[音響撚]音響HIFI討論區 (12)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
MORE

THANK BOR打
唔介意舊歌同錄音普通
舒服,輕鬆嘅英文歌我會聽 Carpenters
想問下樓主仲有冇咁玩?
有對S880DB駁安卓電視盒同Raspi3

android電視盒用AUX出,Raspi3用USB,S880DB有藍牙連接
https://lihkg.com/thread/1011468/page/1
有野想請教你,方便TG?
喺度講。

s880db 有USB輸入同aux,只係訊源唔同,冇特別技巧
想問下,如果我玩CAS,但電腦係廳,如果想係房放SPEAKER可以點玩?
咁就唔知點搞
咁你Raspi3係點用
安裝Volumio, 接去usb輸入,喺nas或者router通過網絡讀取檔案
有wifi接收, rca/光籤 輸出既 盒仔
貴d就steamer駁speaker .
介唔介意插咀?

巴打係咪播 file? file 喺電腦?係咁的話,可以裝 minimserver ,set 返你擺歌位置

房對喇叭 usb 駁 pi,volumio 就會搵到你電腦 minimserver 嘅歌就播到

我有冇 get 錯?
係啊,file係電腦,miniserver係指裝係PI?

RE:茶太 有wifi接收, rca/光籤 輸出既 盒仔係點樣?同Oh_Yeah所講嘅玩法有咩分別?

唔知可唔可以電腦+DAC+AMP 跟住係房用SPEAKER聽咁玩法呢?因為依家想有時係房聽,唔想用HEADPHONE唔該各位
電腦裝 minimserver
Pi 裝 volumio
咁玩唔玩到TIDAL STREAMING?
Wireless / BT speaker 用MQA係咪得物無所用?(收到lossless但本身speaker出唔到靚聲)?https://www.bluesound.com/products/pulse-mini/
Volumio 有 tidal connect (冇記錯的話)

Volumio 方面 V 巴打比較熟識
頂 有時 啲全Wi-Fi 喇叭 會傻
岩岩對denon home 得一面出聲
會熄電再開先得
想問下你講用盒仔同Oh_Yeah所講嘅玩法有咩分別?
我隻SONOS都係,有時要熄電再開先連得返
tunebox3
https://nexum.backme.tw/shops/919

類似呢d, 插電,插喇叭.
set 好後,pc, 音樂播放器. output設呢件. 咁就可以聽hi res音樂.又可以airplay.

簡單過set pi . miniserver

更懶既, 就買台steamer , 用app搖控播歌.
Wireless 真係有好有唔好 播Spotify 都會有時Lag 一 Lag
呢樣我又好少,你係APP播定BT/AIR PLAY?
我淨係用APP播,都幾穩定
但我用SONOS播都唔會好專心聽,可能無留意
Wi-Fi spotify connect , denon 一對 無得用Airplay
有時傻到apps 停左但喇叭繼續播
咁睇嚟denon隻野麻麻地
買返大路野穩陣D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞