習真係好好搵,工時短加工資高。

「幾時去?」阿敏俾迪士尼吸引到啦。

「星期二去?」聽日係星期日,唔想去迫人。閒日去小啲人,加上星期二我同阿敏都day off。

阿敏伸隻手出嚟講:「俾定現金嚟先,廢事你走數。」

「唉。」我嘆口氣,再拎個銀包出嚟課金。

啲女人真係好蠱惑,但無計,要氹佢嘅係我。

雙手奉上紙幣,阿敏袋好啲錢之後就叫我出去一齊買餸,佢話今晚要煮飯。
希望兩個都唔要佢
推𠹌爆樓主車
星期一,為咗一齊出發去迪士尼我哋無返hall,我同阿敏係屋企出發再坐地鐵出去。

迪士尼,入場。

阿敏就好似小朋友咁見到每樣嘢都好興奮。

佢見到啲著公仔衫嘅職員就話要去影相。

「曾志偉呀!我要同佢影相!」阿敏見到米奇老鼠就跳跳下咁話要合照。

今日要聽曬佢話嘅我立刻準備好用佢部手機幫佢影相。

佢睇我影完嘅相,檢查咗幾次,滿意,無鬧我。

幫女影相呢樣嘢,我經過小璇訓練之後已經好順手,所以我都幾有信心影得好。

之後我哋入去一啲鋪頭到睇下唔同商品,佢戴上米奇老鼠嘅耳飾係頭頂,而我就笠咗個蜘蛛俠頭套,我哋又影咗幾張合照。

我哋經過條大街行到去城堡前面嘅時候,阿敏又話要影相。

「你去搵人幫我哋合照!」面對阿敏嘅命令我只有服從,於是我搵咗對情侶幫我哋合照。

我將阿敏嘅電話交俾情侶,然後我同阿敏肩並肩企。

用手機影相無聲,所以我唔知佢哋影咗相未。

就係我等待嘅時候,阿敏牽起我手。
助推。
今晚多文,因為預計可以準時收工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞