(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區115 新手問野請睇#1

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
痛 = 有問題
自己小心啦
30歲
63KG
170cm高
每星期踢1日波+1日游水
新陳代謝好快
office工,85%時間坐,有少肚腩

Training Routine:
Day 1: Tricep+Chest
Day 2: Bicep+Back
Day 3: Shoulder+Leg
Day 4: Rest
Repeat

平時做完gym即飲100g protein份量 whey protein shake. 做左一個月都無咩效果,覺得好似食唔夠

可以同各位師兄請教餐單嗎?

感謝
對比下左右腳ankle/hip有咩唔對稱 再執返好佢 應該就唔會痛
唔做會痛嘅動作
睇醫生睇物治搞返好啲傷患
100g protein shake 點放到入口
做function assessment ,睇下實際上係咩問題,通常knee pain 同你hip, spine, foot有關
nono, 我意思其實佢係4 scoops, 因為nutrition value寫25g protein/scoop
我就係講緊點飲4 scoops
Btw你覺得食唔夠就食多啲
原來飲4scoops太多?因為我上網search每日要吸收幾多protein先會長肌肉,好似話大概要將體重x2就係咁多g
咁蛋白質來源好多嘅蛋白粉係純粹夠平夠方便啫
同埋生肉黎講,初哥唔洗食好多蛋白質,專注操野嘅stimulus同埋訓覺就ok
CLS
對腳重要定PR重要
心態都未正確
Powerlifter 都唔會為PR頂硬上啦
又唔係比賽
咩目標先
生肌肉?減肥?

Btw, 你飲到4 scoop都幾好嘢
我78食緊80鬆
我80,閒日食緊 90鬆
做完飲1.5殼,閒日返工到4,5點飲1殼當下午茶,廢事口痕搵零食
用推膊個張櫈,冇得set角度個張
咁梗係係squat rack到做啦,支bar放safety bar到,safety bar set係膊頭位置

推膊就愈重愈好試幾次你就知
我好少用RM計,因為有時會轉少少姿勢/搵人幫/leg drive 去借力push多幾下

12、10個2組最尾個2下,個hips坐前d離開櫈背,再用leg drive加借上胸力推上去,離心個陣用膊慢放落黎。
RM計即係用10RM推12REP

5、5個2組,我會用6RM推5REP,盡量個hip都全程貼住櫈背

3個組特別少少,每下都落哂safety bar到,停定哂再push上去。盡量搵人幫補,冇人幫就用返leg drive、上胸借力push。2RM推3REP

5組都係強調離心頭4組每REP都要落到下巴位置

我冇理progressive overload
但我推膊一直都係隔幾個月1次轉barbell、dumbbell、史密夫
下次再推返barbell就自自然然可以加到重量/離心控制得更加好
食太多痾屎好撚臭
其實點先叫訓夠 我每日訓得6-5個鐘
做leg extension 先,30Rep 3組熱身,再做4組15rep working set

做完個四頭肌會充哂血、knee都會分泌足夠關節液
跟住就上護膝,死去做squat 建議free wight執動作light weight為主
hack squat做返大重量維持返力量

執返好動作就可以完美接軌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞