[音響撚]音響HIFI討論區 (12)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
其實如果個喇叭同amp靚 2.0都做到5.1個效果 甚至聲音細節 動態都係比啲cheap 5.1靚 我試過聽啲靚既2聲道 一粒珠跌到地下 成個環回立體聲嘅音場出晒嚟
sorry撳錯左,不過我都想聽下負評果位師兄有咩睇法
同價位應該無邊隻好得過佢地掛
天朗Gold 5叫做聽過吓,以thomann 嘅價錢買係抵玩,老實2千零3千蚊連運費,包咗喇叭唔使買AMP,出嚟嘅聲OK,配個ifi zen dac +條 4.4 to XLR,用電腦或者iPhone做source就得,不過iPhone 最好買個ifi火牛,用電話嘅電未必work, 唔夠比佢食,聽生果Music HiRes,平平哋入門唔錯

唯一係冇remote,擺廳可能冇咁方便
內建Volumio ,咁好過搞板腦喎
但賣 399 英鎊就似乎貴咗 d

雖然話包隻 ipower 同內置 spdif ipurifier
玩得 4 千蚊價位,node 似乎抵玩 d,已有內置 DAC

https://www.pursuitperfectsystem.com/new-ifi-audio-zen-stream-affordable-music-streaming-transport/
解碼買靚啲啦,streamer果個邊夠用
個人覺得3米聆聽距離應該上中場監聽,因為上面兩對都係近場監聽,高音應該唔夠力應付3米距離,近場監聽同一般書架唔同,近場監聽追求指向性高音,一般書架追求擴散性高音,同埋近場監聽距離一遠,個定位 高音細節 同聲音密度都會有問題,咁當然如果個喇叭去到708p a17m呢d級數都會應付到,但係明顯會係兩個聲

如果真係要平可以考慮下kali in8
學到野了
如whartf 既EVO 4 系個 ATM 高音?
聽講能量好高
佢過唔到海關嘛

想試下隻in-5,不過呢個價仲有sc205,iloud mtm,Adam a5x,focal shape 40,dynaudio lyd 5,唔知點揀好
evo4系未聽過,唔清楚
不過大部分書架設計方向係希望令皇帝位多於一個位
盲入試下
我用緊focal shape 40,聽落比較暖,低頻比較多,但係下潛唔深,人聲比較搶,高音有金屬味,分析力都強,放枱聽廣東流行歌同kpop都幾好
師兄套系統係點?
我都覺得夠,呢個價有埋DAC,你都未必會聽
但streaming 得spotify同tidal太少
上面條Youtube, comment全部係Audiolab 6000A win, 好過馬仔

我用mon o既speaker就分唔到正路youtube將音源改o左好難作準, 而且聽既係自己器材同片中器材冇關
有冇CHING用過X300同X300A?係咪2樣唔同野黎?
我見X300A 又分有WIFI同無WIFI版有D唔明
Class AB vs Class D

早前我係 7000n 同 8006 做決擇,最後都係買 8006
話晒日本造,7000n 就越南造,我會諗如果買 7000n 效果假如同 6006 差唔多只係多個 streaming 功能咁咪屙撚?

6000a 話晒 class ab 夾 kef ,聲音取向我估點都佢係比較優勝
KEF 第一代主動Wi-Fi speaker
聽講 斷到痴線 同好易燒
Class AB 又好難輸入class d
前者定後者?
好似係A
緊係PM8006好得多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞