[音響撚]音響HIFI討論區 (12)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
4~8吋其實都冇所謂,主要睇喇叭細volume之下聲音係咪都好清晰,4~6"低音都OK
巴打想問埋 如果駁返電腦呢

有無得用wax50個dac
想知呢到既巴打點睇B&W Formation 系列?
而家睇中幾隻入門
想準備由主動升上去聽串流HiRes
暫時睇中幾隻入
wharfedale 12.0/12.1/EVO 4.1
Q accoustics 3030i
Mission LX1/2 -Mk2
都唔錯,3030i 聽得多啲,威威唱片換走對bose 301用佢
睇喇叭,我電腦枱距離得1.2m放focal shape 40要減bass,放dali zensor 1ax bass就唔夠
冇記錯, 說明書冇講支持pc播放,
不過你可以試一下
唔知係咪英鎊升得多,普遍喺派屎dot com嘅英國牌子喇叭list price全部起價,3030i之前寫3800, 家陣4300

最好去英馬睇睇價錢+運費係咪都仲係差一截
Q accoustics 聽講 超易推
貴左咁多
呢幾隻估都係高效率喇叭
你上派屎dot com睇睇
M 暫時睇中Bluesound powernode
我諗推上面啲入門喇叭應該都無問題瓜
冇問題
咁搞笑 但我見佢有 3.5插位
我想問呢
電腦/電話/DAP 3.5轉rca入amp
係部player解碼定係部amp解碼

streamer rca出rca入amp
係部streamer解定部amp解

邊啲輸出輸入係player自己解
邊啲輸出輸入係部amp解
上網搵唔到解答
3.5/RCA = analog = 已解碼
一般嚟講,AMP唔係用嚟解碼
DAP用模擬輸出係佢自己解碼

第二樣係streamer解碼定amp解碼,睇你streamer係咪有解碼部份,係咪模擬輸出去amp嘅xlr,rca,aux等等,amp相同有冇解碼部份,係咪接收source嘅數碼輸入

簡單啲講,當你source連接amp嘅模擬接口(xlr, trs, rca, aux)就係唔經amp嘅解碼,無論部amp有冇
玩玩下突然間玩返轉頭
突然間concept混亂

啲人用DAP加外置DAC
係部機有得SET用部機自己DAC定外置DAC?

如果streamer dac pre駁合併
如果我淨係用佢stream,其他amp做哂嘅話
應該駁咩
co axial?
睇返你用咩線駁
光纖 USB coax 果d係數碼線 出返數碼訊號 即係未解碼
如果係3.5 4.4 2.5 6.3 xlr rca 果d就係模擬線 出緊模擬訊號 解左碼
一般咁分就ok
明哂

玩開av
2ch解碼個concept好混亂
睇左說明書 無講電腦 但有人岩光纖線或3.5 to rca駁電腦

有無可能呢?
其他輸入. 應該係pass wax50 Dac,
姐係直接播音源,不作解碼.
(ps. pc, 用光纖,3.5 ,rca , 都係用底板sound card解碼)
你pc買多部Dac . 出rca落wxa50 , 咁就食晒新有hi res
有一對Devialet 900 reactor,如果用埋M10會唔會有更好效果?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞