[音響撚]音響HIFI討論區 (12)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
等巴打報告,期待返屋企一開聲個種喜悅
你部amp質素已經好高,合併機嚟講再升級睇怕要老麥MA9000/9000AE,GRYPHON Diablo 300或者金仔E800嗰啲,唔係就要玩前後級先有顯著分別

509X力水大但同你用緊部Class A機取向唔同,要睇你聽開乜嘢類型歌曲,老實如果我嘅話唔會升509X,大概等如改為金仔E480咁上下

上面嘅amp要睇你啱唔啱好味,當然仲有其他牌子可選
當然8系好得多,第一Made in Japan,第二輸出功率大7成,供電唔同,一分錢一分貨,噚日喺鹹片生活見到7900價錢算相當抵玩,可以有排玩

馬仔機我個人覺得呢部最抵,model 30嗰啲我就寧願加多少少上老麥,金仔或者luxman,唔會考慮佢
講起馬仔噚日都見到pm6007,不過冇聽過,睇list price都3千尾,咁就還不如諗諗拍住佢show出嚟嘅yamaha rn803

所以平價擴音機都係話Yamaha 排頭位選擇,wxa50同rn803確實抵玩,已經有埋串流功能,純amp佢都有as301, 501,801一萬樓下級別等用家揀

印象中Yamaha 力水係比馬仔,安橋好啲嘅,但馬仔柔和暖聲,相當好聽,就要睇個人口味,日系萬元樓下2CH擴音機唯一唔諗係denon,無論佢咩嘢型號
rn803有貨?
謝謝巴打意見,我都係聽流行曲多。其實都驚換左509x無咩太大進步。老麥、金仔搵個時間去聽下先。luxman 前後級都有諗過,不過好似有d誇張
7,8 千一隻淨M 果然有料到 前面source 駁咩做串流?
噚日喺鹹片生活有display出嚟,另外有馬仔pm6007/8006
CD6006
喺廳度聽歌好少玩串流,最多用 CD 機駁 iPad 當 streamer 用
部機有 MFi
係咪換機先有「聾嘅都聽得出嘅分別」呢?

玩hifi錢投資去喇叭同擴音機最實際,然後先係source,呢度2千嗰度5千買「補品」還不如喺部擴音機EQ較你自己啱聽嘅聲
換咗部機,最明顯係音量比平時開大聲聽歌,係唔會覺得嘈
比以前更投入咁聽,最重要而家先開始發覺607 潛能可以咁勁
而家Facebook 成日彈廣告,岩岩睇到隻Zorloo Ztella解碼線,佢本身插耳機 如果用落 隻m 加iPad度得唔得嫁
我整完都係得黃色
黃色咪啱, 全綠色先有問題
你確定係件file係咩先

我以為整完可以轉其他色
黃色原來岩 咁就OK
唔該哂巴打
依家係咁聽歌
似前開頭冇為意, 播乜都係綠燈,
先發現要set返輸出.

dsd 同一首歌明顯細節豐富.
mqa只有tidal pc版先有得試出
現時有冇aptx adaptive transmitter買?
美馬咪有,淘佬應該都有
如果潛能咁勁 咁607 都幾抵玩 大牌子,6千唔使一對
不過好大食
根本隻野係用唔同級數既amp推就有唔同表現我用70k同20k amp都聽到個分別
咁就真係大鑊
一係 平平地 一萬整套diamond 12 聽
一係儲多啲彈藥上EVO 75 + 607
今年8月6號開始有番HiFi 展,擺三日,灣仔嗰個,如果諗住買音響/換音響之類,可以睇吓到時有冇會場價,不過感覺2019年嗰屆同舖頭買差唔多
Thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞