(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區115 新手問野請睇#1

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
24/7啲場真係好參差
結果無係最近嗰個場做
順手一問,操咗差唔多1年
big 3 pr
bp 80
squat 100
deadlift 120
173cm高 75kg重 18%bf
嚟緊想專注hypertrophy有冇啲咩program recommend
可操5日 最盡6日
出於對P記既厭惡 小中伏
不過尖咀德福都唔錯
港島有冇推介?
巴打一年進步神速 一直請pt?
講真 你都操左一排 自己砌program一定好過買人地果d 公廁program多多聲
一係就搵人跟你狀態diy比你
因為得你自己先知自己recovery rate, max volume, prefer咩動作等等
呢個世界冇magical program
冇 不過我有frd教technique

我試下自己嚟,唔該巴打
247惟一優勢分店多,造成好似屋苑會所咁款
其實大隻同做得重冇必然關係,大把bodybuilder都係最多拉到三餅左右,人地係練肌肉唔係鬥重..
Squat 60kg 胸推40kg 肩推40lb
咁唔係下下都要去盡先叫操野嘅
可以試下類似呢種

Upper lower PPL
每日既第一個動作都係你既主菜, 你既進度indicator, 做足熱身, 可能要2-3組先入working set, 預左係重既, 可以explosive上,但離心都係要控制
個form唔太柒就可以試下加重量上去

其餘既動作都係build volume,盡量做好mmc, 控制好tempo, 呢D動作唔好太介意有時會玩輕過上一星期 盡左力就得

都係果句, 呢個世界冇Magical program
組數/rep range都係參考
跟自己能力黎調整
覺得volume唔夠 自己加組數
覺得intensity唔夠 就自己加finisher, last set變drop set,cluster set等等
D 動作唔岩就自己換類似既 人人身體結構唔同
有時GYM room D機唔fit你就轉用free weight
住新界東就明架啦
之後想轉fit24
有將軍澳同旺角新場
就腳了
望落完全judge唔到一條友體脂
Push pull leg full body咁分四日先 新手做低intensity 先 做好個form先
高佬好多拉唔重/平時操野唔會拉重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞