[音響撚]音響HIFI討論區 (12)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
聽一個月轉apple 先再算
三四千$,電腦喇叭有冇推介
鍾意重低音,睇戲聽歌
咁鬼大粒
咁咪分唔到左右聲道
睇返巴打用緊yamaha wax50,你可以用電話駁DAC再出analog 去wax50
用casting就唔知出唔出到high res, 16/44.1應該得掛,所以都係電話駁DAC穩陣
裝房冇問題?插播電腦係咪要另外買線好正上網睇左
鑑聽喇叭本身冇味精,
你soure差, 就聽到好鬼差.
有前級, 就可以較較味精落去
姐係要買返個dac

乜唔係本身串流都16bit咩
廳用elac同adam 都係氣動高音, 女聲好正.
wax50 要usb ,net先會用到機身入面dac.

其他in只是普通輸入. 唔會做解碼
咁我點先用到部機既dac? 而又最慳錢
乜唔係本身串流都16bit咩

Casting 唔同Streaming
Apply music streaming最高去到24 bit 192 kHz, 但唔清楚casting 個時會唔會將個24 bit 192 kHz轉返做16/44.1先出去renderer.
所以最原汁原味就係用電話駁DAC再analog out入wax50
wax50而家就作為一部合拼機咁用
EVE都係
咁你就要入file 去USB drive,插入wax50
咁就用到wax50 dac個part而又唔洗擔心會唔會被resample
咪講左, 讀usb入面file. 讀server file.

airplay . chomecast (有上限)

yamaha app入面個 專用tidal. spotify,juke, qobiz .... 等等串流
eve聽人講都正,但貴.

最後揀左tannoy gold 5 .駁pc
都好正. mqa ,dsd都聽得出同普通cd分別.
而且好快速同能量感
同elac既味道好唔同. 另一種響受
EVE係行貨貴
Thomann SC203只係3千幾,行貨賣double
gold 5 我2 手入,只係2千, 聽 強勁既電音, 好炸得
唔想入file 又想用返 apple音樂 就一定要 買返個dac?
下, 你買airpod, 或者藍芽喇叭 算鬼數啦.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞