[音響撚]音響HIFI討論區 (12)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
有咩心水
冇衝突嘅
夠豪嘅廳可以一套房可以一套

不過你聽過聲未先
如果成套6系都唔會好貴
廳地下5隻,全部用6系好過你前中置用7系但後置用其他牌子系列
前後唔同聲好出戲

聽咗聲先再決定
唔好淨睇樣

如果你房唔一定要嘅
攞嗰3皮去搞好廳一套先好過唔湯唔水
跟住房平平哋對玩住先

仲有嘅就係你要知自己打機睇戲係鍾意av喇叭聲定聽歌喇叭聲

我就就算打機睇戲都係偏聽歌喇叭聲
但人人唔同
可能你打機睇戲用聽歌喇叭會覺得冇癮

你出去聽下B&W啊KEF啊Focal啊呢啲
再去聽下Klipsch啊JBL Studio系列啊MK啊咁
完全兩種取態

有啲人調返轉
鍾意用Klipsch RP RM系列聽歌都有
SB是唔夠amp + 5.1.2
但是免除插線又可以隨意換位置好好多
利伸:有5.1.2 一插一拆就想死
亂到整理唔到
天花咪貪平
裝咗上去覺得唔好想換就煩到嘔泡
癲啲嘅可以買埋同一系列書架裝上去

B&W M1可能應該太細隻
同地面啲有距離
變咗唔夠炸

超低音都咪貪平
以打機睇戲嚟講
隻低音勁一定爽過你其他喇叭勁
米王玩法
sub仔如果十吋或十二吋有邊隻做推介
我聽歌用緊一對 Denon Home 150
其實幾夠力人聲結象都ok
用DLNA 播FLAC 可以食盡 24/192
係好弱智pair 左 無左 airplay ,我用緊Spotify 就無問題,所以等緊Spotify 出HiFi 睇下佢出黎效果點
唔識推介
我用緊MK X12

大路嘅
sunfire包圍啲
MK,威力登貴啲快狠勁
秦朝超級抵玩量超多但質唔太得

SVS B&W KEF Klipsch呢啲冇聽過

因為我要爽
所以買MK
唔想多喇叭 咁你應該唔好砌AVM
5.1.4 加埋反射 成9隻 + sub 仔
咁撚重 一跌落黎頭都穿
唔關事
從來奢侈品只有提價 匯率降又唔見佢減
spotify hifi快D出
如果換 可能 diamond 12.0
D300系列都幾抵玩
依家座地都係5000蚊
不過你整個咁嘅櫃
冇得你揀

一係倒頭樁
我見youtube 鬼佬都係咁做 我樓底又唔高應該就夠既
想知成套6系同7系分別幾錢到
同埋應該要座地定書架喇叭?真心唔識
(要座地又要前級後級?上網見人咁講)
唔係樓底高矮問題
如果照咁講
分分鐘你隻中置同後置個距離比你天花落嚟仲短
咁講嘅話全部用哂M1都得啦
又好似有d 道理 其實B&W 係咪唔係咁啱睇戲用
我覺得岩做後置同天花
無架啦 拆曬再裝修一闊三大
都只可以配細書架
同埋距離sofa 得1.4m
座地智兜口兜面炸死我
幾錢就上網睇啦
滑奸奶

屋企有位擺嘅咪座地
座地係低音會多啲,比書架容易有駐波,難搞啲
但你問我我自己就有駐波都揀座地
起碼爽啲,望落又型啲好睇啲

日本仔啲屋豆潤咁細一樣玩15吋JBL
個低音仲大過我個頭咪一樣咁玩

座地係細細聲都聽到啲低音一浸浸
書架就做唔到了
睇人
咩牌子都有人5隻用成套同一系列

出去聽下唔同牌子先
冇聽過就真係紙上談兵
講乜你都唔會明

我話你聽elac好彈好通透
klipsch聽人吹喇叭好有質感
KEF好硬淨
講完你都唔知我up乜啦
唔怕 見識過人地用座地可以坐係梳發用腳去擰volume
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞