我青梅竹馬同咗個死MK仔一齊

1001 回覆
321 Like 54 Dislike
樓主連尚德夜市都識 原來真係將軍澳人嚟
第一次聽尚德夜市 叫開尚宵
都真
lm
食完嘢之後,小璇停低咗喺一間夾公仔鋪門口,佢望住一隻卡比獸公仔,雙眼發晒光。

「你好鍾意卡比獸?」

佢含羞答答咁樣點頭,然後講:「但係我夾公仔好渣。」

「我試下幫你夾啦。」

講完就即刻去咗唱錢,換咗啲散銀之後,我就走返去小璇前面幫佢夾隻卡比獸。

老老豆豆,其實呢啲夾公仔機九成九都呃錢,隻爪邊會有力?個個都夾到公仔嘅話,咁咪蝕到仆街。

明知佢呃錢,但係見到小璇個期盼嘅眼神就好想幫佢夾呢隻公仔。

「你做咗足球隊經理咁耐,咁樣當係報答你。」

我聚精會神咁望實隻卡比獸,研究點樣先夾到隻公仔。

我以前上網見過啲人會fing個控制捍,同時夾起隻公仔,利用旋轉嘅離心力將隻公仔fing去洞口。

但係呢部夾公仔機係㩒制,玩唔到呢個技巧。

諗唔到咩技巧,唯有隨便嚟。

第一次,失敗。

第二次,失敗。

第三次,都係失敗。

萬念俱灰之際,我發現距離呢部機嘅保夾只差一次。

我偷偷地用左手遮住保夾個mon仔,廢事俾小璇見到。想係女面前威一次,我諗大家都會咁做。

「今次一定夾到!」我自信滿滿咁講。

我瞄準卡比獸,移動,落爪!

公仔夾起,落洞。

「比卡超……」

我夾起咗卡比獸隔離嘅比卡超,我灰心喪氣咁係部機下面嘅洞口拎隻公仔出嚟。
要啲時間整理,聽日出文
lm等你
主角溝咗個mk仔
我拎住隻比卡超同小璇講:「對唔住呀,夾錯咗。」

「無嘢喎,比卡超我都好鐘意㗎!多謝你咁努力想夾隻嘢俾我就真。」

「咁你會唔會想要呢隻嘢?」

「想要呀!」

我俾咗隻比卡超小璇之後,佢就好用力攬住隻嘢,再笑容燦爛咁講:「多謝你。我好鐘意呢隻公仔。我會好好珍惜佢。」

夾公仔原來好好玩,見到呢個女仔嘅笑容令件事更開心。

新鮮嘅感覺,擴闊嘅世界,黑白以外嘅景色,連一直圍繞喺我身邊嘅陰影都填滿咗顏色。

陰影唔會消失,但變成了有顏色嘅陰影。

「行囉?」小璇雙手抱實比卡超,笑笑口咁問。

「好呀。」

小璇帶咗我入去一間格仔鋪,佢買咗幾包打氣棒就出返去。

我哋行多咗個圈之後就散水,小璇約咗朋友去旺角食飯,我就陪佢坐到旺角先再轉車返將軍澳。

「多謝你。」佢抱住隻比卡超講。

「唔洗客氣。你都帶我見識咗好多。」

「係你大驚小怪。」

又dead air。

小璇再講:「下次可唔可以再同你出街?」

小璇怕怕羞羞咁講完就揼低頭等我回覆。

「可以呀……」

俾佢搞到我都怕羞,拗著臉咁覆。

「多謝你。」

小璇真係好有禮貌。

同小璇行完街,六點左右我就返到屋企,世界又回復平靜。

我等到九點阿敏都無嚟我屋企,肚餓嘅我忍唔住㩒鐘搵佢。
阿敏一臉倦容咁應門,仲有兩聲咳。

「你感冒呀。」我摸完佢額頭,佢好明顯發燒。

見佢無乜力行,我就抱返佢上床。

「食咗嘢未?」我問。

「成日咳⋯⋯無食過啦⋯⋯咳⋯⋯」

「我落去買碗粥同藥俾你啦。」講完我就一枝箭走落樓下粥店買個魚片粥同一盒感冒藥俾佢。

返上樓之後佢問:「咩粥嚟?」

「魚片粥呀,仲有感冒藥。」

「我唔食魚㗎!」佢有啲惡咁講。

「咁你又唔講,買過碗俾你啦。」

「唔係呢個問題呀!你點會唔知我唔食魚呀!」佢好似有啲嬲,唔食魚咪唔食,洗唔洗咁嬲呀。

「唔好嬲啦,都話買過俾你。」

「個問題係我哋識咗咁耐點解你會唔知我唔食魚呀!」

發乜脾氣呀。同埋你病緊㗎,點解無啦啦咁好中氣。

「咁你想食乜呀?」

「唔食呀!」

「妖!唔食罷就。」我忍夠,講完就返咗屋企。

但我隱約聽到阿敏係到抽泣。

呢幾年嘅夜餐都係阿敏煮,其實佢唔講,我真係唔知佢唔食魚。但佢講完,我就發現佢好似真係無煮過魚。

可能佢真係唔食魚?

我嘆口氣,走返佢屋企。

阿敏屈腳咁坐在係地下喊。

「對唔住呀。」我掃住阿敏背咁講。
求正評加推post
唔撚識做男人既仆街!!!
寫得好好睇呀樓主
g chi!
幫推
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞