[音響撚]音響HIFI討論區 (12)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
留名學野
估計你對喇叭重量 size fit 到佢型號最佳效果
長遠計都係會落腳,不過要等人開綠燈換咗啲櫃
windows iTunes 好似同android 一樣,未有無損版本
喊出黎 電腦都出唔到jm9 16/44都冇?
唔清楚,我估冇
唔係間間 12 蚊店有,只係今日行開旺角,去 12 蚊店買其他嘢,咁啱發現有得賣

相信比較大間嘅分店先至有
忍得手可以好似我咁等spotify
佢官方都話以往咁有 spotify connect 既機就可以照播hifi質素
而家大部分既合併機都有,都幾方便
Spotify 的確係方便,相比其他平台優點同缺點比
雖然唔係最好,講差又唔係,各類型歌曲比較齊

我都會到時 spotify 情況,可能食回頭草

而家串流平台最正嘅優點,以前買 file 得 256/320kbps ,而家至少有 16/44.1 lossless
特別是以前喺 mora 買落嘅 320kbps
如果買rca 線,有咩要留意?
我覺得除非好熟悉利用線材調聲,唔建議用鍍銀銅線
每條線就算相同導體,聲音都有分別
巴打預算幾多,對而家器材聲音有不足之處
咁多位巴絲, 搭單問一下
剛買左部Cambridge Dacmagic 200M,打開先知咩配件都冇,USB線都無多條,RCA線又無。

想請教下$1500蚊樓下
買齊 兩條線:
RCA [Output] to 3.5 [喇叭] 和 電腦USB接Dac條線 USB A to B
有無好介紹?

主要玩Tidal聽MQA, 聽開女聲人聲 eg.王菲 / Uru / 許美靜,
未來有意入手Beyer T5 3rd gen,暫時用緊 ie800。
暫時都係玩Head-fi多,太窮冇地方玩hifi。
肺炎無得去歐洲旅行反而跌左入音響坑,剛入坑求指點
如果買rca 線,有咩要留意?
我覺得除非好熟悉利用線材調聲,唔建議用鍍銀銅線

每條線就算相同導體,唔同廠出嚟嘅聲音都有分別
巴打預算幾多,對而家器材聲音有不足之處
只不過係有部kanto yu4, 買左個fii k5pro, 睇吓用rca 出有無特別
用住電腦舖賣嘅黑雞先
冇親身試聽過,我唔知部 DAC 咩聲底
同時巴打亦都未玩熟部機,仲未了解部機聲底,同時未了解自己鍾意咩聲音取向

一下子就買貴少少,買咗條有個性嘅線材,撞板機會比較大

巴打真係堅持一開頭買貴線的話,QED performance 系列應該比較穩陣
答案都係我上一個 post 回答其他巴打一樣啦
幾千蚊機唔好太過沉迷投資喺線材,換咗線材,買完呢條又唔啱聽,個條又唔啱聽

線材可以玩窮人
其實諗住百幾完買一條,不過都想知留意啲咩,照咁睇,應該無乜所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞