我青梅竹馬同咗個死MK仔一齊

1001 回覆
321 Like 54 Dislike
琴日太累無出文,對唔住咁多位

今日仲等緊老細放過我

盡力打文
「哦。」唔知點解我覺得要聽阿敏話,所以我都無駁嘴。

「同我傾計。」阿敏講。

「無啦啦咁凝重。」我話。

「依家氣氛好好。有啲嘢我依家唔講,我之後可能無勇氣講。」

「講囉。」我答。

「同佢分手啦,你明明有更好嘅人係身邊。」阿敏提出。

空氣又靜落嚟,出面嘅雨聲佔據咗成間屋。

燭火不停搖擺,我哋嘅影子亦都不停擺動。

幽暗嘅密室,雨水嘅拍打,蠟燭嘅微光,浪漫嘅氛圍。

係外人眼中,或許我哋好似一對情侶。
「其實你好優柔寡斷,搞到人對你好忟憎。」阿敏突然訴說對我嘅不滿,平時大大聲嘅阿敏忽然變得溫柔。

「但係我真係成日都落唔到決定。」

「因為你唔成熟。」

「我都唔想。」

「咁你咪改變。」

「但係⋯⋯」

「唔好搵藉口,呢個係你另一個缺點。你要學識誠實面對自己。」阿敏聽到但係就即刻打斷我。

「係。」

「但係唔緊要,呢啲我都接受到。」

阿敏好似平時咁挨落嚟我到。

靜咗一陣,阿敏又再講。

「你記唔記得細個我哋係公園睇住其他小朋友俾屋企人帶走時係幾寂寞?」

「每次見到我都好空虛,唔知點解人哋就父母健在,我就要單親家庭。」

「我哋兩個都係咁寂寞。」

「但我哋最少有對方。」

沒有漣漪,沒有澎湃嘅浪花,一切平淡而自然,對方嘅存在令寂寞煙消雲散。

從未分離,不管世態如何。

然而,我哋卻一直原地踏步,未曾前進。
一齊,一齊!!!
好睇
屌 唔夠喉呀
lokman
「所以我哋兩個都好缺愛同時又唔知乜嘢係愛。」阿敏突然拖住我隻手,我好自然咁拖返佢,十字緊扣。

「因為我哋嘅父母都掛住做嘢無乜理我哋。」

呢樣係我哋嘅共同點,亦因為呢樣嘢,我哋先會咁親近對方。

「咁樣間接令我哋唔敢去愛,或者唔識點樣去愛,最後就搞到你咁,有人愛,但唔識愛返人,結果就傷害咗佢。」阿敏講。

小璇。

「我唔知係唔係愛。只係一時嘅情慾驅使我同咗佢一齊。」我坦白。

「又或者因為你父母嘅關係令你唔敢全心去愛,你怕失去、怕失敗。你驚會有第二個你。」

又或者我只係一個只會諗自己嘅仆街,又或者我只係識見步行步、無諗過長遠未來嘅短視之人。

「我對好多外在嘅感情都唔係好感受到。友情、愛情、親情都好淡薄。就係同小璇一齊後開始感受到愛,但只係一細點嘅浪花。其實我好唔鐘意自己,我理解唔到其他人。」我講。

小璇只係上色,但構圖無變過。

「去到結尾唔鐘意自己嘅你係因為佢鐘意你而鐘意佢,同埋你好自私。」阿敏都好直接咁講。

「因為我搞唔清楚。」

真係唔明白。

「我都係。對好多感情都唔清唔楚,除咗對特別一個人之外。」

兩個唔能夠理解他人的心,世上能稍微理解自己嘅就只有對方,只因雙方嘅內心皆破碎並且不完整。
「你唔鐘意佢。」阿敏輕描淡寫咁講。

「唔係。」

「你未鐘意到佢去愛嘅地步。」

「係。」

「你唔係百分百鐘意佢。」

「係。」

「但佢令到你感受到世界嘅擴闊?」

「係。」

「同佢一齊嘅日子係快樂嘅?」

「係。」

「你對佢有愛情上嘅喜愛。」

「唔知係唔係愛情上,但我喜歡佢。」
「你會想同再同小璇一齊?」

「會。」

「但你都未到愛佢。」

「係。」

「佢想復合嘅話,你會唔會展示到你對佢嘅喜歡?」

「未必得。」

「你要得。」

「我會試下。」

「你一定要做到,你點都要同返小璇一齊。。咁你有冇鐘意其他女仔?」阿敏轉個話題。
令大家餓咗幾日,文來了!
「無。」我答。

「真係?」

「或者有。」

「咁係邊個?」

「我唔知。」

「咁我呢?你有冇鐘意我?」

「唔知,可能有。」我答。

「你有。」

「我冇。」

「你有。」

「我冇。」

「你想當我係兄弟,你想用呢份感情去掩飾對我喺異性上嘅鐘意。」

「唔係。」

「如果有心事,第一個想同邊個分享?」

「你。」

「如果要幫手,你第一個會搵邊個?」

「你。」

「如果無咗我,你想唔想像到係點?」

「好痛苦。我習慣咗你係我身邊。」

「就係因為你習慣咗我係你身邊,你先發覺唔到或者想去隱藏對我嘅心意。」

「咁點解你又察覺到?」

「我一直都知,但係我知道我哋一齊無好結果。」

「點解?」

「唔重要,最重要係我知道你鐘意我。」

「我無。」

「你有,誠實。」

「我有。」

其實我心入邊早就有答案,只係我一直唔肯應承認。

俾佢質問下,我俾佢質疑到懷疑自己。

雖然講咗出口,但我係對阿敏有感覺?
最愛返工同出文!
俾佢質問下,我俾佢質疑到懷疑自己。

雖然講咗出口,但我係對阿敏有感覺?

如果阿敏唔係我身邊我會點?想像一下就好痛苦。呢個就係鐘意?

阿敏好了解我,佢知道我嘅所有缺點,佢比我更了解我內心嘅諗法,而無論如何佢都未曾放棄同離開過我。

我鐘意阿敏,但小璇已經入咗我內心,我自己都唔清楚呢一刻鐘意邊一個多啲。

有感情同係咪發展落去又係另一回事。

總之當下我嘅內心係喜歡小璇同阿敏,對後者嘅感情係呢一刻先發現,或者係話俾人發掘出嚟。

另外,出奇地,即使傾到與對方嘅感情,我哋都無芥蒂,我完全能夠放開咗自己,直接面對自己嘅內心。
終於補返曬兩日文!
支持
好撚多文
男主角真係好自私,又想同返人地複合,但又應承唔到自己可以去愛佢。唔好用家庭背景當藉口,愛係可以培養。若果我係男主角嘅朋友,我可能會同佢絕交。
助推。
敏姐想點..又要逼人認
又話無結果
又要人追返小璇

睇睇下覺得敏姐好煩膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞