我青梅竹馬同咗個死MK仔一齊

1001 回覆
321 Like 54 Dislike
「點解你唔承認?」阿敏問。

「我唔確定對你嘅感情係咪愛情。」

「明明我一直都係你身邊。」

阿敏錫咗落嚟。

蜻蜓點水咁錫咗我一啖之後佢就挨返個頭落我膊頭。

「咁樣係唔係愛情?」阿敏問。

從小就一起,呢份係咪愛情?

阿敏叫我誠實面對自己。

佢一直都知我唔誠實面對自己。

雨水灑落在窗邊發出「啪啦啪啦」嘅聲響。
「我唔知係咪,但我無諗過會同你分開。」我答。

「你而家同小璇分咗手,無女朋友。」阿敏講完之後又錫咗我一啖。

今日嘅阿敏好奇怪,佢變得好女仔。

係佢心入面嘅枷鎖俾佢衝破咗咁,佢開始前進。

阿敏又再講:「就係我哋一直都太近,所以從來無察覺到內心嘅心意。」

「或者我哋兩個都唔知乜嘢係愛。」

「呢份感情係乜?」

「可能係親情,我唔清楚。」

「真係?」阿敏講完又錫咗落嚟,今次唔係蜻蜓點水,而係一個長吻。

我都主動錫返阿敏,用力地享受呢個時刻。

阿敏角度

我係阿敏,我鐘意樂文。

我察覺呢種感情係小璇同樂文表白之後。

我哋一直都就影影不離,我好怕呢段關係會因為佢哋交往而中段。

雖然已經唔記得係幾時開始,但係應該由小學開始我就鐘意咗呢條仆街。

要講理由其實數之不盡,但核心嘅理由其實就係無原因,只係係慢長嘅時間入面我對佢生咗情素。

內心渴求同佢共渡更多只屬於我哋兩個嘅時光,呢個戀心我一直都有意或無意地隱藏落嚟,直到小璇出現,呢份戀心先全面爆發。

後來要知道樂文唔係太鐘意小璇嘅時侯我又安心返,但隔咗一排佢就小璇一齊,當時我真係好唔開心。

不過我知道佢唔係太鐘意小璇嘅時候又有啲安心,但又怕佢會對小璇日久生情。

係佢拍拖之後,每次見到佢我就會諗起佢有女朋友而痛苦,不過我都唔想同佢拉遠距離。
今晚,佢同小璇分手。

今晚,伯母唔會返嚟。

今晚,佢失戀。

今晚,停電。

今晚,得返微小嘅燈光。

今晚,外面狂風暴雨。

今晚,呢個密室布置到好浪漫。

今晚,又係得返我哋兩個。

今晚,我有機會。
有呢種關係我已經好滿足,好卑微,但又滿足。

我知道小璇先係帶到佢見識世界嘅人。

我知道小璇對佢嚟講係更好嘅選擇。

我想佢好,但又唔想佢離開我。

呢種矛盾令我講起小璇嘅時候經常前言不對後語。

我知道係自打嘴巴,但係呢兩種心情就係不停喺我心入面翻滾,我都控制唔到。

人好容易受到氛圍影響,今日嘅氣氛實在太浪漫,我嘅心不知不覺間就俾環境拉住走。
我想感受一下樂文。

但我未準備好同佢一齊,我想維持呢個狀態。

我怕走去下一步,之後會分手然後返唔到轉頭。

我寧願原地踏步都唔願意面對風險走向下一步。

我同樂文其實好相似。

我知道佢未準備好同我一齊,所以最後我會叫佢同返小璇一切。

我知道小璇會俾到更大嘅世界佢,或者未來好運嘅話,一直係到等樂文嘅我會成為最後贏家。

或者未來佢會意識到,任世界之大,最舒服都係屋企。

當佢有所經歷,成為更好嘅人之後,我或者就會有機會。

要佢係鐘意我但未準備好同我拍拖下一齊,我接受唔到。

佢心入面依家係有小璇,即使係七三比,我七小璇三,只要唔係十成係我身上,我都唔會願意成為情侶。
但我想要得到一啲嘢,我唔可以只係付出。我都想要回報。

其實小璇嘅心情我完全理解,性係會令人感受到愛。即使呢兩樣嘢唔一定掛勾,但我就係感受到。而我係享受呢種感覺。

我同樂文好似,我都係仆街。

佢呢刻無女朋友,環境嘅氣氛好好,礙事嘅大人唔會返嚟。

我只要一次就可以。
睇都知冇好結局
敏B
一次都好
係咪處先
有無咁卑微
睇到呢度 再睇返開頭 姐係男主角又搞事啦 女主角都開哂燈
走甜
少甜
出文未
文呢
如果小璇之後想要返佢我可以將佢讓返出去,我知道佢同我一齊嘅話係唔會有好結果。

我哋都係窮人,我哋都係單親,我哋都唔識愛,我哋有嘅只有對方。

互相依賴已係不知不覺間轉化成愛,當我覺受到嗰份溫暖時,我就知道咁樣係愛。

若果樂文選擇我,我只會限制佢嘅世界。我唔能夠好似小璇咁帶到色彩俾佢。

我只會將樂文困係呢幾百呎嘅公屋,我唔想成為佢嘅束縛,唔想做佢嘅負累。

但我想感受一下佢嘅一切,就一次。

喺佢去咗小璇身邊之後我一直都好壓抑,我唔知佢會唔會返嚟,而我一直都係到等唔知存唔存在嘅機會。

如今機會終於來臨,即使唔再壓抑自己,我內心都唔會再有道譴責。

佢呢刻冇女朋友。

只有呢個時光,佢終於有機會完全屬於我,呢刻我想令佢眼中只有我。

我十,小璇零。
失去再擁有才令人格外珍惜。

失去令我了解我的感情,依刻我可以解放我心入面所有感情。

就一次,唔好理後果,唔好理其他嘅一切,俾我從心而行。

心入面嘅感情好似決堤咁湧出嚟,我已經㩒唔住自己嘅感情。

我將佢格硬收埋得太耐啦。

環境嘅氛圍同人事嘅轉變,我已經無辦法控制我呢刻嘅感情。

所以我錫咗落去。

我錫咗樂文幾啖,一邊確認同心意一邊表達我嘅心意。

之後我會將佢讓返俾小璇,就呢一刻,求求你將所有心意放係我身上。

所以我吻下去。
係咪要做啦
睇正評數做人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞