[音響撚]音響HIFI討論區 (12)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
唔差幾條嘢,中文歌又麻煩,HiRes佢又唔係,使鬼用佢,而且開始就誤導嘅公司冇興趣幫襯
thx
巴打係 wxa 50 用家?
先講返 made for iDevice (MFi)呢個認證規格先
呢個 MFi 上網睇返係最高支援到 lossless 48kHz
https://9to5mac.com/2014/06/03/apple-introduces-mfi-specs-for-lightning-cable-headphones-support-arriving-in-future-ios-update/

如果係用 adapter ,再加條 USB A to B 線去USB DAC 係出到 high res

WXA 50 個 A 頭輸入,唔係當正常 USB DAC 用,只係 MFi ,單一條 lightning 線駁的話,應該只係最高出到 16/48
生果遲啲估會有更多HiRes嘅版本,可能啱啱開張未搞掂哂,你睇佢自家架生都唔支援就知,呢檔嘢食水深公司,一嚿值十零蚊嘅camera kit賣你2嚿幾水嘅公司,呢鑊唔知係食錯藥還是以本傷人,竟然提供HiRes streaming唔加價,仲有三個月試用,我覺得OK
早兩日入手 用tidal差好遠 ,所以研究緊

咁姐係我買lightning to usb 3 camera adapter

但usb a to b ,b插邊度
根據上面條link,無論你用tidal 嘅hifi定係MQA,都係如是

TLDR: MQA isn't lossless, is arguably worse than normal flac, and is seemingly nothing more than a (quite effective) scheme to generate licensing fees. With the frustrating addition that if you are a Tidal user, even if you have no MQA dac, and use the "Hifi" streaming quality setting, MQA encoded/lossy files will still be served to you. And the only way to avoid that being to switch to Qobuz.
If you disagree with this post, or if someone from MQA/Meridian is reading this, it would be excellent if you could provide alternative evidence supporting MQA's claims. If they are true it'd be EXTREMELY simple to demonstrate/prove and so the current lack of any evidence other than marketing claims is concerning.

可能同Soptify 320 Ogg vorbis冇分別甚至衰啲
我覺得最大原因係傳 spotify 推出無損,攪到個個軟硬件都未掂,個個嗱嗱聲搶客仔先
聯興
WXA 50 冇辦法,玩 tidal 最方便辦法睇下佢有冇 firmware update support tidal connect

堅持玩 tidal 又要用 iDevice 駁線播 high res 的話...
可能要 iDevice->camera adapter-> USB to toslink->wxa50
佢有呀

但無生果

所以先想問用iPad 駁落wxa50出 會唔會出到24bit
MQA最大可能,就係被市場淘汰,基本上就係消費者同唱片業者中間插入去,純粹收認證費,權利金,比多咗錢但得到毫無QC嘅音質。

市場上有FLAC,就算生果嘅ALAC都係open source可驗證嘅,只有香港youtube 班KOL喺喥吹如何「好聲」, 好聲主觀嘅,但強調係「無損」我就笑而不語

所以你唔需要刻意買咩嘢MQA硬解嘅DAC,正常PCM/DSD解碼嘅DAC足夠
係咪見人似係新手就水鳩人?
用生果 music 算吧啦
係睇佢 airplay 會唔會 update ,堅持駁線出你要攪好多嘢
玩住 tidal 先啦
所以我唔明mqa cd係咩玩法,點解唔直接flac?
唔係整條lightning to usb 3 camera adapter 就得咩
好明顯,好彩vic 大佬一早有講過mqa 係點整出嚟,我又kai 下kai 下,睇晒vic 大佬俾個啲網址
感激
正如之前講過 wxa50 個 USB A 位唔可以當正常 USB DAC 用,只係 MFi ,最高規格 16/48

當然你可以一條 lightning 線,唔用 adaptor 駁落去聽歌睇下咩效果

WXA 50 亦都可能只係因應 當年 MFi 規格去造,無論點樣駁落去有機會唔可以 bit perfect 播到 high res 音樂
好似係實體CD,但嘥鳩氣嘅,真係咁注重hires不如直接買sacd,本嚟就係佢先有dsd file

實際上好嘅錄音隻碟物料好,CD足夠,好嘅音響都係
曾經買隻 CD,我想要歐版,但佢得日版 MQA SHM-CD
佢以隻碟有 MQA 做賣點(我又毒樣又似新手)
但我唔 care ,我反而著重 SHM,話晒日版貴人一倍,隻碟用 SHM 我先買日版

所以我覺得 sales 會針對似新手嘅人先以 MQA 制式為賣點 sell 客
有冇咁大獲仲衰過320又吹大左 我聽過好320唔少wor
我唔係指軟件
我講緊cd rom 嗰啲
我見大部份都係唔係駁電腦
https://www.youtube.com/watch?v=KScXEosg-0U

有冇巴打試過 Mac OS 可以用 Usb dac 出 hi res?

6:24 話實際未出到
SHM正
而家最鐘意都係xrcd2 + SHM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞