[音響撚]音響HIFI討論區 (12)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
我用緊 一對無線 denon home 150
諗住啲串流出齊 hires 想update
但又唔想咁多舊野同一抽線
做緊功課
師兄我都想試下用佢個app內置果個SER 再放歌入電腦試下會唔會再好聲d

但我未搵到歌既檔
你係電腦 就要起DLNA , NAS 就多數已經包 擺落個folder 就得
其實要點起 我就係無cd 上網又搵唔到音源
我聽動畫歌反而容易搵16/44 甚至乎 24bit
我用WD mycloud ,佢好簡單 setting page on DLNA,再指定邊個folder就得
係咪答電腦設定網絡果度
搶消費券市場
如果 你用windows 起 要search 下裝咩software
明白 不過大前題要搵到音源
巴打平時聽細聲d好,保護聽覺
如果blue sound power node 2i + 師兄呢對 diamond 12.0應該都推得順?
咁樣一萬蚊內搞得掂
唔識 我diamond 12.0加 yamaha wax-50
5500搞掂

開心使用中
可以confirm支援apple camera kit嘅DAC就玩到佢嘅Hi Res串流,係首歌有冇Hi Res版本,試過哂 192/24冇問題,呢個96/24

生果Music抵玩,58蚊真無損串流,6000萬首歌歌庫,其他串流好難頂
目前最平玩到生果Music Hi Res係買部iPod Touch 7 32GB, 仲有3.5 mm headphone jack, 我部ipt5 去到iOS 9.3.5冇得upgrade 玩唔到
喺pc搞個minimserver就得,share出嚟 https://minimserver.com/minimserver2.html

有NAS裝NAS,識更多flash router firmware裝去router都得,router拖隻USB 硬碟或者手指存files

咁全部內網裝置共用,支援DLNA網絡播放嘅播放器就得

iOS foobar 2000

volumio

Powernode 都有出3?
但要出Hi Res 太麻煩
等埋Sopotify, 如果如佢所講有Spotify connect 就出到,反而會最方便
巴打試左未 有咩感受
等你報告

ching用緊咩系統?
A7x
usb Dac budget$20k 有咩推介? 要有6.3mm插頭
pc set要卜日基礎network野,唔係死左又有排搞.
nas買台 synology裝app就搞掂晒.

apple見人要聽hi res要裝一串野係機尾, 真心麻煩
用緊nt505+clock ,
想試下ifi iDSD , 差唔多2 萬, 可惜冇乜人測評
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞