(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區115 新手問野請睇#1

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
get到咁操到咁上下先再做腹算
利申 自己操咗2-3個月
lm
一星期三日
我係三日full body咁操
咁big 3一定有強弱架喎
我都係bp弱過其他兩樣 所以我會跟program慢慢加volume
尋日冇乜胃口,諗住試下用whey同energy jelly 黎衝PFC三大數,結果數係衝到8成,但成日好快就餓
肌肉冇pump脹感
下次都係乖乖地食返雞胸焗薯算
你意思係bench 1rm 係 1x body weight?
請問點樣慢慢加? 介唔介意分享下BP幾多?
都有加bench嘅volume但進步好慢

反而squat同dl hea練都進步得好快
可能係bench volume太多 唔係越多越好 而係越多而又recover到先係好
有冇人可以救下我
https://www.instagram.com/p/CQW2NYGArPh/?utm_medium=share_sheet

Cbum 做三餅bend over row咁靚
heart break kid點追
你幾高同玩左幾耐
58kg 都幾輕下 大把進步空間 邊有咁快樽頸
其實都斷斷續續玩左兩三年
自己唔高 唔係想做肌肥大個啲 所以都冇特登迫自己食好多野個啲 但係就好想泰拳拳手個啲線條出啲
問題就係 做極線條都唔出
唔記得講 166 168
呢排有用啲濕鳩磅 磅過下
係咪唔食多過TDEE就點操都唔會增到肌
但你一開波話做極都係咁重 如果想再做重啲 點都要增磅
咁線條問題係咪因為我操得未夠多 唔需要增重
體脂低自然線條就出啦
咁真係要考慮下洗唔洗一個禮拜打三堂拳先得

唔該師兄們
唔夠乾身姐 肌肉量低 metabolism 低 飲食留意下carb fat protein 既intake
飲食因為唔方便 通常都係朝早唔食 晏畫食一兩個餸+米粉 凍檸茶走甜
夜晚 板雞走醬 栗米 凍檸茶走甜

其實凍檸茶走甜肥唔肥同埋夜晚有考慮過轉雞飯 但係飯好似好高熱量
另外想玩重d可以試下加d 5 sets x 5 reps入program
等自己突破下 唔洗下下執著12 reps
唔該師兄今日試試佢唔岩先試下轉番12reps x 4set

5reps應該rest 幾秒好平時12reps真係會睇住鐘抖1分鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞