[音響撚]音響HIFI討論區 (12)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
好似又OK喎,後面有passive radiator?
本身諗住Airpluse A80,而家又多個選擇,不過應該要盲入?
The Fives 我都有 d 興趣
但前提要賣走對雪藏咗個對 tannoy 先有位擺
盲入都唔怕,Eve Audio 係班由Adam Audio走出嚟嘅人搞嘅,正路唔會好差,亦好似有巴打買咗嘅,等真用家上嚟講
呢對應該係klipsch rp-500M改為有源版本,呢個無源成日喺聯興聽佢用Aeron C101+P101播,我覺得唔差
dali zensor 1ax
舊就舊d,不過人聲同小編制都ok
香港家居多數係環境鬥士,所以一體機+喇叭/一體式喇叭越嚟越有市場,傳統三大件唔係咁多人有位擺
Kanto YU6 絕對冇問題,係啱唔啱口味,我有對YU都聽咗2個月等部Accuphase E600整好返嚟,最近先收起

YU人聲音場傾前啲嘅,聲音總體算幾平衡,強項係vocal,結像力真係唔差,中高柔順,美馬特價17XX加2嚿水運費,呢個價錢好難搵到做得好過佢,有藍牙aptX有搖控

YU6 低音單元去到5.25"箱體更大,低音會更好,本身kanto喇叭都幾punchy個隻,係sub bass冇幾多,一般流行曲綽綽有餘

前面加個cheap膽DAC/AMP combo,就會出好舒服嘅聲,唔會差得去邊
The five 既話我諗要加隻streamer wca50 / node2i
用iPhone 得個Bluetooth 唔掂
LS50 w 2 係吸引 有咁既筆直 應該入佢
再上就分開曬玩 錢同位都幾荷級咁跳
聽歌又得睇戲又得打機又得
好討好好襟聽
有位擺分開好啲,個人睇法18000~20000可以玩到唔錯嘅組合唔會輸比佢
https://youtu.be/kZUNkUEm6D8
大陸channel睇住先
中文得佢評
英文都唔多
一隻入門級M 都8千起跳, 仲要唔及佢 內置好力
我覺得都幾大難度
因為Ls50 2 meta 本身被動版都一萬,仲要難推得好
想問下cheap 膽係咪 淘寶 幾百個啲? 個啲係暴力咁推定 啲聲ok ?
美馬有,我用緊呢個啱啱返咗1個貨,同Areon C101相同Spec, 支援iOS bit perfect

https://www.amazon.com/-/zh_TW/SD-DAC63115/dp/B07Y11M4PK/ref=mp_s_a_1_3?dchild=1&keywords=dac63115&qid=1624770717&sr=8-3
贏唔贏到KEF ls50 wireless 2?
LS 50系列,唔覺得幾出眾 可能我口味,我會揀Fyne Audio F500書架
咁我又覺得 就算 新出 出名抵玩 diamond 12 同Ls50 比 都唔會 有 5倍分別
未用過 Audiovector 喇叭唔敢講,不過睇佢用上AMT 高音,規格唔差。
Lumin 嘅串流機我用緊D1, 相當滿意,有 analog 味,M1 唔會差太遠掛
但如果純睇戲會唔會最好選擇呢
因為打算書房擺2ch
純睇戲鍾意戲院味嘅就睇klipsch同jbl studio
都係咁嘅價
假如買埋電腦嘅DAC,應該買邊隻同埋配邊隻喇叭係最好?
冇話最好,睇預算,size同啱唔啱口味 所以最好自己試聽,eve audio sc203以前曾福琴行有得試,執咗粒連代理都冇埋

其他最好自己試試先
下期邊位巴打接手開?
但係想要白色咁睇黎搵日試下kef
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞