(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區115 新手問野請睇#1

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
第一次入post lm
Gym齡約一年 60kg bf 13%
目標70kg bf 10%
想問10kg肌肉要增幾耐?
覺得自己增得好慢
2月做返gym
57>60kg 同埋都食多左bf都升左1%
我諗緊我本身都咁輕係咪唔洗理bulking cutting 照常食明照做就ok?
同埋最近發現操膊第二日會無酸痛感其實正唔正常
已經試過唔同重量
膊頭飛鳥 7kg 8x4 sets 》5kg 14x4sets
因為google左膊唔洗重最緊要感受到
其實兩個重量我飛完都會充曬血
但第二日都係無感覺
我通常:膊頭飛鳥》龍門架單手飛鳥〉face pull》俯身飛鳥/蝴蝶飛鳥〉shoulder press》飛前膊
全部都係12x4sets
其實唔洗介意有冇酸痛感
因為到現時為止冇根據酸痛=操到
最緊要你做姿勢岩 漲晒
我玩膊 2頭都冇乜痛感 但有大到
你規律訓練的第一年可增長10kg左右的純肌肉,之後逐年減半,等到訓練了四五年,每年能增長1kg的純肌肉已經非常非常理想
應該報高左1,2cm
巴打加重量啦,玩左成年仲係7強度唔夠
Tyler唔覺高過大h
我做差唔多三年都仲係玩緊8-10
唔太get 飛咁重做咩
我見再大隻嘅都係10-15到唔會玩到好重
根本飛膊呢家野感受度重要過重量好多
一年做7kg絕對合理
星期一至日:早午晚:雞胸飯菜
Fitness Secret Code: C(chicken) R(Rice) B(Broccoli)
大家一齊叫口號:CRB
個個hollywood明星都係食呢3樣野變大隻
成隊marvel都係chicken rice broccoli大法
真係想叫班玩健美既人學下人地 用咩藥丫
我係玩重既正常上落再玩埋輕既慢上慢落,個人感覺加完重之後既輕重量係挑戰到更多唔同既玩法
想問下師兄們,如果臥推個陣 兩邊手肘同身體既夾角唔同,係咪多數因為有一邊個肩胛骨個活動度差導致?
仲未知到底ppl定bro split 好啲
你accessory 有補返夠volume咪得
聽落食好少
我就算唔做運動咁食應該都唔會肥
你做運動咁食 仲要得2餐
應該會瘦
關唔關碳水既類型事?
原型/加工/添加糖既分別?
定係就算食原型碳水都係咁?咁慘
個胃口要好大先食到
仲要低碳就更難食得落咁多
係靚macro?
7仔大雞髀
齋睇卡路里應該係增肥?
主要係食意粉 我見意粉嘅gi比白飯低,肉就雞髀肉。基本上全部食物都係原型食物,有糖嘅嘢幾個月先飲一次。

真係好灰 本來係瘦L想增重增加下自信 點知依家未大隻就畀啲暗瘡搞到成個人冇晒自信身體仲生埋一啲永久唔會癒合嘅疤痕(蟹足腫)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞