[音響撚]音響HIFI討論區 (12)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
聽唔到分別,一係買最平cheap盡佢
一係再貴D
睇你 play by disc 定係 play by playlist,前者就根據隻碟 set 返相應嘅 sampling format,後者就可以 24/192
本身係Volumio嚟,只係改咗server side webui, linux冇話擦rom呢啲,你可以打開ssh server,入去改config甚至hack, 有人patch 咗MPD版本可以直播DSD ISO

好快會有用家咁做,當然改咗或者升唔到級,md5sum唔同咗,config唔同咗等等
可惜無光纖out,如果唔係會買嚟玩下
光纖普普通通姐,點解唔棄?

http://www.soundaware.net/newsinfo/446994.html
Playlist 即係song ,佢會自已downsample?
我dac得光纖同usb, usb電腦用緊,買咗都無位插
ifi舊野咪就係用黎取代電腦做source囉
分家之前都一定要駁電腦
分咗家又未必會用zen stream嚟做source
係咪iphone >cck>usb>Cr612 就alac192 吾使optical in?
係, 其他in不一定會有解碼, 你睇返說明書
通常成隻碟都係同一個 sampling format,所以可以 set 定一個,playlist 就裡面首首歌都可以唔同 sampling format,所以就要 set 24/192 或你個 Dac 最高 support 嘅 format 以避免 downsample
新手今日試audiolab m-on 好似幾唔錯,入門代替sound bar, 睇電視netflix聽歌,可以嗎? 多謝Ching
我反而對klipsup the five有啲興趣,復古樣,台灣已經出左一段時間,反應都唔錯,如果入手會加隻streamer
有無師兄已經試聽過?
有冇人知新ipad pro個usb-c port
如果想出比usb dac 聽apple music hi-res
仲洗唔洗買條jer仔 定買條usb-c to usb-b 就可以直出

想買條長d既..舒服d坐全sofa到聽
如果純睇戲砌7.1.4 KEF Q series 咩評價?
見價錢都幾抵玩
同一價位仲有咩選擇?
唔駛, iPad Pro 可以直出 USB
$3000-$5000
電腦喇叭 ching們有咩推介
聽人聲同樂器多
要USB 輸入嘅話,Edifier Airpluse A80/100, Audioengine A2+ wireless, kanto yu2

size a2+ wireless同 yu2細隻過a80/100, 電腦檯用貼近牆擺就a2+ wireless比較好,低音反射窿喺前面

最好去觀塘廣場2、3樓試聽,應該有哂demo, edifier 嘅喇叭差唔多腦場實有,a80/100會貴過前面兩對
Klipsch the fives + ifi zen stream就構成一套CAS,同kef lsx差唔多價,我嘅話一定係the fives + zen stream
漏咗對eve audio 203,有USB 輸入嘅

https://www.thomannmusic.com/intl/hk/eve_audio_sc203.htm
仲有Kanye Yu4 /6 有無巴打入左 6都係4千幾一對
可以 留錢streamer
竹色擺廳又係好靚
佢電腦用,可能冇DAC/amp combo喺喥需要USB輸入,有DAC就易搞喇,任揀咁滯

YU6 實價3700~3800買到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞