我青梅竹馬同咗個死MK仔一齊

1001 回覆
321 Like 54 Dislike
明白
Good end
Bad end
true end
250正評再加更
推!太好睇
不經不覺就5點,越嚟越多人眼瞓就話要返房瞓,狗公走咗之後阿敏都起身話要返房瞓。我見佢話走我都話要走。

離開組爸間房之後,我哋一齊等𨋢,佢住16樓我住14樓,分別係女層同男層。

「你同個mk仔咁快分手?」我問。

「因為我唔鐘意佢。我講過俾你知架。」

「叮。」𨋢到,開門。

我哋入𨋢,上升,去到14樓,開門。

「叮。」

我無出門口,企咗係𨋢入面。

「咁我走啦。」我企咗係兩道𨋢門中間,阻止佢關門。

「聽日見。」阿敏答。

我行出𨋢外,𨋢門慢慢關上。

係兩門合埋之前,我㩒返開𨋢門。
黎明一身蟻
好有代入感
「阿敏,一齊去睇日出好唔好?」我向𨋢入面嘅阿敏問。

「好累喎。」我走入𨋢,任由佢向上升。係呢個時候我用手機查緊幾點日出。

「仲有半個鐘就日出,去格仔山睇仲趕得切。」我講。

要知道佢點解避開我,我哋需要啲獨處嘅時間。

本身我以為我哋已經變返好似以前咁,但係阿敏今日嘅反應就否定咗我呢個諗法。

「但係⋯⋯」

難得嘅機會,重遇嘅巧合,唔可以輕易地放棄呢個重修舊好嘅機會。

我無視阿敏,㩒地下再關門,下降。

落到地下,我就拉住阿敏隻手跑出hall。

「快啲啦!要跑上山啦!」

我拉住阿敏係夜晚嘅學校奔跑,離開校園之後我哋就向樂富方向跑。

依家又好似變返細個咁,兩個小朋友不顧一切咁奔跑,手牽住手。

阿敏無鬆開我隻手,我都唔知幾時開始我哋係拖住手。

明明已經無見咁耐,明明只係重遇無耐。

但係,好似有啲唔會隨時間改變。

好快我哋就上到格仔山,成坐山得我哋兩個。

我哋坐係山崖邊,等日出。

上到嚟我先發現太陽係喺另一邊升起,不過我無講出口。

我任由太陽係我哋背後升起。

背後愈嚟愈多光灑出嚟。
睇日出錯方向算唔算柒
真係笑撚左
「我哋可唔可以好似以前咁?」我問。

阿敏搖搖頭:「無可能完全一樣,時間只會一去不返。」

「我相信,我哋兩個可以做到。」我就係覺得,我哋係會做到。

陽光越嚟越多,我哋前方嘅九龍城越嚟越清晰。

阿敏諗咗諗,佢再搖頭:「小璇叫我唔好俾你亂識女仔。」

「你唔係其他女仔,我哋由細玩到大。」

「但係⋯⋯」阿敏又想反駁,但我舉起一隻手指示意佢收聲。

「應承我,一切返到去以前咁好唔好?你對我嚟講好重要,重新相遇呢份機緣巧合,我唔想浪費。」

我唔想再失去,我以為呢世都唔會有機會重遇,唔想再失去嘅我只能夠不放,直往。

「唔得。」阿敏拒絕咗我,佢再講:「老實講,經過琴晚,我發現我對你嗰份感覺仲係到。」

「哦⋯⋯」

「所以你仲同小璇一齊嘅話,可唔可以就放過我?」

阿敏好似好痛苦。
估唔到咁多人想要ge,仲以為大家想男主角仆街
只要唔出聲就唔會係柒
Any肥,想放個故去紙言但諗唔到故名,想係到集思廣益,睇下各位有冇貨仔,謝謝
「我對小璇已經有啲淡,可唔可以俾次機會我?」我唐突咁講,或者有弦外之音。

「我諗下。」同過住肯定地拒絕唔同,阿敏今次有啲心軟。

「最起碼都做返朋友?」

我知道好難做到,但就係忍唔住問。

「我唔知道,就算你話唔鐘意小璇,我都覺得有啲唔對路。」阿敏講。

我同阿敏一樣,對對方仲有感覺。而我已經唔太愛依家嘅女朋友。

「我都係,我都仲鐘意你。」如果唔係仲鐘意阿敏,我就唔會咁痛苦。我知道小璇先係我女朋友,但係我無視唔到自己內心。

我有啲想同阿敏一齊,小璇就放棄佢啦。

以我了解嘅阿敏,只要我再講多啲佢就會心軟。

「我唔會同你一齊。」阿敏又講。

「因為我有女朋友?」

「其一。同埋你好唔成熟,俾唔到安全感我。最重要都係,小璇比我好,比我適合你。」阿敏指出我嘅問題。但係今次,佢冇100%話唔一齊,態度對比以前軟化咗。

我都知道自己唔成熟同三心兩意,但係就一直都無動力去改。

阿敏再講:「當係為咗小璇,當係為咗自己,你可唔可以有啲承擔?」

「我哋可唔可以做返朋友?」

明知我咁講阿敏會痛苦,但係為咗留佢係我身邊,我只能夠咁講。

「要承擔嘅就唔好再諗住為咗我同小璇分手。」

「好難做到,我對小璇已經淡咗。」人哋換女朋友係為新鮮感,我想追返以前一直係我身邊嘅女仔,係為咗安心感。

「你自己諗清楚啊!同埋,就只係青梅竹馬。」阿敏望住九龍城對我講。佢軟化啦,佢已經係同我重新聯繫。

「嗯。」
太陽完全出嚟,整片大地都俾佢照亮。

點樣先係有承擔?點樣先係成熟?呢個會係我係大學,對自己嘅課題。

我同阿敏之後就慢慢行返hall。

「好眼瞓呀,無啦啦拉人出啦!」阿敏用力咁拍打我手臂。

「鬼叫你避開我。同埋,我唔去再失去你呀嘛。」

「你講乜鬼呀!」阿敏又打咗我一下。

「總之我哋依家就變返以前咁?有嗰句講嗰句?」我向阿敏確認。

「得啦。」阿敏鼓埋泡腮咁答。

同佢行返hall嗰段路完全無人,我哋放肆地打鬧,如入無人之境。

總之,目標達成。
返到hall,我瞓一陣又去咗食早餐準備繼續玩ocamp。

今日第一個活動就係水戰,睇多過玩。

後生女嘅身材真係好正,啲波彈下彈下,啲bar又因為表衫濕曬而透出嚟,啲腳又白又滑,目不暇給,一句講曬就係屌你正呀喂。

但呢到唔太關我同阿敏事所以唔詳述,我大飽眼福就夠,可以拍拍囉柚走人。

玩完已經中午,大家帶住濕撚曬嘅身體返hall換衫沖涼。

換完衫食個晏之後,我哋休息下之後就已經差唔多4點。

5點開始我哋又去咗學校嘅廣場到跳camp fire。

今次,我同阿敏肩並肩咁跳,不知不覺就跳咗三個鐘,當然中間有啲休息環節,隻狗公見我同阿敏咁close就無咗走過去癡住阿敏。

跳完之後就開始sharing,台上嘅莊員分享完之後,就到每一組聽組爸媽分享。

我組爸媽都係講下自己以前住hall嘅感受,有咩意見俾我哋,佢哋仲講到喊曬口。

我發現原來在場每一個組爸媽都講到喊,到底hall呢個地方有乜嘢魔力令到佢哋每一個都咁鐘情於呢個小劏房?

我望住阿敏,我哋終於重聚,本來已全屬小璇嘅心又分裂,過去嘅情感慢慢湧返出嚟。

結果,當晚我都喊埋一份,但理由同他人唔同。

就係咁,我同阿敏嘅緣份係斷咗層一年後再續。

呢三日ocamp,我搵小璇嘅次數屈指可數。
樓主寫得好好,我一日睇曬個故。
有啲位好心痛似真真事多過故
樓主加油呀
寫到好有代入感麻煩出多啲
真人真事既話想要TRUE END
既然係故最好當然GD
Lm more
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞