(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區115 新手問野請睇#1

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
5 x 5 我抖2分鐘
抖唔夠仲要戴口罩真係驚眼前一黑
擔唔擔心遲下打風會俾風吹走
如果你磅數冇下跌既話 就加強操練強度啦
加強操練強度即係做重啲
試下抖1分先唔得就兩分 唔該
想問下例如個日做5個動作
係每個都變成5*5 定 某D 5*5
例如腳 深蹲5*5 腿推係咪應該做番12-15下

Thx
淨係主項做左5x5先喇 一黎就改曬驚你頂唔順 同埋你主項力量上左 理應其他動作都跟住會上
Google training intensity

即係通常擺第一個做既複合式動作
E.g 卧推 槓鈴划船 可以做5*5 甚至 3*5?
羅馬利亞硬舉係咪就唔做得咁重 離心會傷?

新手想學野
有冇屯門physical/4ward師兄
Rdl 會傷 因為你做錯
深蹲都可以啦
rdl玩返輕少少做8-12reps
想玩重做返dl先玩5 x 5
我唔記得左係咪40kg 定係佢個個推胸寫個個90唔係磅
不過推胸唔寫磅同kg可以寫乜
有人話直腳最好 有人話曲腳 膝頭30度到
邊個岩
我諗佢講緊做機喇 夾胸點樣free weight 90
個個90唔係磅為乜*
推機啊之前會中意推胸 但呢排中意做機
直腿硬拉同羅馬尼亞硬搵兩樣野黎喎
冇話岩唔岩
我意思係做RDL個陣 都見有人係直腿做 話好似拉扯咁多D 後腿
是咪做錯咁樣
直腳咁咪有一部分力落咗lower back
rdl一定係微曲 想像下個情景 你拎住舊重野但唔貼住個身拎舉到出一出
如果直腳做rdl個下背爆咗都未到hamstring
明白
即係正常彎腳 然後個下放同上既軌跡係好似 (接近好似磨腳咁貼住上落)? 咁樣岩唔岩?
直腳點練rdl
Lower back大爆炸都似
由疫情開始,我每朝喺屋企操一轉,返工lunch 再操半個鐘,一個星期6 days。但係最近兩個月朝早經常起唔到身,試過成個星期淨係操lunch。感覺好冇用好挫敗。我唔知點解會咁,有冇師兄可以鬧下我,點樣先可以維持返個紀律?
rdl小腿直 靠個屎忽向後推 支bar貼住大腿落就得 好自然就會曲膝
如果落個陣做慢少少會feel到個ham扯住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞