[音響撚]音響HIFI討論區 (12)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
Wxa50 以我所知唔係咁 高力水 始終係俾人入坑product
不過佢真係夠細部 又平
佢對喇叭高效率,93db ,可來唔夠力? 是但開1/3 到1 半volume 已經足夠音壓
想問下peak spl 同靈敏度又點計, 淨係知靈敏度 越高越易推
留名學野
好多擴音機標個W通常係峰值,喇叭靈敏度係1M 幾多db, 通常人正常聽嘅最適合75分貝,長時間90分貝損害聽覺,你坐2M離開對喇叭,開得幾大聲?

持續功率,係咪大電流設計反而重要,我部金仔機得8ohm 30W, 細過wxa50標嘅數,唔通推對diamond 12唔夠力?

我推緊對35仔11ohm 83db, 密封式低效率, 試過volume開未到1半, 已經試過管理處打電話叫細聲啲隔離投訴

唔少膽機得幾W, 成對座地天朗推到棚棚聲
我用airplay同tidal會唔同 tidal直接串流我開到4分3 己經好大聲 未試過去到最盡
2代最搞笑係cut 左usb in
咁我 播spotify 同 dlna 播24bit flac 都唔同
Spotify 會大聲啲
唔好長時間大音量,損害聽覺嘅,戴耳筒耳塞見好多人開到鬼咁高音量,我懷疑啲友聽覺受損自己唔知
呢個真 啲M 官方 Spec 通常 只係show 峰值幾多W
樓上巴打隻WXA50 中文官方網 都只係show 峰值 75W
去到US 個網先見到拎續功率係55W
係咪應該睇 rated output power
wireworld
rated power係包含平均值同最大,睇最細數值估部機輸出最好
想問下用網絡串流器出Spotify 同就咁手機Spotify出聲,有啲咩分別🥲新手 細力啲🙏🏽
用緊一對Devialet 900
手機 用藍牙?
網絡串流機通常有 Spotify connect , 無再recode ,
用藍牙就真有 再編碼
咁即係睇55W?
不過Diamond 12.0 max 都係60
手機用Spotify connect,無用藍芽
即係都係用Spotify connect 手機/網絡串流器出黎都無分別?
手機 用spotify 都係connect 返去部串流機 ?
部串流機正常 都要 用手機去control wo
二代都可以再駁dac同前級?
前級作用係乜?主動喇叭都用得著?
未必足嘅,平均唔係持續
師兄咁大投資
會唔會買個有內置鐘既switch仲好聲啲?
如果佢咁寫 持續會唔會連 40W 都無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞